Zamarynowałam ser w specjalnej solance. Wyszedł tak dobry, że już nie chcę jeść zwykłego
Szukasz pomysłu na sycące, białkowe śniadanie lub kolację? Jeśli jesteś miłośnikiem serów, to koniecznie musisz spróbować twarogu w solance z sosu sojowego. Idealnie nadaje się na pastę do smarowania chleba. Lubię też jeść go w formie sałatki z warzywami i ziołami. Sprawdź prosty przepis.
Ostatnio znajoma podzieliła się ze mną przepisem na twaróg w solance z sosu sojowego. Wyszedł tak dobry, że już nie chcę jeść zwykłych serów. Łączy w sobie kremową konsystencję z intensywną, lekko słoną nutą sosu sojowego. Dzięki takiemu połączeniu twaróg staje się nie tylko bardziej aromatyczny, ale także zyskuje delikatną pikantność. Smakuje wspaniale z różnymi dodatkami.
W swojej diecie staram się o to, aby każdy posiłek był odpowiednio zbilansowany. Na moim talerzu muszą znaleźć się produkty bogate w białka, tłuszcze i węglowodany. Nie zapominam także o owocach i warzywach.
Na śniadanie albo na kolację jem twaróg w solance z sosu sojowego. Sam ser nie tylko wspaniale smakuje, ale też stanowi źródło białka, dlatego syci na długi czas. Podaję go z różnymi dodatkami, dzięki czemu mam pełnowartościowy posiłek, dostarczający ważnych składników odżywczych.
Składniki na solankę:
- 250 g sera białego półtłustego,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 2 łyżki soli,
- litr wody.
Dodatki:
- 2 łyżki jogurtu naturalnego,
- 5 rzodkiewek,
- pomidor,
- garść kukurydzy,
- mały pęczek szczypiorku,
- kilka orzechów włoskich,
- świeże pieczywo,
- opcjonalnie: pieprz, rozmaryn.
Sposób wykonania:
Na początek musisz przygotować solankę, czyli zagotować wodę z solą i zostawić do wystygnięcia. Następnie dodaj do niej sos sojowy i całość wymieszaj.
W kolejnym kroku włóż ser w całości do litrowego słoika i zalej go solanką. Naczynie zakręć i wstaw do lodówki na 24 godziny.
Po tym czasie odlej wodę, wyjmij twaróg i połóż go na sitku. Dzięki temu jeszcze bardziej odsączy się z zalewy.
Przełóż go do miseczki i dodaj jogurt naturalny, lekko rozgniatając. Potem pokrój pomidora oraz rzodkiewki i dodaj warzywa do sera. Posiekaj szczypiorek, a także orzechy i również dorzuć te składniki. Następnie wsyp kukurydzę, opcjonalnie dopraw pieprzem i rozmarynem. Na koniec całość delikatnie zamieszaj.
Tak przygotowaną sałatkę z marynowanego białego sera jem ze świeżym pieczywem. Często sama piekę chleb.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Na Wszystkich Świętych zrobię gołąbki po żydowsku. Rodzina je uwielbia
Domowe bułeczki z 2 składników. Banalny przepis, który warto mieć pod ręką
Jesienne chili con carne. Bez tego dodatku nie może się obejść