Reklama
Reklama

Wygląda obłędnie, jego smak zachwyca. Ten sernik będzie hitem tegorocznych świąt

Już wkrótce Wielkanoc. Jak co rok na większości stołów zagości tradycyjny sernik. Jeśli tym razem masz ochotę połączyć klasykę ze współczesnymi trendami, przygotuj świąteczny wypiek na spodzie z herbatników i dodaj do niego sporo czekolady.

Ten sernik wielkanocny jest naprawdę wyjątkowy - nie dość, że smakuje obłędnie, to jeszcze wspaniale się prezentuje. Bez wątpienia będzie ozdobą twojego świątecznego stołu, zniknie do ostatniego okruszka.

Sernik wielkanocny - lista składników

Składniki na spód: 

  • 200 g herbatników maślanych (np. Petit Beurre), 
  • 100 g  gorzkiej czekolady, 
  • 50 g  masła. 

Składniki na masę twarogową: 

  • 500 g twarogu śmietankowego (z wiaderka), 
  • 500 g tłustego twarogu, 
  • 50 g masła, 
  • 6 jajek, 
  • 200 g drobnego cukru, 
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (40 g), 
  • 100 g mlecznej czekolady,  
  • 1 laska wanilii, 
  • 1 łyżka kakao. 

Sernik wielkanocny - przepis

Przygotuj spód sernika. Roztop w rondelku masło pokrusz do niego czekoladę. Wymieszaj na jednolity sos. Rozkrusz herbatniki na proszek i wymieszaj dokładnie z sosem czekoladowym. Wyłóż papierem do pieczenia dno tortownicy o średnicy 22 cm. Przełóż do niej masę z herbatników. Wyrównaj. Wstaw tortownicę do lodówki. 

Ogrzej twaróg i jajka do temperatury pokojowej. 

Zmiel trzykrotnie tłusty twaróg. Połącz z twarogiem śmietankowym i płynnym (przestudzonym) masłem. 

Oddziel białka od żółtek. Żółtka utrzyj z połową cukru na puszystą masę. Wmieszaj w nią proszek na budyń i ziarenka wyskrobane z laski wanilii. 

Wymieszaj masę z żółtek z twarogiem. Posiekaj czekoladę mleczną i wmieszaj ją do masy twarogowej. 

W osobnym naczyniu ubij pianę z białek. W trakcie ubijania partiami dodaj resztę cukru. Sztywną pianę delikatnie wmieszaj do masy twarogowej. 

Wyłóż masę na spód z herbatników. Wstaw tortownicę na środowy poziom piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez 15 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 150°C. Piecz jeszcze przez godzinę. Wystudź sernik w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Przenieś na noc w chłodne miejsce. 

Oprósz sernik kakao. Udekoruj według uznania. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Niskokaloryczne, zdrowe desery bez cukru. Możesz jeść codziennie i chudnąć

Dobre na obiad i szybką przekąskę. Sycące babeczki z serem i boczkiem

Babeczki z kremem Kinder. Puszysta słodycz przypomni dzieciństwo

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: sernik