Wszyscy robią keczup, a ja co roku przygotowuję musztardę z cukinii. Jest genialna
Placki, sałatki, kotlety, gofry, a nawet keczup. Z cukinii można zrobić naprawdę wiele pysznych dań i przetworów. Mało kto jednak decyduje się na przygotowanie musztardy z cukinii. Okazuje się, że to zielone warzywo świetnie sprawdzi się jako baza do tego popularnego sosu. Jak ją zrobić, oraz do czego jeść musztardę z cukinii? Na te i inne pytania znajdziesz odpowiedzi w poniższym artykule.
Cukinia to niezwykle wdzięczne warzywo, ma neutralny smak, niski indeks glikemiczny, jest niskokaloryczna i lekkostrawna, dlatego bez trudu przemycisz ją w niejednej potrawie. Będzie świetna dla każdego, mogą zajadać ją dzieci, seniorzy, diabetycy, a także osoby, które na diecie redukcyjnej, chcące zrzucić nadprogramowe kilogramy.
Co więcej, cukinia wspiera trawienie, działa odkwaszająco na organizm, pomaga obniżyć zbyt wysokie ciśnienie krwi, wspiera zdrowie oczu, a także wspiera oczyszczanie organizmu z metali ciężkich. To także źródło witaminy A, tych z grupy B, C i K, oraz minerałów potasu, magnezu, czy żelaza. Jak widać cukinia doskonale wpływa na organizm. W sezonie warto przygotowywać ją na wiele sposobów. Dziś sprawdzimy, jak zrobić musztardę z cukinii.
Sprawdź także: Na co zwracać uwagę, kupując owoce i warzywa w sezonie?
Przepisem na musztardę z cukinii podzielił się Damian Skrzypiński, autor kanału kulinarnego na platformie YouTube (DAMIANKUCHNIAODKUCHNI). Zanim zabierzesz się za gotowanie, koniecznie upewnij się że dokładnie umyłeś i wyparzyłeś słoiki oraz pokrywki. Zabieg ten sprawi, że cukiniowa musztarda się nie zepsuje, kiedy jesienią i zimą będziemy chcieli przechowywać ją w spiżarni lub piwnicy.
Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować:
- 2 kg cukinii,
- 2 cebul,
- 1 główki czosnku,
- 4 łyżek cukru,
- 400 g musztardy,
- 4 łyżek sosu sojowego,
- 80 ml octu winnego,
- 3 łyżek soli,
- 2 łyżki oleju do smażenia.
Cukinie umyj, obierz, wydrąż z nich nasiona i zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Przełóż startą cukinię do miski, wsyp do niej dwie łyżki soli, wymieszaj i odstaw, aż puści wodę. Następnie odciśnij masę z nadmiaru soków. Cebulę i czosnek obierz i drobno pokrój. Do garnka wlej olej, kiedy się rozgrzeje, wrzuć cebulę, smaż aż będzie szklista, a następnie dodaj pokrojony czosnek i jeszcze chwilę wszystko przesmaż. Dodaj odciśniętą cukinię, wszystko wymieszaj, zmniejsz ogień, przykryj pokrywką i smaż, aż odparuje nadmiar wody. Pamiętaj, aby mieszać co jakiś czas, aby nic się nie przypaliło. Wyłącz grzanie. Tak przygotowaną masę zblenduj. Dodaj łyżkę soli, ocet, sos sojowy, oraz cukier, wszystko wymieszaj. Na koniec dodaj musztardę. Włącz grzanie, gotuj całość, aż zacznie bulgotać, co jakiś czas mieszaj. Gorący sos przełóż do czystych i wyparzonych słoików, zakręć je i odstaw do góry dnem.
Zastanawiasz się, do jakich potraw będzie pasować musztarda z cukinii? Oczywiście możesz zaserwować ją jako dodatek do smażonej lub grillowanej kiełbasy. Będzie pasować także do kaszanki, szaszłyków, lub karkówki z grilla. Świetnie sprawdzi się także jako smarowidło do pieczywa i placków do tortilli, lub dodatek do parówek, czy frankfurtek. Możesz także podać ją jako sos do obiadu, np. smażonych piersi kurczaka.
Źródła: youtube.com/@DAMIANKUCHNIAODKUCHNI , terazgotuje.pl
Zobacz też:
Koktajl na dobre trawienie, lepszy wzrok i ładną skórę. Dobrze działa też na odporność
Zrób na obiad albo na imprezę. Świętokrzyskie byki zrobią furorę na każdym stole