Reklama
Reklama

Z wycieczki w góry przywiozłeś oscypki? Koniecznie zrób ziemniaki po karpacku

Wakacyjne podróże to nie tylko okazja do poznania nowych miejsc, podziwiania widoków i robienia zdjęć. Wycieczki to także szansa na zebranie kulinarnych inspiracji, które mogą posłużyć do urozmaicenia naszego codziennego menu. Wszystkim wielbicielom góralszczyzny z pewnością przypadnie do gustu przepis na ziemniaki po karpacku. Proste danie, które zachwyca smakiem.

Aromatyczne ziemniaki po karpacku to góralski sposób na wykorzystanie warzyw pozostałych po wczorajszym obiedzie. Dziś nazwalibyśmy je ziemniakami w duchu zero waste, choć pierwotnie było to proste danie przygotowywane w ubogich gospodarstwach. Nie ma w nim praktycznie nic prócz ziemniaków i cebuli (w wersji "na bogato" można dodać wędzony boczek). Mimo to takie ziemniaki są wyjątkowo smaczne. Nie potrzebują żadnych wyszukanych dodatków.  

Sprawdź także: Kaszubskie racuchy robię przynajmniej raz w tygodniu. Chrupią aż miło

Przepis na ziemniaki po karpacku 

Do zrobienia tego dania, potrzebujesz jedynie kilku składników: 

  • około 1 kg ziemniaków (po ugotowaniu), 
  • 2 cebule, 
  • 50 g oscypka (lub innego wędzonego sera), 
  • 2 łyżki smalcu (lub oleju roślinnego), 
  • ½ łyżeczki mielonego kminku, 
  • szczypta cukru,  
  • sól, pieprz (do smaku).

 

Jak zrobić ziemniaki po karpacku? 

Pokrój ugotowane ziemniaki na plastry. Jeśli chcesz przygotować ziemniaki po karpacku, a nie dysponujesz ugotowanymi wcześniej, obierz około 1,3 kg ziemniaków (najlepiej starych, typu B), ugotuj w osolonej wodzie i przestudź co najmniej do temperatury pokojowej (lepiej, by spędziły choć godzinę w lodówce). 

Obierz cebule i pokrój w kostkę lub w piórka. Podsmaż na 1 łyżce smalcu. W trakcie smażenia dodaj szczyptę cukru. Gdy cebula się zarumieni, dodaj drugą łyżkę smalcu, przełóż na patelnię ziemniaki i wysmaż na złocisty kolor, co pewien czas mieszając. Dopraw do smaku solą, pieprzem i kminkiem. 

Zetrzyj ser na tarce o drobnych oczkach. Posyp gorące ziemniaki. Poczekaj chwilę, aż ser się rozpuści i zaserwuj gorące ziemniaki - solo lub jako dodatek do dania głównego. 

 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Proste sznycelki z panierką. Chrupiące z zewnątrz, soczyste w środku

Te naleśniki dosłownie rozpuszczają się w ustach. Z kremowym dodatkiem to kulinarny sztos

Przepis na kiełbasę morawską mam od sąsiada. Nie wierzyłam, że uda mi się zrobić takie delicje

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania obiadowe