Zagadkowa sałatka "Czego tu nie ma". Każdy znajdzie w niej coś dla siebie
Gdy tylko zobaczysz ją na stole, z pewnością zrobisz się głodny. Kolorowa, przyjemnie soczysta i pełna różnych składników. Sałatka "Czego tu nie ma" od razu zwraca na siebie uwagę. Proste produkty łączą się w niebanalną kompozycję, która zachwyci twoich gości.
Gdy zdradzisz gościom nazwę sałatki, na pewno będą się głowić, którego składnika brakuje w przekąsce. Już po pierwszym kęsie zrozumieją jednak, że przystawka zawiera wszystko to, co jest im potrzebne do prawdziwej kulinarnej uczty.
Okazuje się, że nazwa przekąski jest nieco przewrotna i wskazuje na niezwykłe bogactwo użytych produktów. W sałatce "Czego tu nie ma" faktycznie jest wszystko: warzywa, ser, mięso, nasiona. Choć wydawałoby się, że są to kompletnie różne od siebie i niepasujące składniki, to całość zaskakująco dobrze komponuje się strukturą, połączeniem smaków i zawartością składników odżywczych. Chrupiące nasiona dyni i brokuł z lekko kwaskowatą żurawiną, słonym serem i aromatyczną szynką są skąpane kremowym jogurtem naturalnym. Nic dodać, nic ująć.
Jak zrobić sałatkę "Czego tu nie ma"? Przepis jest naprawdę prosty - polega na przygotowaniu produktów i dressingu, który doda soczystości i smaku całości.
Składniki:
- główka brokułu
- 200 g sera żółtego
- 100 g szynki wędzonej
- czerwona papryka
- mała czerwona cebula
- garść suszonej żurawiny
- 3 łyżki pestek dyni
Dressing:
- 100 g jogurtu naturalnego
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
Opcjonalnie:
- sól do gotowania brokułu
Sposób wykonania:
Brokuł podziel na mniejsze różyczki wielkości jednego kęsa. Możesz od razu przełożyć je do miski sałatkowej, ale jeśli masz opory przed zjedzeniem go na surowo, możesz go obgotować w osolonej wodzie przez 3-5 minut, do uzyskania pożądanej miękkości. Po ugotowaniu odcedź warzywo i dobrze osusz.
Paprykę oczyść z gniazda nasiennego i pokrój w niewielką kostkę, razem z serem i szynką. Cebulę natomiast drobno poszatkuj. Wszystkie składniki przenieś do miski sałatkowej.
Przygotuj dressing, mieszając ze sobą przyprawy z jogurtem naturalnym. Sosem zalej sałatkę.
Sałatkę "Czego tu nie ma" wymieszaj i wstaw do lodówki pod przykryciem na co najmniej 30 minut. Podawaj na zimno jako samodzielne danie lub dodatek do prostych obiadów. Przechowuj w szczelnym pojemniku w lodówce i spożyj w ciągu 3 dni od przygotowania.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Na Wszystkich Świętych zrobię gołąbki po żydowsku. Rodzina je uwielbia
Domowe bułeczki z 2 składników. Banalny przepis, który warto mieć pod ręką
Jesienne chili con carne. Bez tego dodatku nie może się obejść