Zrobiłam na imieniny mamy, wszystkie ciotki dzwoniły później po przepis. Ciasto na tropikalną nutę
Ciasto mango jest wielowarstwowe, trochę tropikalne, ale przede wszystkim bardzo lekkie. To dobra propozycja dla każdego, kto lubi mniej typowe smaki. Ja przygotowałam je po raz pierwszy na imieniny mamy i od tamtej pory wielokrotnie wracałam do tego przepisu.
Kiedy nie mam ochoty na klasyczne ciasta, lubię sięgnąć do jakiegoś mniej popularnego przepisu. Gdy odkryłam ten, od razu wiedziałam, że muszę spróbować, ponieważ bardzo lubię tropikalne smaki. Nie zawiodłam się.
Ciasto mango to ciekawa propozycja po prostu na weekend do kawy i herbaty, ale także, gdy spodziewasz się gości. Istnieje duże prawdopodobieństwo, że takiego deseru jeszcze nie próbowali.
Spód:
- 620 g mąki pszennej,
- 350 g cukru pudru,
- 200 ml oleju,
- 200 ml soku z mango z puszki,
- 4 jajka,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- odrobina soli.
Kisiel z mango:
- 300 g mango z puszki,
- 3 łyżki zalewy z puszki,
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżki cukru.
Krem:
- 500 ml mleka,
- 2 żółtka,
- 1 jajko,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 4 łyżki cukru kryształu,
- 1 opakowanie cukru waniliowego,
- 200 g masła miękkiego,
- sok z 1 cytryny.
Dekoracja:
- 100 g białej czekolady.
Zrób ciasto. Oddziel białka od żółtek. Żółtka utrzyj z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Dodaj olej, sok z mango i proszek do pieczenia, a następnie stopniowo wsypuj przesianą mąkę. Wymieszaj do uzyskania jednolitego ciasta.
W osobnej misce ubij białka z odrobiną soli na sztywną pianę. Delikatnie wmieszaj je do masy żółtkowej, aby ciasto pozostało puszyste. Wylej ciasto do prostokątnej blachy o wielkości ok. 33 x 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz ok. 35-40 minut, aż spód będzie złocisty i sprężysty.
Zrób teraz kisiel z mango. Mango odsącz z puszki, odłóż 3 łyżki zalewy. Miąższ zmiksuj blenderem na gładki mus. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj w małej miseczce z odłożoną zalewą, aby nie było grudek.
Do rondelka przełóż mus mango, dodaj cukier i zagotuj na średnim ogniu, mieszając. Gdy mus zacznie wrzeć, wlej rozmieszaną mąkę ziemniaczaną z zalewą. Intensywnie mieszaj aż kisiel zgęstnieje i stanie się szklisty. Gotowy kisiel odstaw do przestudzenia. Kiedy będzie płynny, wylej go na spód ciasta, przykryj i całość schłodź.
Teraz zrób krem. Podziel mleko na pół. Jedną połowę wlej do garnka i zagotuj. Do drugiej połowy mleka dodaj żółtka, całe jajko, obie mąki, cukier i cukier waniliowy. Wszystko dokładnie roztrzep trzepaczką, aby nie było grudek.
Wlej mieszankę do gotującego się mleka, cały czas mieszając. Gotuj na małym ogniu, aż masa zgęstnieje i zamieni się w budyń. Odstaw do wystudzenia.
Miękkie masło utrzyj mikserem na puszystą masę. Stopniowo dodawaj po łyżce wystudzonego budyniu, cały czas ucierając aż krem będzie gładki i jednolity. Na koniec dodaj sok z cytryny i jeszcze chwilę zmiksuj.
Krem wyłóż na wystudzony kisiel z mango.
Na wierzch zetrzyj białą czekoladę. Wstaw ponownie ciasto mango do lodówki.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Śniadanie dwa w jednym. Syci na długo, stawia na nogi jak podwójne espresso
Pomysł na zdrowy deser na piątek. Pieczone jabłka à la sernik