Zapiekane naleśniki na słono. Pyszny farsz zrobisz z mięsa z rosołu
Naleśniki zazwyczaj podajemy w wersji na słodko, z dżemem lub twarogiem, jednak te wytrawne również smakują świetnie. Będą idealną opcją na sycący obiad, w ich środku kryje się prosty farsz z dobrze doprawionego, gotowanego mięsa z rosołu. Sprawdź jak zrobić proste, zapiekane naleśniki na słono.
Zapiekane naleśniki na słono to idealny obiad w dni powszednie, kiedy szukasz czegoś szybkiego i prostego, a jednocześnie pysznego. Przepis ten spodoba się wszystkim tym, którzy szukają patentów na wykorzystanie resztek w kuchni, ponieważ pyszny farsz można przygotować z mięsa z rosołu. Naleśniki wychodzą pyszne, wyraziste i lekko chrupiące z wierzchu. Rodzina na pewno będzie się zajadać.
Sprawdź także: Pomysł na pyszny obiad. Kotlety ziemniaczane z mięsnym farszem
Naleśniki:
- 130 g mąki pszennej,
- 400 ml mleka,
- 2 jajka,
- 2 łyżki masła,
- 1 szczypta soli.
Farsz:
- 500 g gotowanego mięsa z rosołu,
- 1 cebula,
- ½ łyżeczki soli,
- ½ łyżeczki czarnego pieprzu.
Dodatkowo:
- olej do smażenia,
- Przygotuj naleśniki.
Gotowe naleśniki można zajadać solo lub przygotować do nich prosty sos czosnkowy z dużą ilością ziół. Do miseczki dodaj kilka łyżek jogurtu greckiego, dwa ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę, sól i pieprz do smaku, oraz porządną porcję koperki i szczypiorku.
Masło rozpuść i ostudź. W misce rozbełtaj jajka z mlekiem. Dodaj mąkę i sól. Miksuj wszystko do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji. Na koniec wmieszaj rozpuszczone masło. Patelnię rozgrzej bez dodatku tłuszczu lub ewentualnie z małą łyżeczką oleju. Nalewaj po chochelce ciasta i rozprowadź je na cienki placek, pokrywając dno. Smaż naleśniki z każdej strony przez 1-2 minuty, do lekkiego zrumienienia.
Przygotuj farsz. Mięso z rosołu zmiel w maszynce lub rozdrobnij blenderem. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju. Dodaj drobno posiekaną cebulkę i smaż ją do zrumienienia. Następnie dołóż mięso i podsmażaj całość przez kilka minut. Odstaw i ostudź.
Złóż naleśniki. Na każdego naleśnika nakładaj po 1-2 łyżce farszu mięsnego. Podwiń do wewnątrz dwa przeciwległe boki i zwiń naleśnika w ciasny rulon. Zwilż go lekko wodą.
Naleśnika połóż na suchej patelni, łączeniem do dołu i podsmażaj przez kilka sekund, do ładnego zrumienienia. Odwróć i podsmaż go z drugiej strony.
Zapiekane naleśniki na słono podawaj na ciepło, najlepiej od razu po usmażeniu. Resztki przechowuj w lodówce, w szczelnym pojemniku. Podgrzewaj w piekarniku lub na patelni.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
W PRL-u były w każdej kawiarni. To dobre źródło kolagenu zrobisz w domu
Każdy kęs jest jak smak dzieciństwa. Sprawdzony rodzinny przepis na rogaliki maślane
Soczyste szaszłyki z karkówki z grilla lub piekarnika. Sekretem jest obłędna marynata