Reklama
Reklama

Bez sprzętu i lamentu. Rewelacyjny i chrupiący chleb, który zrobi każdy

Przyrządzenie domowego pieczywa wydaje się niektórym bardzo trudne, a wręcz niemożliwe. Tymczasem istnieje przepis na chleb dla początkujących, który zawsze wychodzi. Wystarczy pomieszać składniki, uzbroić się w cierpliwość, a wyrośniętą masę włożyć do piekarnika.

Kupujesz pieczywo w sklepie, ale nie jest najświeższe albo - co gorsza - wydaje się sztuczne? Marzysz o chrupiącej skórce i sprężystym wnętrzu bochenka? Nic prostszego, upiecz domowy chleb dla początkujących, który zawsze wychodzi

Jaka mąka do chleba?

Zanim zabierzesz się za wykonanie pysznego pieczywa, musisz dowiedzieć się jeszcze, jakiej mąki do chleba najlepiej używać. Choć do pieczenia ciast zazwyczaj wykorzystuje się mąką pszenną typu 450, to nie bez przyczyny nazywa się ją tortową. 

Do przygotowania bochenków kup tzw. pszenną mąkę chlebową, czyli typu 750. Jest bardziej elastyczna, ale wymaga też dłuższego wyrabiania i dodatkowego spulchniacza (tu drożdży). Występuje w niej też więcej tzw. popiołu, czyli substancji mineralnych. W mące typu 550 zawartość popiołu to do 0,50 proc., a w tej typu 750 to od 0,70 proc. do 0,78 proc.

Prosty i tani chleb, który każdy zrobi

Przepisem na chleb dla początkujących, który zawsze wychodzi, podzieliła się w internecie założycielka bloga Dr Lifestyle, dietetyczka i psychodietetyczka - Monika Ciesielska. 

Według obliczeń specjalistki jego zrobienie będzie kosztować tylko 3-4 złote. Co więcej, ciasta nie trzeba wyrabiać, a do jego przyrządzenia nie użyjesz też żadnego kuchennego sprzętu - oczywiście z wyjątkiem piekarnika. Musisz tylko uzbroić się w odrobinę cierpliwości - przygotowania trzeba zacząć na ok. 9-10 godzin przed jego jedzeniem. Jak stworzyć prosty i tani chlebek? Najpierw wymieszać składniki (mąkę, wodę, drożdże i sól), odstawić na sześć godzin, złożyć bochenek i upiec. 

Składniki:

  • 500 g mąki,
  • płaska łyżeczka suchych drożdży (około 3-4 g) lub 8-10 g świeżych drożdży,
  • 400 g zimnej wody,
  • 15-20 g soli.

Wykonanie:
Do głębokiej miski wsyp przesianą mąkę, dodaj drożdże i sól, zalej zimną wodą. Mieszaj niedbale łyżką przez 2 minuty, po czym przykryj szmatką i odstaw na ok. 6 godzin, do wyrośnięcia. Tuż przed końcem czasu rozgrzej piekarnik do 220 stopni, w trybie góra-dół. Na czas nagrzewania sprzętu, włóż do jego środka naczynie z pokrywką. 

Blat kuchenny lub stolnicę oprósz solidną dawką mąki, wyłóż ciasto, obracając miskę do góry nogami. Zwilż ręce, chwyć brzegi ciasta i naciągnij na przeciwległy róg, powtórz tak czterokrotnie, tworząc bochenek. Posyp ciasto mąką i nakryj je miską. Odłóż na ok. 25 minut. Ponownie zamocz dłonie w wodzie i powtórz jeszcze raz składanie ciasta. 

Potem otrożnie wyjmij nagrzane naczynie z piekarnika. Wyłóż je papierem do pieczenia, przenieś ciasto. Piecz 35-40 minut w 220-230 stopniach. Następnie zdejmij pokrywkę, zmniejsz temperaturę do 200 stopni i piecz jeszcze przez 25-30 minut. Teraz można włożyć mały pojemnik z wodą lub włączyć funkcję pary. Po tym czasie wyjmij z piekarnika i studź na kratce co najmniej przez godzinę.

Źródło: terazgotuje.pl, drlifestyle.pl, gemini.pl

Zobacz też:

To prawdziwa uczta dla miłośnika polskiej kuchni. Przepis na kotlety sarmackie

Chrupiąca i pełna warzyw. Oto letnia surówka Penelopa

Z tym składnikiem dżem z wiśni ma idealną konsystencję. I nie jest to cukier żelowy

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: chleb | pieczywo