Wyśmienita paprykowa pasta kanapkowa. Do pieczywa, makaronu albo mięs
Paprykowa pasta kanapkowa smakuje jak lato - jest aromatyczna, delikatna, lekko pikantna, ale także kremowa, wilgotna i idealnie komponuje się z pieczywem, warzywami czy nawet mięsem. Wykorzystaj sezon na świeże warzywa i przygotuj kilka słoiczków na zimę, by zawsze móc wracać wspomnieniami do gorącego słońca na niebie.
Paprykowa pasta kanapkowa to smaczny i lekki dodatek do pieczywa. Powstaje z pieczonej papryki, czosnku, cukinii, oliwy i przypraw, które nadają przekąsce wyjątkowego aromatu. Pasta jest źródłem witaminy C i antyoksydantów, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Można ją jeść na chlebie pełnoziarnistym, z krakersami, waflami ryżowymi albo jako dip do świeżych warzyw. Świetnie sprawdza się też jako smarowidło do tortilli, nadzienie do kanapek lub nawet dodatek do sałatek, wędlin lub mięs. Smakuje wyśmienicie wymieszana z makaronem. Jest zdrowa, aromatyczna i łatwa do przygotowania.
Składniki:
- 3 czerwone papryki,
- mała cukinia,
- cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- papryczka chili,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 2 łyżki białego octu,
- szczypta soli,
- szczypta czarnego pieprzu.
Dodatkowo:
- oliwa do skropienia warzyw.
Sposób wykonania:
Paprykę przekrój na pół, cukinię pokrój w plasterki, a cebulę w ćwiartki. Czosnek razem ze skórką przekrój na pół.
Wszystkie warzywa połóż na natłuszczonej blaszce od piekarnika. Skrop je oliwą z oliwek i piecz w temperaturze 200 st. Celsjusza przez 30 minut.
Warzywa wyjmij i przykryj je wilgotną ściereczką na 10 minut, a następnie obierz paprykę.
Papryczkę chili drobno posiekaj i zblenduj razem z octem, koncentratem pomidorowym i oliwą z oliwek. Dołóż też wyciśnięty ze skórki czosnek.
Wszystkie składniki umieść w garnku lub na patelni. Wymieszaj i zagotuj całość na wolnym ogniu bez przykrycia.
Paprykową pastę kanapkową zdejmij z ognia i pozostaw do ostygnięcia. Przełóż ją do słoików i przechowuj w lodówce.
Po ugotowaniu możesz przelać gorącą pastę do słoików i odwrócić je do góry nogami. Dzięki temu będą szczelne i można je będzie przechowywać dłużej w chłodnym, ciemnym miejscu.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Najprostsza zapiekanka na świecie. Jej skład to samo dobro, będziesz często robić
Przepis na mazurskie kotlety mam od przyjaciółki z Mrągowa. Zawsze robię podwójną porcję
Intrygujące połączenie brokułów i jabłek, ta sałatka zaskakuje smakiem. Jest inna niż wszystkie