Reklama
Reklama

Znudziły ci się te z cukinii lub ziemniaków? Zrób wytrawne placuszki z dyni

​Wydaje ci się, że w tym sezonie z dyni zrobiłeś już każdy przepis? Od zupy, po ciasto, a nawet korzenną kawę? Jeśli nadal masz ochotę na danie z pomarańczowym warzywem w roli głównej, przedstawiami ci przepis na placuszki z dyni w wersji wytrawnej. Wychodzą bardzo chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku, mają piękny złocistopomarańczowy kolor, i ciekawy, lekko słodki smak. Przepis jest szybki i prosty w przygotowaniu. Danie będzie idealne na lunch lub kolację.

Warzywne placki to smaczna i zdrowa alternatywa dla zwykłych kanapek na lunch lub kolację. Można zrobić je na wiele sposób, tym razem przedstawimy ci przepis na placki z dyni. Ciasto to tylko kilka tanich składników. Gotowe danie możesz zaserwować solo lub w towarzystwie ulubionego sosu, np. jogurtowego lub czosnkowego, świetnie pasować będzie do słodkawego smaku potrawy, który zapewnia dynia. 

Sprawdź także: Domowe zapiekanki z pieczarkami i serem. Zrób je na dzisiejszą kolację

Przepis na placuszki z dyni

Do przygotowania tego przepisu, najlepiej sprawdzi się dynia piżmowa lub hokkaido. Mają one intensywny smak, a w dodatku można jeść je bez obierania. Ciekawego posmaku dodaje mieszanka przypraw curry. Zanim zabierzesz się za robienie placków, przygotuj: 

  • ok. 1 kg dyni hokkaido lub piżmowej, 
  • 1-2 ząbki czosnku, 
  • 1-2 jajka, 
  • ½ średniej cebuli, 
  • ok. 150 g mąki pszennej, 
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • sól, czarny pieprz i szczypta curry, 
  • olej lub oliwa. 

Jak zrobić placuszki z dyni? 

Dynię umyj, pokrój na kawałki (możesz zostawić ze skórką), usuń gniazda nasienne i umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Polej ją oliwą wymieszaną z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, lekko wymieszaj i wstaw do pieca nagrzanego do 200°C na ok. 20 minut. 

Dynię przestudź i zblenduj na puree. Dodaj startą na drobnych oczkach cebulę, wbij jajko, dopraw solą, pieprzem i szczyptą curry, po czym stopniowo dosypuj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mieszając dyniową masę. 

Na dużej patelni rozgrzej olej lub oliwę, wykładaj łyżką porcję dyniowej masy i smaż 2-3 minuty z każdej strony, aby placki wyszły złocistobrązowe. 

Placuszki podawaj wprost z patelni. Będą świetnie smakowały z kleksem gęstej śmietany, sosem pomidorowym lub ulubionym dipem. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Rozgrzewa lepiej niż rosół, syci na wiele godzin. Zupa idealna na jesienno-zimową chandrę

U babci zawsze jedliśmy ze świeżym chlebem. Teraz robię smalec z jabłkiem z jej przepisu

Aromatyczny, gęsty z niebywale miękkim mięsem. Ten gulasz to kulinarna uczta

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania główne