Zapomnieliśmy już o kultowym deserze z PRL-u. Jest dobry, a do tego wzmacnia odporność i serce
Na wspomnienie o najlepszych deserach PRL-u wielu osobom od razu przychodzi na myśl. Wyjątkowo lubiany, bardzo prosty, a z czasem niestety zapomniany. Mało kto wie jednak, jak ten kultowy przysmak dobrze działa na odporność i serce. Zrób miksturę z tego przepisu i przypomnij sobie smak lat młodości.
Kogel-mogel to deser, który przygotowuje się z zaledwie dwóch składników: żółtek jaj oraz cukru. Produkty uciera się razem, przez co tworzy się z nich słodka i kremowa pianka. Przysmak największą popularnością cieszył się w PRL-u, jednak w polskiej kuchni obecny jest już od XVII wieku.
Najbardziej ceniony był jednak w czasach PRL-u ze względu na trudną sytuację, jaka wówczas panowała. Dostępność słodyczy w sklepach była ograniczona, a gdy się pojawiały, były naprawdę drogie. Kogel-mogel był dla nich tańszym, a równie słodkim i smacznym zamiennikiem.
Oprócz wyjątkowego smaku kogel-mogel ceniony był za swoje właściwości zdrowotne. W niektórych kręgach deser stosowany był nawet jako środek leczniczy. Wszystko dzięki składnikom, z których się go przygotowuje. Jajka dostarczają witamin A, K, E i tych z grupy B, a z minerałów - żelaza czy cynku.
Kogel-mogel ma więc właściwości antyoksydacyjne i zahamuje szkodliwe działanie wolnych rodników. Dzięki temu zadziała przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo. Tym samym zdziała cuda dla odporności organizmu, znacznie ją poprawiając. Jedzenie deseru zmniejszy liczbę występujących przeziębień lub gryp i wesprze ich leczenie.
Kogel-mogel będzie szczególnie pomocny podczas przechodzonych infekcji górnych dróg oddechowych. Zadziała kojąco na ból i stan zapalny gardła oraz zniweluje chrypkę. Ochroni przed wystąpieniem zapalenia strun głosowych. Polecany będzie nie tylko osobom przechodzącym infekcję, ale też tym, które pracują swoim głosem. Deser wesprze głosy np. śpiewaków, radiowców czy nauczycieli.
Wysoka zawartość witaminy B w koglu-moglu sprawia, że ma on właściwości wspierające pracę układu sercowo-naczyniowego. Poprawi funkcjonowanie serca i może obniżać ciśnienie tętnicze krwi. Jednoznacznie zmniejszy ryzyko wystąpienia chorób takich jak m.in. nadciśnienie, zawał serca, udar mózgu. Zarazem częste jedzenie jajecznego deseru może być wsparciem dla układu nerwowego.
Kogel-mogel to deser, który można przygotować w kilka minut, a jego smak w krótką chwilę zabierze nas do lat młodzieńczych. Jajeczna masa przywołuje na myśl beztroskie lata u babci i czas, kiedy taki zwykły deser wystarczył do szczęścia. Koniecznie przygotuj tę pyszną, słodką piankę i rozkoszuj się jej delikatnością jak dawniej.
Składniki:
- 2 jaja,
- 4 łyżeczki cukru białego.
Sposób wykonania:
Przed rozpoczęciem przygotowań jaja dokładnie umyj pod bieżącą wodą. Następnie umieść je w rondelku i zalej gorącą wodą. Po około minucie je wyjmij. Sparzenie jaj pozwoli na wyeliminowanie szkodliwych patogenów, np. w postaci pałeczek salmonelli.
Oddziel białka od żółtek. Żółtą część jaj umieść w misce i dodaj do niej cały cukier. Zawartość naczynia ucieraj, możesz to zrobić za pomocą trzepaczki lub miksera. Całość miksuj do momentu, aż cukier rozpuści się, a jego struktura nie będzie wyczuwalna. Kogel-mogel jest gotowy, gdy przypomina puszystą piankę.
Kogel-mogel można jeść w prostej wersji, bez dodatków, ale jego uniwersalność pozwala na to, żeby poszaleć. Jeśli chcemy go urozmaicić, najlepiej deser podawać oprószony cynamonem, kakao czy tartą czekoladą. Świetnie skomponuje się również z wszelkimi orzechami: laskowymi, włoskimi, migdałami lub nawet z wiórkami kokosowymi. Suszone owoce także odświeżą i podkreślą jego smak.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Nie masz czasu, a niebawem mają zjawić się goście? Zrób ekspresową Sałatkę Książęcą
Koktajl na dobre trawienie, lepszy wzrok i ładną skórę. Dobrze działa też na odporność