Wilgotny od owoców, z chrupiącą kruszonką na wierzchu. Prosty śliwkowiec to hit jesieni
Czasami to właśnie najprostsze przepisy smakują najlepiej. Nie potrzeba wymyślnych dodatków, tylko odrobinę soczystych owoców. Śliwkowiec to klasyczne ciasto, które zawsze się udaje. Miękkie, delikatne, a jednocześnie wilgotne, dzięki sokowi wypływającemu ze śliwek podczas pieczenia.
Ten prosty śliwkowiec przyrządzisz błyskawicznie - wystarczy wszystkie składniki wrzucić do robota kuchennego, wymieszać i przenieść do blaszki. Koniec z brudzeniem całej masy naczyń i garnków, by skosztować domowej roboty, aromatycznego ciasta. Całość jest miękka, wilgotna i lekko chrupiąca na zewnątrz. Z pewnością nie znajdziesz równie prostego i pysznego przepisu na każdą okazję. Ciasto z pewnością uratuje cię nieraz podczas niespodziewanych wizyt gości albo gdy domowników najdzie nagła ochota na coś słodkiego.
Przeczytaj też: Z jabłkami, śliwkami, gruszkami. Nietypowe pomysły na pyszne, kremowe serniki
Składniki:
Ciasto:
- 2 kg śliwek,
- 420 g mąki do ciast,
- 200 g margaryny roślinnej,
- 70 g cukru,
- 4 jajka,
- opakowanie cukru waniliowego,
- łyżka proszku do pieczenia,
- szczypta soli.
Kruszonka:
- 90 g cukru,
- 300 g mąki pszennej,
- 150 g margaryny roślinnej,
- opakowanie cukru waniliowego.
Sposób wykonania:
1) Przygotuj ciasto. Wszystkie składniki, z wyłączeniem śliwek, umieść w robocie kuchennym i zmiksuj na gładkie, zwarte i lepkie ciasto. Umieść ciasto w formie do pieczenia o wymiarach 30x40 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Rozciągnij je wzdłuż brzegów palcami lub małym wałkiem.
2) Śliwki umyj, usuń pestki i pokrój je na ćwiartki. Powkładaj je pionowo w ciasto.
3) Przygotuj kruszonkę. Wszystkie składniki ponownie umieść w robocie kuchennym i zagnieć w kruszonkę o konsystencji mokrego piasku. Rozsyp ją równomiernie na cieście i delikatnie dociśnij.
4) Wstaw prosty śliwkowiec do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez ok. 40 minut. Wyjmij i pozostaw do ostygnięcia przed wyjęciem z formy.
Wypiek podawaj na ciepło lub na zimno. Ciasto przechowuj w lodówce przez 5 dni. Możesz je też zamrozić na okres do 2 miesięcy.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Patelnia kowbojska z mielonym mięsem i ziemniakami. Cała rodzina porządnie się naje