Reklama
Reklama

Zalewam wiśnie puszystą masą. Wychodzi delikatne jak puch, szybkie ciasto do kawy

Nie ma nic lepszego niż zapach świeżo upieczonego ciasta, który unosi się w domu w sobotnie popołudnie. Wtedy najczęściej piekę i eksperymentuję z domowymi deserami. Ostatnio postawiłam na połączenie owoców z puszystą, kremową masą. Moje proste ciasto z wiśniami robi się w kilkanaście minut, a resztę pracy przejmuje piekarnik. Po upieczeniu jest delikatne jak puch.

W weekendy lubię piec coś, co nie wymaga ani skomplikowanych składników, ani długiego stania w kuchni. Niedawno znalazłam deser, który przykuł moją uwagę - przepis na ciasto z wiśniami do kawy. Tak naprawdę to znany francuski deser o pięknej nazwie clafoutis (czyt. klafuti). Nie trzeba go miksować, nie wymaga idealnego ułożenia owoców, a i tak wygląda, jakby wyszedł spod ręki cukiernika. Wiśnie wspaniale łączą się z delikatną, lekko jajeczną masą, która po upieczeniu przypomina połączenie budyniu i puszystego biszkoptu. To ciasto jest tak cudownie proste, że każdy poradzi sobie z jego przygotowaniem.

Reklama

Ciasto z wiśniami do kawy

Clafoutis to klasyczny francuski deser, który ma w sobie coś domowego, choć wywodzi się z eleganckiej kuchni. Powstaje z bardzo prostego ciasta na bazie jajek, mleka, cukru, mąki i odrobiny masła, które wlewa się na ułożone w naczyniu owoce. Całość trafia do piekarnika i po kilkudziesięciu minutach powstaje cudownie pachnący wypiek.

Najczęściej przygotowuje się go z wiśniami, ale równie dobrze sprawdzą się czereśnie, jabłka, maliny, jagody, śliwki, a nawet brzoskwinie. Najlepiej smakuje latem, gdy owoce są świeże, soczyste i pełne smaku - wtedy masa podczas pieczenia delikatnie nasiąknie ich sokiem, stając się jeszcze bardziej aromatyczna.

Deser nie potrzebuje wielu dekoracji. Wystarczy oprószyć go cukrem pudrem, a już prezentuje się apetycznie. Całość wychodzi lekka jak puch - trochę jak budyń zapieczony w cieście czy omlet na słodko. Można go jeść zarówno, gdy jeszcze całkowicie nie ostygł, jak i na zimno. Przyznaję, że to ciasto z wiśniami do kawy pojawia się u mnie przez całe lato, bo powstaje błyskawicznie i zawsze mi wychodzi.

Proste ciasto z wiśniami - przepis

Uwielbiam ten deser za jego lekkość i za to, jak cudownie pachnie w trakcie pieczenia. Masa jest puszysta, kremowa, delikatnie waniliowa, a wiśnie dodają całości przyjemnej kwaskowatości. Proste ciasto z wiśniami to taki wypiek, który można przygotować w ok. 10 minut. Wystarczy wymieszać ze sobą składniki, zalać owoce i wstawić formę do piekarnika. Ciasto jest według mnie idealne na niedzielne śniadanie, popołudniową kawę albo letni piknik z przyjaciółmi.

Co ciekawe, clafoutis można zrobić przez cały rok. Nadają się do niego nie tylko świeże, ale też mrożone wiśnie. To deser, który można podać gościom wprost w naczyniu do zapiekania, w którym trafiło do piekarnika. Lubię podawać je z gałką lodów waniliowych lub kleksem bitej śmietany. Wtedy smakuje jak z najlepszej kawiarni. 

Składniki:

  • 500 g wiśni (wydrylowanych),
  • 3,5 łyżki masła (ok. 70 g) + masło do posmarowania formy,
  • pół szklanki mąki tortowej (ok. 55 g),
  • 1/3 szklanki brązowego cukru (ok. 60 g),
  • szczypta soli,
  • 200 ml mleka 2%,
  • 4 jajka,
  • pół łyżeczki ekstraktu z wanilii,
  • opcjonalnie płatki migdałów (małe opakowanie),
  • cukier puder do dekoracji.

Sposób wykonania:

70 g masła rozpuść w rondelku i odstaw do wystudzenia.

Do głębokiej miski wsyp przesianą mąkę, cukier i sól. Wlej mleko i wszystko dobrze rozmieszaj przy pomocy trzepaczki, żeby nie było żadnej grudki.

Dodawaj pojedynczo jajka, cały czas roztrzepując masę. Wlej przestudzone masło i ekstrakt z wanilii. Wymieszaj trzepaczką do połączenia składników. 

Formę do tarty o średnicy ok. 24 cm wysmaruj dokładnie masłem (spód i boki). Wyłóż równomiernie wydrylowane wiśnie. Zalej owoce przygotowaną masą - powinna w całości je pokryć. Możesz też ewentualnie posypać z wierzchu płatkami migdałów (równa warstwa).

Włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza, a po 15 minutach zmniejsz temperaturę do 180 stopni Celsjusza i piecz jeszcze przez 30 minut.

Przed podaniem oprósz z wierzchu obficie cukrem pudrem. 

Źródło: terazgotuje.pl, wszystkiegoslodkiego.pl

Zobacz też:

Kremowa masa, biszkopt i galaretka z owocami. Ciasto Baronówna na lato

Robię takie placki, chrupią aż miło. Ten patent znam od babci

Jak zrobić dżem malin bez pestek? Aksamitny, nie za słodki, pokochasz od razu pokochasz

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta | desery | słodycze | wiśnie | owoce