Wiosenna sałatka witaminowa. Na zdrowe stawy, ochronę wątroby i szybsze trawienie
To najlepsza witaminowa sałatka z wiosennym, sezonowym składnikiem. Jest bardzo prosta, do tego pyszna, a na organizm działa cudownie. Zadba o zdrowie stawów, ochroni wątrobę i przyspieszy trawienie. Kluczowe jest jedno mało popularne ziele.
Wiosna to pora roku, która słynie z wielu zielarskich darów natury. Wśród nich w kwietniu możemy już zbierać pokrzywę, jaskółcze ziele, mniszka. Jednym z najcenniejszych zbiorów będzie za to czosnek niedźwiedzi. To ostatni moment na pozyskanie młodych, delikatnych liści.
Czosnek niedźwiedzi to prawdziwa wiosenna bomba witaminowa. Młode liście zawierają bogactwo witaminy A, C, E oraz minerałów takich jak: potas, magnez, żelazo, fosfor. Ponadto dostarczą istotnych antyoksydantów jak m.in. flawonoidy, karotenoidy.
Takie bogactwo związków sprawia, że ziele wykazuje pozytywny wpływ na wiele obszarów naszego organizmu. Z tego powodu czosnek niedźwiedzi od lat wykorzystywany jest w medycynie naturalnej. Podawany jest podczas przeziębień i infekcji układu oddechowego. Zadziała przeciwzapalnie, rozrzedzająco na wydzieliny zalegające w oskrzelach, wspomoże odkrztuszanie. Może działać niemalże jak naturalny antybiotyk.
Przeciwzapalne właściwości czosnku niedźwiedziego mogą pomóc w leczeniu reumatyzmu. Przyjmowanie rośliny zmniejszy obrzęk i ból spowodowany chorobą. Dodatkowo pozytywnie zadziała na regenerację chrząstek stawowych.
Czosnek niedźwiedzi to zarazem szereg właściwości dla układu pokarmowego. Jedną z nich jest ochrona wątroby. Roślina weźmie udział w produkcji żółci, przyspieszając trawienie i pracę jelit. Wesprze usuwanie toksyn z wątroby i będzie przeciwdziałać występowaniu pasożytów układu pokarmowego (np. glisty ludzkiej).
Do tego czosnek niedźwiedzi wykorzystywany jest w profilaktyce chorób układu sercowo-naczyniowego. Mniejsza lepkość krwi, co przekłada się na zmniejszone ryzyko pojawienia się zakrzepów. Regularnie spożywany obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi, a więc tym samym zadba o ciśnienie tętnicze. Dzięki temu zapobiegnie m.in. miażdżycy, zawałom serca, chorobom niedokrwiennym i wieńcowym.
Sprawdź także: O tym dodatku pisał już Mikołaj Rej. Ćwikły nie może zabraknąć na wielkanocnym stole
Czosnek niedźwiedzi, szczególnie młody, należy spożywać na surowo. W takiej formie zawiera najwięcej składników aktywnych i do tego świetnie smakuje. Liście rośliny sprawdzą się jako dodatek do wiosennych sałatek czy surówek.
Z powodzeniem czosnek niedźwiedzi wykorzystamy w propozycjach śniadaniowych. Urozmaicimy nim pasty jajeczne, twarogi, jajecznice czy omlety. Z ziela można również przygotować polską wersję pesto.
Póki trwa sezon, koniecznie przygotuj sałatkę z czosnku niedźwiedziego. Jest iście wyborna, delikatna, ale zarazem wyrazista w smaku. Wprowadza do domu prawdziwy wiosenny klimat. Zajadaj ją na śniadanie lub kolację, a nawet możesz ją podać do obiadu.
Składniki:
- 150 g liści czosnku niedźwiedziego
- 3 jajka
- 100 g twarogu
- 2 ogórki gruntowe
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- sól
- pieprz.
Jajka ugotuj na twardo, przestudź w zimnej wodzie i obierz. Jaja pokrój w niewielką kostkę. Czosnek niedźwiedzi opłucz pod bieżącą wodą, osusz i posiekaj na drobno. Ogórki obierz i pokrój w kostkę. Twaróg rozdrobnij widelcem.
W miski przełóż wszystkie przygotowane składniki. Dopraw je solą i pieprzem oraz jogurtem naturalnym. Całość dokładnie wymieszaj. Sałatkę z czosnku niedźwiedziego najlepiej podać od razu po przygotowaniu. Można ją także zabrać na wynos do pracy lub szkoły.
Źródło: smaker.pl, wapteka.pl, terazgotuje.pl
Zobacz też:
Najprostsze ciasto na świecie. Kryje w sobie delikatne, soczyste owoce
Roladki z szynki na śniadanie wielkanocne. Znikną z talerza pierwsze
Ulubione ciasto Polaków, choć to wypiek od sąsiadów. Na święta jest pozycją obowiązkową