Zakwas na wielkanocny żurek dla zapominalskich. Będzie gotowy po 3 dniach
Żurek to obowiązkowa pozycja wśród wielkanocnego menu w wielu polskich domach. Jeżeli chcesz przygotować zupę na własnoręcznie przygotowanym zakwasie, ale zapomniałeś go nastawić, bez obaw. Zdradzimy ci przepis na zakwas na żurek last minute, oraz jak rozpoznać, czy zakwas jest już dobry.
Idealny domowy żurek jest wyrazisty, kwaśny, przygotowany z dodatkiem dobrej jakości kiełbasy. Jego smak świetnie podkreślają suszone grzyby oraz kompozycja przypraw: ziela angielskiego, liścia laurowego, kminku, majeranku oraz oczywiście czarnego pieprzu. Wiele osób lubi, kiedy żurek ma mocny posmak czosnku lub chrzanu. Zwieńczeniem zupy mogą być ugotowane jajka.
Podstawą żurku jest jednak zakwas. Sprawdź, jak zrobić zakwas na żurek last minute.
Zapomniałeś przygotować zakwas na żurek, a nie chcesz korzystać z tego sklepowego? Bez obaw, możesz przyrządzić zakwas na żurek last minut. Przygotuj szklane przezroczyste naczynie, warto uprzednio je wyparzyć.
Składniki:
- 500 ml wody,
- 6 łyżek mąki żytniej,
- 5 ząbków czosnku,
- 3 liście laurowe,
- 6 kulek ziela angielskiego,
- 1 łyżka żytniego zakwasu do chleba lub dwie łyżki wody z ogórków kiszonych.
Do naczynia wsyp mąkę żytnią, zalej ją wodą, dodaj także rozgnieciony czosnek, liście laurowe i ziele angielskie. Jak przyspieszyć fermentację zakwasu na żurek? Aby przyspieszyć proces fermentacji zakwasu, dodaj także jedną łyżkę zakwasu na chleb lub wody z ogórków kiszonych. Ten patent pozwoli skrócić okres przygotowania zakwasu z około pięciu-sześciu dni do trzech. Wszystko wymieszaj, nakryj bawełnianą ściereczką, zabezpiecz ją gumką recepturką. W ciepłe i ciemne miejsce. Warto co jakiś czas przemieszać zakwas za pomocą drewnianego łyżki. Kiedy zakwas na żurek będzie gotowy, zakręć słoik i wstaw go do lodówki.
Należy pamiętać, że aby doszło do procesu fermentacji, temperatura w pomieszczeniu, w którym przechowywany będzie zakwas nie może być zbyt niska. Aby ją przyspieszyć, możesz nawet postawić zakwas przy kaloryferze. Sposobem na przyspieszenie fermentacji będzie także wlanie zakwasy do naczynia żaroodpornego i wstawienie go na około dwie godziny do piekarnika nagrzanego do 30 stopni. Następnie podgrzany zakwas przelej do czystego i wyparzonego słoika i odstaw na kilka dni.
Zakwas na żurek po kilku dniach od przygotowania powinien stać się gęstszy, w trakcie fermentacji pojawią się także bąbelki. Mąka i czosnek osadzą się na dnie naczynia, natomiast na górze wytrąci się płyn. Dobry zakwas na żurek powinien mieć przyjemny i świeży zapach.
Jak długo można przechowywać zakwas? Przyjmuje się, że gotowy zakwas może spędzić ok. dwóch tygodni w lodówce.Po czym poznać, że zakwas na żurek się zepsuł? Na powierzchni może pojawić się brunatny, gęsty osad, a nawet można dostrzec ślady pleśni. Innym znakiem będzie brzydki zapach, przypominający zgniliznę lub alkohol.
Źródło: smaker.pl, terazgotuje.pl
Zobacz też:
Jajka po tatarsku. Na wielkanocnym stole nie może ich zabraknąć
Duet idealny, czyli wiśnie i czekolada. Przepis na biszkoptowe ciasto Katarynka
Indyk na jabłkach na wielkanocny obiad. Mięso jest delikatne i aromatyczne