Reklama
Reklama

Zapiekane naleśniki na słono. Pyszny farsz zrobisz z mięsa z rosołu

Naleśniki zazwyczaj podajemy w wersji na słodko, z dżemem lub twarogiem, jednak te wytrawne również smakują świetnie. Będą idealną opcją na sycący obiad, w ich środku kryje się prosty farsz z dobrze doprawionego, gotowanego mięsa z rosołu. Sprawdź jak zrobić proste, zapiekane naleśniki na słono.

Zapiekane naleśniki na słono to idealny obiad w dni powszednie, kiedy szukasz czegoś szybkiego i prostego, a jednocześnie pysznego. Przepis ten spodoba się wszystkim tym, którzy szukają patentów na wykorzystanie resztek w kuchni, ponieważ pyszny farsz można przygotować z mięsa z rosołu. Naleśniki wychodzą pyszne, wyraziste i lekko chrupiące z wierzchu. Rodzina na pewno będzie się zajadać. 

Sprawdź także: Pomysł na pyszny obiad. Kotlety ziemniaczane z mięsnym farszem 

Reklama

Przepis na zapiekane naleśniki na słono

Naleśniki: 

  • 130 g mąki pszennej, 
  • 400 ml mleka, 
  • 2 jajka, 
  • 2 łyżki masła, 
  • 1 szczypta soli.

Farsz: 

  • 500 g gotowanego mięsa z rosołu,
  • 1 cebula, 
  • ½ łyżeczki soli, 
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu.

Dodatkowo: 

  • olej do smażenia, 
  • Przygotuj naleśniki. 

Gotowe naleśniki można zajadać solo lub przygotować do nich prosty sos czosnkowy z dużą ilością ziół. Do miseczki dodaj kilka łyżek jogurtu greckiego, dwa ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę, sól i pieprz do smaku, oraz porządną porcję koperki i szczypiorku. 

Jak zrobić zapiekane naleśniki na słono? 

Masło rozpuść i ostudź. W misce rozbełtaj jajka z mlekiem. Dodaj mąkę i sól. Miksuj wszystko do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji. Na koniec wmieszaj rozpuszczone masło. Patelnię rozgrzej bez dodatku tłuszczu lub ewentualnie z małą łyżeczką oleju. Nalewaj po chochelce ciasta i rozprowadź je na cienki placek, pokrywając dno. Smaż naleśniki z każdej strony przez 1-2 minuty, do lekkiego zrumienienia. 

Przygotuj farsz. Mięso z rosołu zmiel w maszynce lub rozdrobnij blenderem. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju. Dodaj drobno posiekaną cebulkę i smaż ją do zrumienienia. Następnie dołóż mięso i podsmażaj całość przez kilka minut. Odstaw i ostudź. 

Złóż naleśniki. Na każdego naleśnika nakładaj po 1-2 łyżce farszu mięsnego. Podwiń do wewnątrz dwa przeciwległe boki i zwiń naleśnika w ciasny rulon. Zwilż go lekko wodą. 

Naleśnika połóż na suchej patelni, łączeniem do dołu i podsmażaj przez kilka sekund, do ładnego zrumienienia. Odwróć i podsmaż go z drugiej strony. 

Zapiekane naleśniki na słono podawaj na ciepło, najlepiej od razu po usmażeniu. Resztki przechowuj w lodówce, w szczelnym pojemniku. Podgrzewaj w piekarniku lub na patelni. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

W PRL-u były w każdej kawiarni. To dobre źródło kolagenu zrobisz w domu

Każdy kęs jest jak smak dzieciństwa. Sprawdzony rodzinny przepis na rogaliki maślane

Soczyste szaszłyki z karkówki z grilla lub piekarnika. Sekretem jest obłędna marynata

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: naleśniki