Reklama
Reklama

Zrób, gdy nie masz pomysłu na kolację. Sycąca i pełnowartościowa sałatka

Sałatka Niedzielna to idealna propozycja na kolację, nie tylko w niedzielę. Choć jej nazwa sugeruje, że to raczej odświętna przekąska, wcale nie czekaj na specjalną okazję, żeby ją przygotować. Sałatka jest bardzo treściwa i dostarcza wszystkich niezbędnych wartości odżywczych.

Sałatka nie tylko na niedzielę

Znudziło ci się tradycyjne menu na niedzielę? W poszukiwaniu odmiany od kromek z wędliną możesz oczywiście zaczerpnąć inspiracji ze wszystkich kuchni świata. Jeśli jednak wolisz po prostu zrobić kolorowe, pożywne danie, dzięki któremu nie spędzisz całego dnia w kuchni, postaw na sałatkę. Możesz przygotować ją z niemal dowolnych składników. Postaraj się połączyć źródła białka, tłuszczów i węglowodanów w odpowiedniej proporcji. Wówczas Sałatka Niedzielna posłuży ci za samodzielny posiłek. 

Sałatka Niedzielna - przepis

Składniki:

  • 200 g ryżu, 
  • 4 jajka, 
  • 250 g paluszków krabowych, 
  • puszka kukurydzy konserwowej (400 g), 
  • 80 g białej części pora, 
  • 1/2 ogórka szklarniowego (około 100 g), 
  • średni ogórek kiszony, 
  • 3 łyżki łyżek majonezu, 
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego, 
  • łyżeczka curry, 
  • sól, pieprz (do smaku). 

Sposób wykonania:

Ugotuj ryż zgodnie z opisem na opakowaniu. Odcedź i przestudź. 

Ugotuj jajka na twardo (8-10 minut od chwili, gdy zagotuje się woda). Obierz, przestudź i pokrój w kosteczkę. 

Pokrój paluszki krabowe wzdłuż na paski, a następnie w niewielką kostkę. 

Odcedź kukurydzę z zalewy (uzyskasz około 240 g ziaren). 

Oczyść pora (opłucz, usuń zewnętrzną warstwę) i pokrój w kostkę. Jeśli chcesz, by był delikatniejszy w smaku, przelej go na durszlaku wrzątkiem. 

Pokrój w niewielką kostkę ogórki. 

Połącz wszystkie składniki w dużej misce. W osobnym naczyniu wymieszaj majonez z jogurtem i curry. Dopraw sos do smaku solą i pieprzem. Wmieszaj sos do sałatki. Wstaw ją na godzinę do lodówki, by przegryzły się smaki. Podawaj lekko ogrzaną (wyjmij z lodówki na około kwadrans przed konsumpcją). 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Ciasto warte grzechu. Na świątecznym stole to pozycja obowiązkowa

Niewielka zmiana w przepisie i wychodzi najlepsza surówka do obiadu. Takiego Colesława jeszcze nie jadłam

​Aromatyczny sernik pomarańczowy. Zapisz przepis i zrób go na święta Bożego Narodzenia

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: sałatki | dodatki | przekąski | warzywa