Zetrzyj na tarce i dodaj do mielonych zamiast bułki tartej. Będą delikatne i wyjątkowo soczyste
Wśród najpopularniejszych obiadów serwowanych codziennie w polskich domach, na szkolnych stołówkach i w barach mlecznych nie może zabraknąć mielonych. Powinny być delikatne w środku, oraz chrupiące na zewnątrz. Efekt ten można uzyskać nie tylko poprzez dodanie bułki tartej. Podpowiemy ci, jak zrobić obłędne kotlety mielone z surowym ziemniakiem.
Chociaż każda doświadczona gospodyni z pewnością ma idealny przepis na kotlety mielone, początkujący kucharze mogą mieć pewne wątpliwości, jak je zrobić, aby smakowały najlepiej. Zadanie to wcale nie jest trudne. Istnieje wiele sprawdzonych przepisów na mielone, w poniższym artykule znajdziesz jednak recepturę z nietypowym dodatkiem. Ponieważ do mięsnej masy zostanie dodany... surowy ziemniak.
Podstawą udanych mielonych jest oczywiście dobrej jakości mięso wieprzowe, najlepsze będą te części, które zawierają dość sporą ilość tłuszczu, dzięki czemu kotlety wychodzą soczyste i pełne smaku. Najpopularniejszą opcją jest łopatka lub karkówka, można użyć także antrykot. Oczywiście możesz kupić gotowe mięso mielone w sklepie, jeśli jednak masz taką możliwość, zmiel mięso samodzielnie w domu. Będziesz mieć pewność, co znajduje się w twoich kotletach.
Czym przyprawić mielone mięso na kotlety? Wiele gospodyń uważa, że najlepsze kotlety to te, w których znajdziemy jedynie sól, pieprz, oraz podsmażoną cebulę. Jeśli jednak lubisz posmak ziół, możesz zdecydować się na dodatek ziół, dobrze pasować będzie tu między innymi majeranek, tymianek, estragon, suszona natka pietruszki, a także bazylia czy oregano.
W wielu przepisach znajdziemy także dodatek jajek oraz bułki namoczonej w mleku. Jednak w poniższej recepturze specjalnym składnikiem, który nada kotletom idealnej konsystencji, będzie starty surowy ziemniak. Poniższy przepis z pewnością przypadnie do gustu wszystkim osobom, które ograniczają węglowodany (bułka i bułka tarta), lub są na diecie niskowęglowodanowej, lub ketogenicznej.
Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować:
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego,
- 1 surowy ziemniak,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- sól i pieprz do smaku,
- 1/3 łyżeczki majeranku,
- 1/3 łyżeczki tymianku,
- masło klarowane lub smalec do smażenia.
Przygotowanie:
- Zacznij od pokrojenia cebuli w bardzo drobną kostkę, a następnie przesmaż ją na odrobinie wybranego tłuszczu. Odstaw do przestudzenia.
- Ziemniaka zetrzyj na tarce i odciśnij z niego nadmiar wody.
- Do miski wrzuć mielone mięso wieprzowe, dodaj przesmażoną cebulę, starego ziemniaka, czosnek przeciśnięty przez praskę.
- Masę dopraw solą, pieprzem, oraz ziołami.
- Dokładnie wymieszaj składniki, a następnie uformuj kotlety.
- Smaż na dobrze rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron.
Gotowe kotlety mielone najlepiej smakować będą z ziemniaczanym purée lub z ziemniakami z koperkiem. Świetnie sprawdzi się tu surówka z buraczków lub mizeria. Pyszną i zdrową opcją będą także kiszonki, na przykład kiszone ogórku lub kapusta.
Sekretem idealnie kotletów mielonych jest także ich odpowiednie usmażenie. Muszą być delikatne i soczyste w środku, oraz mieć ładnie przyrumienioną, chrupiącą skórkę. Początkujący kucharz może zadać sobie pytanie, na jakim tłuszczu smażyć mielone? Najważniejsze jest, aby wybrać taki o wysokiej temperaturze dymienia, dzięki czemu nic się nie przypali. Oczywiście możesz wybrać olej roślinny, na przykład rzepakowy lub słonecznikowy. Jednak najlepszym wyborem będą masło klarowane lub smalec. Mielone smaż po około cztery-pięć minut z obu stron.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Pierwsza pomoc w jesiennym przeziębieniu. Seniorzy powinni pić regularnie, bo pomaga na ból stawów
Obłędnie pyszny, sycący i kremowy. Prosty przepis, a efekt jak z ekskluzywnej restauracji
Zrób zamiast kanapek na kolację. Prosta zapiekanka makaronowa