Reklama
Reklama

Wyśmienita paprykowa pasta kanapkowa. Do pieczywa, makaronu albo mięs

Paprykowa pasta kanapkowa smakuje jak lato - jest aromatyczna, delikatna, lekko pikantna, ale także kremowa, wilgotna i idealnie komponuje się z pieczywem, warzywami czy nawet mięsem. Wykorzystaj sezon na świeże warzywa i przygotuj kilka słoiczków na zimę, by zawsze móc wracać wspomnieniami do gorącego słońca na niebie.

Paprykowa pasta kanapkowa - uniwersalne smarowidło do wszystkiego

Paprykowa pasta kanapkowa to smaczny i lekki dodatek do pieczywa. Powstaje z pieczonej papryki, czosnku, cukinii, oliwy i przypraw, które nadają przekąsce wyjątkowego aromatu. Pasta jest źródłem witaminy C i antyoksydantów, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Można ją jeść na chlebie pełnoziarnistym, z krakersami, waflami ryżowymi albo jako dip do świeżych warzyw. Świetnie sprawdza się też jako smarowidło do tortilli, nadzienie do kanapek lub nawet dodatek do sałatek, wędlin lub mięs. Smakuje wyśmienicie wymieszana z makaronem. Jest zdrowa, aromatyczna i łatwa do przygotowania. 

Reklama

Paprykowa pasta kanapkowa - przepis

Składniki:

  • 3 czerwone papryki, 
  • mała cukinia, 
  • cebula, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • papryczka chili, 
  • 4 łyżki oliwy z oliwek, 
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 
  • 2 łyżki białego octu, 
  • szczypta soli, 
  • szczypta czarnego pieprzu. 

Dodatkowo: 

  • oliwa do skropienia warzyw. 

Sposób wykonania:

Paprykę przekrój na pół, cukinię pokrój w plasterki, a cebulę w ćwiartki. Czosnek razem ze skórką przekrój na pół. 

Wszystkie warzywa połóż na natłuszczonej blaszce od piekarnika. Skrop je oliwą z oliwek i piecz w temperaturze 200 st. Celsjusza przez 30 minut. 

Warzywa wyjmij i przykryj je wilgotną ściereczką na 10 minut, a następnie obierz paprykę. 

Papryczkę chili drobno posiekaj i zblenduj razem z octem, koncentratem pomidorowym i oliwą z oliwek. Dołóż też wyciśnięty ze skórki czosnek. 

Wszystkie składniki umieść w garnku lub na patelni. Wymieszaj i zagotuj całość na wolnym ogniu bez przykrycia. 

Paprykową pastę kanapkową zdejmij z ognia i pozostaw do ostygnięcia. Przełóż ją do słoików i przechowuj w lodówce. 

Po ugotowaniu możesz przelać gorącą pastę do słoików i odwrócić je do góry nogami. Dzięki temu będą szczelne i można je będzie przechowywać dłużej w chłodnym, ciemnym miejscu. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Najprostsza zapiekanka na świecie. Jej skład to samo dobro, będziesz często robić

Przepis na mazurskie kotlety mam od przyjaciółki z Mrągowa. Zawsze robię podwójną porcję

Intrygujące połączenie brokułów i jabłek, ta sałatka zaskakuje smakiem. Jest inna niż wszystkie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przekąski | pieczywo | śniadania | warzywa | przetwory