Reklama
Reklama

Wyśmienita paprykowa pasta kanapkowa. Do pieczywa, makaronu albo mięs

Paprykowa pasta kanapkowa smakuje jak lato - jest aromatyczna, delikatna, lekko pikantna, ale także kremowa, wilgotna i idealnie komponuje się z pieczywem, warzywami czy nawet mięsem. Wykorzystaj sezon na świeże warzywa i przygotuj kilka słoiczków na zimę, by zawsze móc wracać wspomnieniami do gorącego słońca na niebie.

Paprykowa pasta kanapkowa - uniwersalne smarowidło do wszystkiego

Paprykowa pasta kanapkowa to smaczny i lekki dodatek do pieczywa. Powstaje z pieczonej papryki, czosnku, cukinii, oliwy i przypraw, które nadają przekąsce wyjątkowego aromatu. Pasta jest źródłem witaminy C i antyoksydantów, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Można ją jeść na chlebie pełnoziarnistym, z krakersami, waflami ryżowymi albo jako dip do świeżych warzyw. Świetnie sprawdza się też jako smarowidło do tortilli, nadzienie do kanapek lub nawet dodatek do sałatek, wędlin lub mięs. Smakuje wyśmienicie wymieszana z makaronem. Jest zdrowa, aromatyczna i łatwa do przygotowania. 

Reklama

Paprykowa pasta kanapkowa - przepis

Składniki:

  • 3 czerwone papryki, 
  • mała cukinia, 
  • cebula, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • papryczka chili, 
  • 4 łyżki oliwy z oliwek, 
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 
  • 2 łyżki białego octu, 
  • szczypta soli, 
  • szczypta czarnego pieprzu. 

Dodatkowo: 

  • oliwa do skropienia warzyw. 

Sposób wykonania:

Paprykę przekrój na pół, cukinię pokrój w plasterki, a cebulę w ćwiartki. Czosnek razem ze skórką przekrój na pół. 

Wszystkie warzywa połóż na natłuszczonej blaszce od piekarnika. Skrop je oliwą z oliwek i piecz w temperaturze 200 st. Celsjusza przez 30 minut. 

Warzywa wyjmij i przykryj je wilgotną ściereczką na 10 minut, a następnie obierz paprykę. 

Papryczkę chili drobno posiekaj i zblenduj razem z octem, koncentratem pomidorowym i oliwą z oliwek. Dołóż też wyciśnięty ze skórki czosnek. 

Wszystkie składniki umieść w garnku lub na patelni. Wymieszaj i zagotuj całość na wolnym ogniu bez przykrycia. 

Paprykową pastę kanapkową zdejmij z ognia i pozostaw do ostygnięcia. Przełóż ją do słoików i przechowuj w lodówce. 

Po ugotowaniu możesz przelać gorącą pastę do słoików i odwrócić je do góry nogami. Dzięki temu będą szczelne i można je będzie przechowywać dłużej w chłodnym, ciemnym miejscu. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Sałatka, od której nie można się oderwać. Wystarczą 3 dobrze dobrane składniki

Chrupiące ziemniaki na niedzielny obiad. Przygotuj je tak, jak robią to Brytyjczycy

Nazwa tego ciasta bawi wszystkich. To prawdziwy klasyk idealny na weekend

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przekąski | pieczywo | śniadania | warzywa | przetwory