Zamiast kotleta wybieram kolorową ucztę. Ten obłędny farsz śni mi się po nocach
Soczysta, aromatyczna, pełna smaku - taka jest właśnie moja ulubiona nadziewana papryka na obiad. Ten przepis kojarzy mi się z ciepłem rodzinnego domu, często przygotowuję również na kolację. Do tego jest bardzo prosty i każdy sobie z nim poradzi.
Nie masz ochoty na klasyczne danie obiadowe złożone z mięsa, porcji ziemniaków czy ryżu i warzyw? Te składniki możesz połączyć w inny sposób, uzyskując oryginalny, a nie mniej pożywny posiłek. Możesz, na przykład, przygotować pieczone papryki wypełnione mięsno-ryżowym farszem. Dodaj trochę wyrazistych przypraw, a uzyskasz pyszne, rozgrzewające danie, idealne na chłodne popołudnie.
Przekonaj się, że nadziewana papryka na obiad to równie dobry pomysł, jak schabowy z ziemniaczanym purée i surówką.
- 2 duże papryki lub 3 mniejsze,
- 250 g mielonej wieprzowiny,
- 75 g ryżu,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- kawałek papryczki chili (do smaku),
- 2 łyżeczki masła klarowanego,
- 1 jajko,
- kilka gałązek natki pietruszki lub kolendry,
- ½ łyżeczki kminu rzymskiego,
- ½ łyżeczki słodkiej papryki,
- ½ łyżeczki curry,
- sól, pieprz (do smaku).
Ugotuj ryż al dente. Podgrzej 1 łyżeczkę masła z dodatkiem curry i wymieszaj z ryżem.
Pokrój drobno cebulę, chili i czosnek. Podsmaż cebulę i chili na łyżeczce masła. Dodaj czosnek, a po chwili mięso. Wysmaż je, pod koniec doprawiając solą, pieprzem, kminkiem i słodką papryką.
Umyj papryki. Wytnij gniazda nasienne. Połącz zawartość patelni z ryżem. Dodaj jajko i drobno posiekaną zieleninę. Wymieszaj na jednolitą masę. Napełnij farszem papryki.
Ułóż papryki w naczyniu żaroodpornym (farszem do góry). Na dno wlej około 125 ml gorącej wody. Wstaw naczynie do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz przez 30-35 minut.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Klasyczne ciasto z masą budyniową i wiśniami. Na deser zrób Imieninowy Specjał
Kilka minut w kuchni i gotowe. Chrupiąca przyjemność dla łasuchów
Nocna owsianka z jagodami i kruszonką. Pożywne śniadanie, które rozrusza leniwe jelita