Reklama
Reklama

Zakonnica na rauszu robi furorę. Idealnie sprawdzi się do kawy

W deserach lubisz połączenie kokosu i twarogu? Dodaj do tego smak kakao, wyczarujesz genialne ciasto, które twoja rodzina pokocha od pierwszego kęsa. Zakonnica na rauszu zyskała swoją nazwę od dwukolorowego wyglądu. Koniecznie upiecz ją przed wizytą gości, na pewno zapytają o przepis.


Zakonnica na rauszu to ciasto, które skrywa w sobie wiele nietypowych składników. Jeśli chcesz zaskoczyć swoich łakomczuchów i podać im nieco tajemnicze słodkości to ten deser na pewno przypadnie im do gustu. Trzeba je podawać wyłącznie osobom dorosłym, bo mają w składnikach procenty! 

Przepis na ciasto Zakonnica na rauszu 

Ciasto: 

  • 6 jajek, 
  • 180 g mąki pszennej, 
  • 150 g cukru, 
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią, 
  • 1 budyń śmietankowy,
  • 4 łyżki likieru kokosowego, 
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 
  • odrobina soli,
  • 30 g kakao.

Nadzienie: 

  • 250 g twarogu półtłustego,
  • 1 żółtko, 
  • 60 g wiórków kokosowych, 
  • 50 g cukru pudru.

Jak zrobić ciasto Zakonnica na rauszu?

Białka oddziel od żółtek i ubij je z odrobiną soli na puszystą pianę. Partiami wsypuj obydwa cukry, nie przerywając ubijania. Masa powinna zrobić się błyszcząca. Wtedy dodawaj po jednym żółtku, cały czas miksując. Na koniec wmieszaj mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i budyniem. Podziel ciasto na dwie części - ⅓  i ⅔. Do mniejszej dodaj kakao i wymieszaj. Do większej wlej likier i mieszaj tylko do połączenia składników. 

Twaróg rozdrobnij widelcem, wbij żółtko i wsyp wiórki kokosowe oraz cukier puder. Połącz. Masa powinna być dosyć gęsta. Uformuj około 8-10 kulek. Umieść je na talerzu, przykryj i włóż do lodówki. 

Formę wyłóż papierem do pieczenia. Najpierw wylej jasne ciasto. Wciśnij wzdłuż dłuższego boku twarogowe kulki, jedna obok drugiego. Zalej całość ciemnym ciastem.  Włóż zakonnicę na rauszu do nagrzanego piekarnika do 170 stopni Celsjusza i piecz przez około 40-45 minut. 

Źródła: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Chrupiąca i pełna warzyw. Oto letnia surówka Penelopa

Z tym składnikiem dżem z wiśni ma idealną konsystencję. I nie jest to cukier żelowy

Zawsze robię je na obiad, gdy nie mam czasu na gotowanie. Poznaj przepis na liderki

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta