Reklama
Reklama

Szwedzkie ciasto miłości to moje nowe, kulinarne odkrycie. Dużo czekolady i kawa

Miękkie, czekoladowe ciasto uwodzące aromatem kawy, z dodatkiem wiórków egzotycznego kokosa - brzmi apetycznie, prawda? To nic innego, jak Karleksmums, szwedzkie ciasto miłości. To jeden z tych deserów, w których trudno się nie zakochać. Przekonaj się sam, przyrządzając je według naszego przepisu.

Karelksmums - szwedzkie ciasto miłości. W czym tkwi jego sekret?

Karelksmums, znany również jako ciasto miłości, to skandynawski deser podbijający serca łasuchów niemal na całym świecie. Nic w tym dziwnego, gdyż jego sekret stanowi nie tylko intensywny, czekoladowo-kawowy smak, ale też biszkopt o niezwykle delikatnej teksturze. To puszyste ciasto udekorowane dodatkowo kokosowymi wiórkami idealnie nada się zwłaszcza na jesienne i zimowe wieczory, uświetniając wiele chwil w gronie bliskich.

Dlaczego o tym wspominamy? Za ciekawostkę można uznać fakt, że nazwa karelksmums w dokładnym tłumaczeniu oznacza “małe przysmaki miłości". Szwedzi nie tylko zatem wkładają wiele serca w samo stworzenie tego wypieku, ale też z przyjemnością dzielą się nim z wyjątkowymi osobami, serwując je między innymi podczas ważnych uroczystości. Ta urocza tradycja dodatkowo sprawia, że deser znany jako szwedzkie ciasto miłości docenia coraz szersze grono miłośników słodkich wypieków.

Jak zrobić Karelksmums? Przepis na szwedzkie ciasto miłości

Karelksmums to niezwykle puszysty, kakaowy biszkopt z dodatkiem naparu kawowego, który warto przygotować krótką chwilę przed całym procesem pieczenia ciasta. Choć częściej dekorowane jest ono polewą, spotkać się można z przepisami, w których jest ona zastąpiona lukrem i płatkami czekolady. Niezależnie jednak od wybranej wersji, z pewnością podbije ono również i twoje serce.

Składniki na ciasto: 

  • 100 g masła
  • 50 ml mleka
  • 50 ml naparu espresso
  • 120 g mąki pszennej
  • 160 g cukru
  • 30 g kakao
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka w temperaturze pokojowej

Składniki na polewę:

  • 50 ml naparu espresso
  • 60 g masła
  • 120 g cukru pudru
  • 20 g kakao
  • ok. 100 g wiórków kokosowych

Mleko, masło i espresso podgrzej razem w rondlu. Kiedy masło się rozpuści, zdejmij garnek z ognia i całość ostudź. Następnie ubij mikserem całe jaja z cukrem, a kiedy powstanie z nich puszysta masa, dodaj do niej ostudzone już mleko z masłem i kawowym naparem. Całość miksuj jeszcze przez chwilę na najmniejszych obrotach. 

W oddzielnym naczyniu wymieszaj mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Przesiej sypkie składniki do masy i wymieszaj delikatnie szpatułką wyłącznie do połączenia się wszystkich składników. Ciasto wylej do formy o wymiarach ok. 25 x 20 cm, wyrównaj i piecz w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni Celsjusza przez 20-30 minut, do tzw. suchego patyczka. 

Podczas procesu pieczenia przygotuj polewę do ciasta. W rondlu umieść masło, cukier, kakao i napar kawowy, a następnie podgrzewaj cały czas mieszając wszystkie wymienione składniki. Kiedy glazura zacznie gęstnieć, zdejmij rondel z ognia i ostudź lekko jego zawartość. 

Kiedy ciasto będzie gotowe i delikatnie przestygnie, ponakłuwaj je wykałaczką, a następnie wylej na nie wystudzoną polewę. Całość na koniec udekoruj wiórkami kokosowymi. Przed podaniem ciasta odczekaj chwilę, aż polewa mocniej zastygnie, co ułatwi jego krojenie.

Pyszny, domowy olej, który obniża cholesterol

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Surówka "jak od chińczyka". Przepis mam od kolegi, który pracuje w azjatyckiej restauracji

Mięciutkie ciasto z owocami i kruszonką. Na podwieczorek zrób Sen Emeryta

Kiszona kapusta z burakami po gruzińsku. Zaskakuje smakiem i kolorem

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta