Znudziły ci się te z cukinii lub ziemniaków? Zrób wytrawne placuszki z dyni
Wydaje ci się, że w tym sezonie z dyni zrobiłeś już każdy przepis? Od zupy, po ciasto, a nawet korzenną kawę? Jeśli nadal masz ochotę na danie z pomarańczowym warzywem w roli głównej, przedstawiami ci przepis na placuszki z dyni w wersji wytrawnej. Wychodzą bardzo chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku, mają piękny złocistopomarańczowy kolor, i ciekawy, lekko słodki smak. Przepis jest szybki i prosty w przygotowaniu. Danie będzie idealne na lunch lub kolację.
Warzywne placki to smaczna i zdrowa alternatywa dla zwykłych kanapek na lunch lub kolację. Można zrobić je na wiele sposób, tym razem przedstawimy ci przepis na placki z dyni. Ciasto to tylko kilka tanich składników. Gotowe danie możesz zaserwować solo lub w towarzystwie ulubionego sosu, np. jogurtowego lub czosnkowego, świetnie pasować będzie do słodkawego smaku potrawy, który zapewnia dynia.
Sprawdź także: Domowe zapiekanki z pieczarkami i serem. Zrób je na dzisiejszą kolację
Do przygotowania tego przepisu, najlepiej sprawdzi się dynia piżmowa lub hokkaido. Mają one intensywny smak, a w dodatku można jeść je bez obierania. Ciekawego posmaku dodaje mieszanka przypraw curry. Zanim zabierzesz się za robienie placków, przygotuj:
- ok. 1 kg dyni hokkaido lub piżmowej,
- 1-2 ząbki czosnku,
- 1-2 jajka,
- ½ średniej cebuli,
- ok. 150 g mąki pszennej,
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
- sól, czarny pieprz i szczypta curry,
- olej lub oliwa.
Dynię umyj, pokrój na kawałki (możesz zostawić ze skórką), usuń gniazda nasienne i umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Polej ją oliwą wymieszaną z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, lekko wymieszaj i wstaw do pieca nagrzanego do 200°C na ok. 20 minut.
Dynię przestudź i zblenduj na puree. Dodaj startą na drobnych oczkach cebulę, wbij jajko, dopraw solą, pieprzem i szczyptą curry, po czym stopniowo dosypuj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mieszając dyniową masę.
Na dużej patelni rozgrzej olej lub oliwę, wykładaj łyżką porcję dyniowej masy i smaż 2-3 minuty z każdej strony, aby placki wyszły złocistobrązowe.
Placuszki podawaj wprost z patelni. Będą świetnie smakowały z kleksem gęstej śmietany, sosem pomidorowym lub ulubionym dipem.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Rozgrzewa lepiej niż rosół, syci na wiele godzin. Zupa idealna na jesienno-zimową chandrę
U babci zawsze jedliśmy ze świeżym chlebem. Teraz robię smalec z jabłkiem z jej przepisu
Aromatyczny, gęsty z niebywale miękkim mięsem. Ten gulasz to kulinarna uczta