Zapiekane naleśniki na słono. Pyszny farsz zrobisz z mięsa z rosołu
Naleśniki zazwyczaj podajemy w wersji na słodko, z dżemem lub twarogiem, jednak te wytrawne również smakują świetnie. Będą idealną opcją na sycący obiad, w ich środku kryje się prosty farsz z dobrze doprawionego, gotowanego mięsa z rosołu. Sprawdź jak zrobić proste, zapiekane naleśniki na słono.
Zapiekane naleśniki na słono to idealny obiad w dni powszednie, kiedy szukasz czegoś szybkiego i prostego, a jednocześnie pysznego. Przepis ten spodoba się wszystkim tym, którzy szukają patentów na wykorzystanie resztek w kuchni, ponieważ pyszny farsz można przygotować z mięsa z rosołu. Naleśniki wychodzą pyszne, wyraziste i lekko chrupiące z wierzchu. Rodzina na pewno będzie się zajadać.
Sprawdź także: Pomysł na pyszny obiad. Kotlety ziemniaczane z mięsnym farszem
Naleśniki:
- 130 g mąki pszennej,
- 400 ml mleka,
- 2 jajka,
- 2 łyżki masła,
- 1 szczypta soli.
Farsz:
- 500 g gotowanego mięsa z rosołu,
- 1 cebula,
- ½ łyżeczki soli,
- ½ łyżeczki czarnego pieprzu.
Dodatkowo:
- olej do smażenia,
- Przygotuj naleśniki.
Gotowe naleśniki można zajadać solo lub przygotować do nich prosty sos czosnkowy z dużą ilością ziół. Do miseczki dodaj kilka łyżek jogurtu greckiego, dwa ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę, sól i pieprz do smaku, oraz porządną porcję koperki i szczypiorku.
Masło rozpuść i ostudź. W misce rozbełtaj jajka z mlekiem. Dodaj mąkę i sól. Miksuj wszystko do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji. Na koniec wmieszaj rozpuszczone masło. Patelnię rozgrzej bez dodatku tłuszczu lub ewentualnie z małą łyżeczką oleju. Nalewaj po chochelce ciasta i rozprowadź je na cienki placek, pokrywając dno. Smaż naleśniki z każdej strony przez 1-2 minuty, do lekkiego zrumienienia.
Przygotuj farsz. Mięso z rosołu zmiel w maszynce lub rozdrobnij blenderem. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju. Dodaj drobno posiekaną cebulkę i smaż ją do zrumienienia. Następnie dołóż mięso i podsmażaj całość przez kilka minut. Odstaw i ostudź.
Złóż naleśniki. Na każdego naleśnika nakładaj po 1-2 łyżce farszu mięsnego. Podwiń do wewnątrz dwa przeciwległe boki i zwiń naleśnika w ciasny rulon. Zwilż go lekko wodą.
Naleśnika połóż na suchej patelni, łączeniem do dołu i podsmażaj przez kilka sekund, do ładnego zrumienienia. Odwróć i podsmaż go z drugiej strony.
Zapiekane naleśniki na słono podawaj na ciepło, najlepiej od razu po usmażeniu. Resztki przechowuj w lodówce, w szczelnym pojemniku. Podgrzewaj w piekarniku lub na patelni.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Obłędne naleśniki ze szpinakowym farszem. Zrób dziś na obiad lub kolację
Gotuję, gdy chcę odciążyć żołądek. Po tej zupie mam energię na pół dnia
Nie marnuję jedzenia, składniki po rosole wykorzystuję do tej sałatki. Lekka, idealna na kolację