Z wycieczki w góry przywiozłeś oscypki? Koniecznie zrób ziemniaki po karpacku
Wakacyjne podróże to nie tylko okazja do poznania nowych miejsc, podziwiania widoków i robienia zdjęć. Wycieczki to także szansa na zebranie kulinarnych inspiracji, które mogą posłużyć do urozmaicenia naszego codziennego menu. Wszystkim wielbicielom góralszczyzny z pewnością przypadnie do gustu przepis na ziemniaki po karpacku. Proste danie, które zachwyca smakiem.
Aromatyczne ziemniaki po karpacku to góralski sposób na wykorzystanie warzyw pozostałych po wczorajszym obiedzie. Dziś nazwalibyśmy je ziemniakami w duchu zero waste, choć pierwotnie było to proste danie przygotowywane w ubogich gospodarstwach. Nie ma w nim praktycznie nic prócz ziemniaków i cebuli (w wersji "na bogato" można dodać wędzony boczek). Mimo to takie ziemniaki są wyjątkowo smaczne. Nie potrzebują żadnych wyszukanych dodatków.
Sprawdź także: Kaszubskie racuchy robię przynajmniej raz w tygodniu. Chrupią aż miło
Do zrobienia tego dania, potrzebujesz jedynie kilku składników:
- około 1 kg ziemniaków (po ugotowaniu),
- 2 cebule,
- 50 g oscypka (lub innego wędzonego sera),
- 2 łyżki smalcu (lub oleju roślinnego),
- ½ łyżeczki mielonego kminku,
- szczypta cukru,
- sól, pieprz (do smaku).
Pokrój ugotowane ziemniaki na plastry. Jeśli chcesz przygotować ziemniaki po karpacku, a nie dysponujesz ugotowanymi wcześniej, obierz około 1,3 kg ziemniaków (najlepiej starych, typu B), ugotuj w osolonej wodzie i przestudź co najmniej do temperatury pokojowej (lepiej, by spędziły choć godzinę w lodówce).
Obierz cebule i pokrój w kostkę lub w piórka. Podsmaż na 1 łyżce smalcu. W trakcie smażenia dodaj szczyptę cukru. Gdy cebula się zarumieni, dodaj drugą łyżkę smalcu, przełóż na patelnię ziemniaki i wysmaż na złocisty kolor, co pewien czas mieszając. Dopraw do smaku solą, pieprzem i kminkiem.
Zetrzyj ser na tarce o drobnych oczkach. Posyp gorące ziemniaki. Poczekaj chwilę, aż ser się rozpuści i zaserwuj gorące ziemniaki - solo lub jako dodatek do dania głównego.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Cały sekret tkwi w przyprawach. Chrupiące placuszki zachwycają smakiem
Włoskie gołąbki w wybornym sosie. Ostatnio rodzina nie chce jeść innych
Chleb, który pomaga w odchudzaniu i obniża cholesterol. Zrób go w domu