W sezonie kulki mocy robię z dodatkiem tego warzywa. Idealne na drugie śniadanie lub przekąskę
Dietetycy zalecają, aby ograniczyć spożywanie sklepowych słodyczy, w którym na pierwszym miejscu w składzie zazwyczaj jest cukier. Jego nadmiar w diecie powoduje tycie, a także przyczynia się do rozwoju cukrzycy, czy próchnicy. Nie oznacza to jednak, że musisz całkowicie zrezygnować ze słodkości. Jesienią zrób zdrowe dyniowe kulki mocy – banalnie prosty przysmak, idealny do kawy lub na drugie śniadanie.
Kształtowanie zdrowych nawyków żywieniowych to klucz do zdrowia i szczupłej sylwetki. Jednym z nich jest wprowadzenie do codziennego jadłospisu jak największej ilości warzyw, które można przemycać nawet w deserach. Dyniowe kulki mocy będą idealną przekąską do porannego kuba kawy w pracy, możesz także spakować je dzieciom na drugie śniadanie do szkoły - na pewno będą im smakować. Jak je przygotować? Koniecznie zajrzyj do dalszej części artykułu.
Sprawdź także: Ta tarta robi furorę, gdy pojawia się na stole. Idealne ciasto na jesienne imprezy
Bazą dyniowych kulek mocy jest oczywiście dynia. Znajdziemy w niej kompleks witamin i minerałów, między innymi witaminę A, która pomaga dbać o zdrowie oczu; witaminy z grupy B, które są korzystne dla układu nerwowego i krążenia; witaminę C, która znana jest z korzystnego wpływu na układ immunologiczny, czy witaminę E, wspierającą kondycję skóry oraz działającą przeciwutleniająco. Ponadto obecny w niej potas, pomaga obniżyć zbyt wysokie ciśnienie krwi, a wapń i fosfor, wzmacniają kości i zęby.
Warzywo to jest również źródłem błonnika pokarmowego, który przede wszystkim korzystnie wpływa na procesy trawienne, pomaga pozbyć się zaparć, zapewnia sytość, a także podkręca przemianę materii. Dodatkowo dynia jest niskokaloryczna, w 100 g ma tylko 26 kcal, dzięki czemu świetnie spisze się jako składnik diety odchudzającej - możesz jeść ją bez większych ograniczeń.
W dyni obecne są karotenoidy, barwniki które wykazują działanie antyoksydacyjne, neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników, a także wykazują właściwości przeciwstarzeniowe, przeciwzapalne i antynowotworowe. Dynia to warzywo, które pomaga dbać o piękną skórę oraz dobry wzrok. Regularne spożywanie tego pomarańczowego warzywa pomaga również zadbać o układ krążenia, zmniejszając ryzyko choroby wieńcowej, czy miażdżycy.
Kulki mocy zrobisz na bazie dyniowego purée. Aby je przygotować, dynię umyj i pokrój w mniejsze kawałki, możesz ją uprzednio obrać. Warto pamiętać jednak, że odmiany takie jak hokkaido czy dynia piżmowa nadają się do jedzenia ze skórką. Następnie dynię upiecz w piekarniku do miękkości, bez żadnych przypraw, czy oleju. Możesz także ugotować ją w garnku. Przestudzoną dynię zblenduj na gładką masę. Takie purée świetnie sprawdzi się do wielu przepisów - zup, ciast, czy warzywnego curry.
Do przygotowania przepisu, będziesz potrzebować:
- ½ szklanki purée z dyni,
- 1 szklanki daktyli,
- ½ szklanki ulubionych orzechów,
- ½ szklanki wiórek kokosowych,
- 1 łyżeczkę cynamonu,
- szczyptę soli,
- kakao lub wiórki kokosowe do obtoczenia kulek.
Zacznij od namoczenia daktyli w gorącej wodzie. Kiedy zmiękną, odlej z nich wodę i zmiksuj na gładką masę wraz z dyniowym purée. Orzechy drobno posiekaj. Dyniowo-daktylową masę umieść w misce, dodaj posiekane orzechy, wiórki kokosowe, cynamon i szczyptę soli, wszystko dokładnie wymieszaj. Z masy uformuj kulki, możesz dodatkowo obtoczyć je w wiórkach kokosowych lub kakao. Gotowe słodkości ułóż na papierze do pieczenia - odstaw do lodówki, aby stężały.
Ciasto śliwkowe sypane. Zrobi je nawet najbardziej niedoświadczony domowy cukiernik
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Rozgrzeje i doda energii w najbardziej ponury dzień. Ta zupa to będzie jesienny przebój
Jesienna kawa z korzennym twistem. Jeden ze składników podkręca metabolizm
Rozgrzewa bardziej niż rosół i żurek. Gruzińska zupa to najlepsze danie na chłodne dni