Reklama
Reklama

Znasz zasadę 36:20? Ciasto drożdżowe jest pulchne, delikatne i aż wychodzi z miski

Pulchne i delikatne ciasto drożdżowe z dodatkiem kruszonki czy owoców jest prostym, a jakże smacznym dodatkiem do popołudniowej kawy czy herbaty. Podane na podwieczorek smakuje całej rodzinie. Jak jednak uzyskać idealne ciasto drożdżowe? Poznaj zasadę 36:20 i patrz, jak ciasto wychodzi z miski.

Zasada 36:20 pozwala stworzyć idealne warunki do fermentacji drożdży. Dzięki temu ciasto wręcz podwaja swoją objętość, jest pulchne, a po upieczeniu niezwykle delikatne. Prosta zasada, a efekty spektakularne. Znając ją, już nigdy nie będziesz piec ciasta drożdżowego inaczej.  

Co zrobić, żeby ciasto drożdżowe wyszło delikatne?

Piekąc ciasto drożdżowe, trzeba zadbać o wszystkie jego składniki. Dzięki temu wyjdzie delikatne i pulchne. Jego podstawą są drożdże. Najlepiej kupić świeże, aby mieć pewność, że prawidłowo zaczną pracować w zaczynie. To one sprawiają, że ciasto rośnie, dlatego ich dobra kondycja jest tak ważna.  

Reklama

Kolejnym składnikiem ciasta drożdżowego jest mąka. Najlepiej użyj pszennej mąki typu 500 lub 550. Przed dodaniem jej do ciasta warto ją przesiać, aby pozbyć się zanieczyszczeń, większych grudek i ją napowietrzyć. To również wpłynie na lepszą pracę drożdży.  

Aby ciasto drożdżowe wyszło delikatne, należy zachować właściwą proporcję składników. Tutaj po raz kolejny warto zwrócić uwagę na drożdże. Zbyt dużo cukru czy tłuszczu może spowolnić pracę drożdży, co sprawi, że ciasto nie wyrośnie tak, jakbyśmy tego chcieli. Podobnie jest ze zbyt małą ilością cukru. Warto zatem wybrać dobry przepis na ciasto drożdżowe i trzymać się odpowiedniej proporcji składników.  

Poznaj zasadę 36:20

Zasada 36:20 jest łatwa do zapamiętania, a dzięki niej sprawisz, że drożdże otrzymają odpowiednie warunki do zainicjowania procesu fermentacji. Podczas niego zamieniają cukry pochodzące z mąki, mleka i dodanej sacharozy na alkohol i dwutlenek węgla. Dzięki temu ciasto podwaja swoją objętość, a na jego powierzchni możesz zobaczyć pęcherzyki gazu. 

Aby jednak proces fermentacji przebiegał prawidłowo, niezwykle ważne jest zachowanie odpowiedniej temperatury otoczenia i dopływu powietrza. Tutaj warto zapamiętać zasadę 36:20.  

Przeczytaj też: Najlepsze ciasto drożdżowe z przepisu mojej babci. Z sezonowymi owocami nie ma sobie równych

Pierwszy człon zasady 36 odnosi się do temperatury mleka, w którym rozpuszcza się drożdże. Powinna ona wynosić 36 stopni Celsjusza. Jest to temperatura odpowiednia dla drożdży, ponieważ zarówno zbyt wysoka, jak i zbyt niska może spowodować, że proces fermentacji nie ruszy. Przed dodaniem drożdży do mleka sprawdź jego temperaturę za pomocą termometru kuchennego.  

Drugi człon zasady 36:20, czyli 20, odnosi się z kolei do czasu wyrabiania ciasta. Jak wspomnieliśmy, drożdże potrzebują również powietrza, aby zainicjować proces fermentacji. Podczas wyrabiania ciasta nie tylko łączymy składniki, ale także je napowietrzamy. Aby ciasto drożdżowe wyrosło, warto wyrabiać je przynajmniej 20 min

Tak przygotowane ciasto drożdżowe odstaw w misce, w temperaturze pokojowej i przykryj bawełnianą ściereczką. Dzięki temu nie obeschnie, ale również zapewnisz mu dostęp powietrza. Już po godzinie zobaczysz, jak ciasto rośnie.

Przepis na najlepsze ciasto drożdżowe

Czas na przepis na najlepsze ciasto drożdżowe. Dzięki niemu zachowasz prawidłową proporcję między składnikami, a stosując zasadę 36:20, możesz spodziewać się idealnego ciasta. Jeśli chcesz dodać owoce, pamiętaj, że zbyt duża ich ilość może spowodować opadanie ciasta. Na wierzch możesz położyć cienko pokrojone jabłka lub dodać rodzynki bądź suszoną żurawinę. Do przygotowania najlepszego ciasta drożdżowego potrzebujesz

  • mąki pszennej, typ 500 - 500 g, 
  • świeżych drożdży - 50 g, 
  • ciepłego mleka (temp. 36 stopni Celsjusza) - 200 ml, 
  • cukru - 70 g, 
  • masła - 70 g, 
  • żółtek - 3 szt.,  
  • soli - szczypty, 
  • ulubionych owoców - 100 g. 

Składniki na kruszonkę: 

  • mąka pszenna - 60 g, 
  • masło - 60 g, 
  • cukier - 30 g. 

Przygotowanie: 

  1. Najpierw przygotuj zaczyn drożdżowy. Połowę ciepłego mleka wlej do miski i dodaj trzy łyżki mąki, łyżkę cukru i pokruszone drożdże. Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 min.   
  2. Masło rozpuść w małym garnuszku. 
  3. Kiedy drożdże zaczną pracować, czyli na powierzchni zobaczysz pianę, możesz zacząć robić ciasto. W misce połącz mąkę, żółtka, sól i cukier. Dodaj pozostałe mleko i gotowy rozczyn drożdżowy.  
  4. Wyrabiaj ciasto kilka minut. Kiedy składniki zaczną się łączyć, wlej roztopione masło. Wyrabiaj ciasto 20 minut. Ciasto powinno być gładkie, elastyczne i odchodzić od palców. Odstaw je w misce do wyrośnięcia na ok. 2-3 godziny. 
  5. Przygotuj kruszonkę. Wymieszaj mąkę, cukier i masło. Gotowa kruszonka powinna mieć konsystencję mokrego piasku. 
  6. Wyrośnięte ciasto przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Dodaj owoce i posyp kruszonką. Odstaw na 15 minut do wyrośnięcia.  
  7. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 40-50 min.  

Ciasto drożdżowe idealnie smakuje podane samodzielnie lub z masłem czy dżemem. Dzieciom z pewnością będzie smakować z kubkiem ciepłego kakao.  

Źródło: terazgotuje.pl, smaker.pl 

Zobacz też:

Szarlotka, ale inaczej. Ten przepis wolę nawet od klasycznego

Pyszna przekąska na andrzejki. Kilka minut w kuchni, a efekt zachwyca

Aksamitny i puszysty krem czekoladowy. Każdy marzy o takim deserze

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: desery | ciasta | słodycze