Zawsze robię je na obiad, gdy nie mam czasu na gotowanie. Poznaj przepis na liderki
Proste placuszki to niekwestionowane liderki smaku, skąd wzięła się ich nazwa. Przy okazji bardzo szybko się je robi i z samych łatwo dostępnych składników. Przyrządzam je zawsze na obiad, gdy nie mam ochoty lub czasu na gotowanie. Liderki to sycąca potrawa, pełna zdrowych warzyw.
Liderki to nowoczesna odsłona placków z warzywami, szynką i serem. Przypadną do gustu nie tylko dorosłym, ale też dzieciom.
Liderki są naprawdę łatwe w przygotowaniu - to idealny obiad lub przekąska, gdy nie masz zbyt dużo czasu na gotowanie. Dodatkowo wymagają tylko kilku prostych składników, które albo już trzymasz w lodówce, albo znajdziesz w pobliskim osiedlowym sklepie.
Składniki:
- 280 g mąki,
- 100 ml wody,
- 2 jajka,
- 50 g sera,
- 50 g szynki,
- marchewka,
- cebula,
- kilka gałązek natki pietruszki świeżej,
- sól i pieprz do smaku,
- olej do smaku.
Sposób wykonania:
Zmiksuj jajka, wodę i mąkę na gładką masę. Powinna być gęsta, podobna do konsystencji śmietany.
Szynkę pokrój drobno, a ser zetrzyj na tarce. Marchew obierz i posiekaj. Cebulę pokrój w kostkę. Dodatki wrzuć do masy i wymieszaj dokładnie, doprawiając solą, pieprzem i posiekaną natką pietruszki.
Olej rozgrzej na patelni. Nakładaj łyżką masę na rozgrzany tłuszcz i smaż przez kilka minut z każdej strony na złoty kolor.
Te pyszne i proste placuszki najlepiej podawać z ketchupem lub ulubionym dipem na zimno. Są wystarczająco sycące samodzielnie, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby połączyć je z dodatkami. Możesz np. zajadać je w towarzystwie ugotowanych ziemniaków i chrupiącej sałatki lub surówki.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Aromatyczny sernik pomarańczowy. Zapisz przepis i zrób go na święta Bożego Narodzenia
Słodkości na początek zimy. Jak zrobić urocze ciasteczka bałwanki?