Reklama
Reklama

Najlepsza surówka dla wielbicieli kebabów. Sekret tkwi w specjalnym sosie

Wszyscy fani mięsnych potraw nie powinni zapominać o dodawaniu do swoich posiłków porcji warzyw. Do dań obiadowych najłatwiej zrobić to, podając je z surówkami i sałatkami, które dostarczą ci witamin, minerałów i błonnika. Nie oznacza to jednak, że musisz jeść samą sałatę. Surówka kebabowa jest tego najlepszym przykładem, chrupiące warzywa i wyrazisty sos to genialne połączenie smaków, do którego z pewnością nie raz będziesz wracać.

Perfekcyjny kebab to nie tylko soczyste, idealnie miękkie mięso, ale również doskonała surówka i wyrazisty sos, które dopełniają smak całości. Dziś polecamy wyśmienitą surówkę kebabową, którą możesz dodać do domowych kebabów, grillowanych mięs lub podać jako świeży dodatek do dań wegetariańskich. Sekretem tej przekąski są świeże, chrupiące warzywa i kremowy dressing na bazie oleju sezamowego, miodu i sosu sojowego. Surówka smakuje świetnie zaraz po przygotowaniu, ale też po kilku godzinach chłodzenia w lodówce. 

Sprawdź także: Co jeść wieczorem, żeby mieć niski cukier rano? Najlepsze kolacje dla diabetyka

Przepis na surówkę kebabową

Sekretem idealnej surówki są cienko poszatkowane warzywa. Do zrobienia surówki kebabowej, będziesz potrzebować: 

  • ½ główki białej kapusty, 
  • 2 marchewki,
  • 1 czerwona cebula, 
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 
  • sól i czarny pieprz.

Sos: 

  • 1 łyżka sosu sojowego, 
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego, 
  • 1 łyżka octu spirytusowego, 
  • 2 łyżki oleju lub oliwy, 
  • 1 łyżeczka miodu, 
  • 1 łyżeczka musztardy, 
  • 1-2 ząbki czosnku, 
  • ewentualnie 1 łyżka masła orzechowego i szczypta startego korzenia imbiru.

Jak zrobić surówkę kebabową?

Kapustę obierz z zewnętrznych liści, a marchewkę obierz obieraczką. Zetrzyj warzywa na szatkownicy. Cebulę obierz i cienko posiekaj w piórka lub półplasterki. Umieść warzywa w misce, zasyp ½ łyżeczki soli, wymieszaj i odstaw na 20 minut. W tym czasie przygotuj sos. 

Do słoika wlej sos sojowy, oleje, ocet, dodaj miód, musztardę i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Jeśli preferujesz pikantniejsze smaki, dorzuć szczyptę tartego korzenia imbiru. Większej kremowości sosowi doda łyżka masła orzechowego. Zakręć słoik i mocno wstrząsaj, aby składniki dressingu się dokładnie połączyły. Możesz także wymieszaj sos widelcem, a także osiągniesz przyjemną konsystencję.  

Marynowane w soli warzywa odciśnij z powstałego soku i przełóż do docelowego naczynia, zalej sosem, udekoruj posiekaną natką pietruszki. Wykończ całość grubo mielonym, czarnym pieprzem. Surówkę podawaj samodzielnie lub faszeruj nią domowe wrapy, pity i kanapki. 

To niekwestionowany Król Jesieni. Wilgotne i puszyste ciasto z owocami 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Surówka "jak od chińczyka". Przepis mam od kolegi, który pracuje w azjatyckiej restauracji

Mięciutkie ciasto z owocami i kruszonką. Na podwieczorek zrób Sen Emeryta

Kiszona kapusta z burakami po gruzińsku. Zaskakuje smakiem i kolorem

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: surówki