Reklama
Reklama

Wyraziste w smaku z lekko kwaśną nutą. Szandorki są wyśmienite zarówno na ciepło, jak i na zimno

Placki w kuchni polskiej są potrawą, która występuje praktycznie w każdej postaci. Ich podstawą zwykle jest mąka, jajka oraz mleko. Każdy region słynie jednak ze swojego sposobu na tę popularne danie. Na Podkarpaciu ciasto na placki wzbogacone jest o kapustę kiszoną. Dowiedz się, w jaki sposób możesz je przygotować.

Polacy jedzą placki w każdej formie. Poznaj nowy sposób na ich wykonanie, który zaskoczy twoich bliskich i znajomych.

W Bieszczadach fuczki, na Jasielczyźnie szandorki

Szandorki to placki kapuściane, które zostały wpisane na listę produktów tradycyjnych w 2013 roku. Są to placki, które smaży się podobnie jak placki ziemniaczane. Są jednak wzbogacone o kapustę kiszoną. Pozornie mogą przypominać bieszczadzkie fuczki. W rzeczywistości ich smak jest jednak delikatniejszy.

Potrawa pochodzi z regionu jasielskiego w województwie podkarpackim. Uprawa roli była tam niezwykle trudna przez brak struktury rolnej i ukształtowanie terenu. Przez to mieszkańcy doceniali każdy kawałek ziemi, a wokół domu prowadzili uprawę najróżniejszych warzyw. Jako warzywo o małych wymaganiach i proste w uprawie, kapusta szybko zdobyła tam dużą popularność.

Najbiedniejsi mieszkańcy zbierali szandory, czyli kapustę drugiej kategorii, która miała twarde, słabo zawiązane liście. Trudno było ją przetworzyć, przez co najczęściej szatkowano ją do kiszenia lub pozostawiano w polu do momentu, aż mróz ją przemrozi. To właśnie z takiej kapusty gospodynie wykonywały placki. Zwykle jedzono je w okresie poświątecznym, a przepisy na nie przekazywano sobie z pokolenia na pokolenie.

Dzisiaj placki z kapustą zyskują na popularności. Warto je wykonać chociaż raz, aby przekonać się, czy nam zasmakują.

Zobacz także: Smażysz mielone i cała kuchenka jest opryskana olejem? Stosuję tip, o którym mało kto wie

Jak zrobić szandorki?

Składniki:

  • 500 g kapusty kiszonej,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • 1 szklanka mleka,
  • sól i pieprz,
  • olej do smażenia.

Przepłucz kapustę kiszoną, odcedź ją i drobno pokrój i usmaż na gorącym oleju. Podsmażaj do momentu, aż nadmiar płynu odparuje, kapusta zmięknie i nabierze rumianego koloru. Odstaw do ostygnięcia.

W misce wymieszaj mąkę z mlekiem i jajkiem. Wstępnie wymieszaj, następnie dodaj ostudzoną kapustę. Dopraw za pomocą soli i pieprzu. Ciasto powinno być gęste, a jego konsystencja powinna przypominać gęstą śmietanę.

Na patelni rozgrzej tłuszcz i nakładaj po łyżce ciasta. Smaż niezbyt grube i niezbyt duże placki do momentu, aż będą rumiane z obu stron.

Źródło: gov.pl, terazgotuje.pl

 

Zobacz też:

Najlepsza surówka dla wielbicieli kebabów. Sekret tkwi w specjalnym sosie

Szwedzkie ciasto miłości to moje nowe kulinarne odkrycie. Dużo czekolady i kawa

W sezonie kulki mocy robię z dodatkiem tego warzywa. Idealne na drugie śniadanie lub przekąskę

INTERIA.PL