Reklama
Reklama

Zamarynowałam ser w specjalnej solance. Wyszedł tak dobry, że już nie chcę jeść zwykłego

Szukasz pomysłu na sycące, białkowe śniadanie lub kolację? Jeśli jesteś miłośnikiem serów, to koniecznie musisz spróbować twarogu w solance z sosu sojowego. Idealnie nadaje się na pastę do smarowania chleba. Lubię też jeść go w formie sałatki z warzywami i ziołami. Sprawdź prosty przepis.

Ostatnio znajoma podzieliła się ze mną przepisem na twaróg w solance z sosu sojowego. Wyszedł tak dobry, że już nie chcę jeść zwykłych serów. Łączy w sobie kremową konsystencję z intensywną, lekko słoną nutą sosu sojowego. Dzięki takiemu połączeniu twaróg staje się nie tylko bardziej aromatyczny, ale także zyskuje delikatną pikantność. Smakuje wspaniale z różnymi dodatkami. 

Twaróg w solance - sycące białkowe śniadanie lub kolacja

W swojej diecie staram się o to, aby każdy posiłek był odpowiednio zbilansowany. Na moim talerzu muszą znaleźć się produkty bogate w białka, tłuszcze i węglowodany. Nie zapominam także o owocach i warzywach. 

Na śniadanie albo na kolację jem twaróg w solance z sosu sojowego. Sam ser nie tylko wspaniale smakuje, ale też stanowi źródło białka, dlatego syci na długi czas. Podaję go z różnymi dodatkami, dzięki czemu mam pełnowartościowy posiłek, dostarczający ważnych składników odżywczych. 

Marynowany biały ser w solance - przepis

Składniki na solankę:

  • 250 g sera białego półtłustego,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 2 łyżki soli,
  • litr wody. 

Dodatki:

  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 5 rzodkiewek,
  • pomidor,
  • garść kukurydzy,
  • mały pęczek szczypiorku,
  • kilka orzechów włoskich,
  • świeże pieczywo,
  • opcjonalnie: pieprz, rozmaryn.

Sposób wykonania:

Na początek musisz przygotować solankę, czyli zagotować wodę z solą i zostawić do wystygnięcia. Następnie dodaj do niej sos sojowy i całość wymieszaj. 

W kolejnym kroku włóż ser w całości do litrowego słoika i zalej go solanką. Naczynie zakręć i wstaw do lodówki na 24 godziny. 

Po tym czasie odlej wodę, wyjmij twaróg i połóż go na sitku. Dzięki temu jeszcze bardziej odsączy się z zalewy. 

Przełóż go do miseczki i dodaj jogurt naturalny, lekko rozgniatając. Potem pokrój pomidora oraz rzodkiewki i dodaj warzywa do sera. Posiekaj szczypiorek, a także orzechy i również dorzuć te składniki. Następnie wsyp kukurydzę, opcjonalnie dopraw pieprzem i rozmarynem. Na koniec całość delikatnie zamieszaj. 

Tak przygotowaną sałatkę z marynowanego białego sera jem ze świeżym pieczywem. Często sama piekę chleb

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Kultowe danie mięsne z PRL-u. W sam raz na andrzejkową imprezę

Ekspresowe, mięciutkie pierniczki. Zrobisz je w 15 minut

To najszybsza sałatka dla gości. Będzie gotowa w mniej niż 10 minut

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ser