Zrób na andrzejki, a powtórzysz na sylwestra. Sycące roladki imprezowe
Roladki z bakłażana to świetna alternatywa dla klasycznych przekąsek imprezowych. Zazwyczaj stawiamy na zawijasy zrobione z łososia, wędliny czy ogórka, a bakłażan - zupełnie niesłusznie - zostaje na drugim planie. Tymczasem delikatny miąższ warzywa świetnie łączy się z kremowymi, soczystymi farszami. Roladki na półmisku prezentują się bardzo elegancko.
Roladki z bakłażana to połączenie wyrazistego, ziołowego pesto i kremowej ricotty zawiniętej w plastry grillowanego, delikatnego warzywa. Można je podać jako dodatek do innych dań lub samodzielną przekąskę czy przystawkę imprezową, np. na andrzejki, mikołajki czy sylwestra. Świetnie sprawdzą się jako koreczki na różnego rodzaju przyjęciach rodzinnych i imprezach okolicznościowych. Danie przychyli ci nieco śródziemnomorskich, słonecznych i wyrazistych smaków.
Przeczytaj też: Surówki z kapusty pekińskiej - dobre przepisy. Jedz często, zwłaszcza w chłodne dni
Składniki:
- 2 średnie bakłażany,
- 100 g sera feta,
- 100 g sera ricotta,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 łyżeczki soku z cytryny.
Pesto:
- 100 g świeżych liści bazylii,
- 75 ml oliwy z oliwek,
- 50 g tartego parmezanu,
- 50 g orzeszków piniowych,
- ząbek czosnku,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu.
Sposób wykonania:
Przygotuj pesto. Wszystkie składniki, z wyłączeniem oliwy z oliwek, włóż do blendera i zacznij miksować. W trakcie blendowania dolewaj powoli oliwę z oliwek, aż całość zamieni się w gładką pastę. Pesto przenieś do miseczki.
Przygotuj roladki z bakłażana. Rozgrzej patelnię grillową na dużym ogniu. Pokrój bakłażany wzdłuż na plastry o grubości ok. 5 cm. Posmaruj je równomiernie z obu stron oliwą z oliwek. Grilluj plastry partiami przez ok. 3 minuty z każdej strony. Zdejmij je z patelni i pozwól im ostygnąć.
W miseczce wymieszaj pesto, ser ricotta i sok z cytryny na jednolitą masę.
Na każdym plastrze rozsmaruj łyżeczkę masy, a przy jednym końcu połóż kawałek sera feta. Zwiń plastry bakłażana i zabezpiecz je wykałaczkami.
Gotowe roladki z bakłażana odkładaj na talerz. Podawaj od razu po przygotowaniu.
Resztki przechowuj w lodówce, w szczelnym pojemniku. Zużyj w ciągu 2 dni.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Obłędnie kremowa marchew po mazursku. Mój ulubiony dodatek do obiadu
Najlepsze śledzie na andrzejki. Ta przekąska pierwsza znika ze stołu
Wilgotne ciasto mandarynkowe. Zniknie co do ostatniego okruszka