Reklama
Reklama

Zrobiłam słynny cytrynowy dżem z cukinii według przepisu Kuby Kuronia. Jest rewelacyjny

Sezon na przygotowanie przetworów z cukinii trwa w najlepsze. W sklepach i na targowiskach można dostać to zielone warzywo w naprawdę korzystnych cenach. Niektórzy szczęśliwcy spore ilości pokaźnych okazów mają także we własnych ogródkach. Nie pozostaje więc nic innego jak zabrać się za przygotowanie przetworów na zimę z cukinii. Oprócz sałatek, czy keczupu, możesz zrobić z nich genialny cytrynowy dżem.

Uniwersalny smak cukinii sprawia, że można ją przemycić w naprawdę wielu przepisach. Świetnie sprawdza się w formie pieczonej, gotowanej, czy smażonej. Najczęściej dodajemy ją do dań wytrawnych, kiedy można także przygotować z niej pyszne przepisy na słodko, takie jak ciasta, gofry, czy babeczki. Mało kto decyduje się również na zrobienie dżemu z cukinii, podczas gdy do jego przygotowania będziesz potrzebować jedynie trzech łatwo dostępnych i tanich składników, które znajdziesz w każdym sklepie.

Dodatkowo warto wspomnieć, że cukinia to także bardzo zdrowe warzywo, ma sporo witamin, minerałów, oraz błonnika pokarmowego, który bardzo dobrze wpływa na trawienie, wspiera przemianę materii, a także wpływa na sytość posiłków. Co więcej, spożywanie cukinii to także sposób na to, aby zadbać o zdrowie oczu, reguluje ciśnienie krwi, a także działa odkwaszająco na organizm.

Sprawdź także: Słodka, delikatna i jedna z najzdrowszych śliwek. Robię z nich wyśmienity dżem do ciasta i naleśników

Cytrynowy dżem z cukinii Kuby Kuronia - przepis

Przepisem na cukiniowy dżem podzielił się kucharz Jakub Kuroń na swojej stronie. Do jego przygotowania, będziesz potrzebować następujących składników:

  • 5 kg cukinii,
  • 1,5 kg cukru,
  • sok z 3 cytryn.

Zacznij od dokładnego umycia cukinii, jeżeli masz wyjątkowo duże warzywa o grubej skórce, możesz je obrać. Następnie za pomocą łyżki wydrąż z nich pestki i zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Tak przygotowaną cukinię wrzuć do garnka, gotuj na małym ogniu, pamiętaj, aby co jakiś czas wszystko wymieszać. Wlej cytrynowy sok, a także wsyp cukier, wymieszaj i gotuj całość przez minimum 10 minut. Gotowy gorący dżem wlej do słoików, zakręć wieczka, a następnie pasteryzuj przez ok 10 minut.

Z czym jeść cytrynowy dżem z cukinii?

Taki dżem może z powodzeniem zastąpić inne znane nam owocowe przetwory, jest orzeźwiający, dlatego idealnie sprawdzi się do letnich przepisów. Dżem z cukinii w smaku będzie przypominać nieco ten z ananasa. Świetnie sprawdzi się jako smarowidło do świeżego pieczywa, tostów, placuszków na słodko, czy naleśników. Możesz także dorzucić go do jogurtu lub serka wiejskiego podanego z granolą i świeżymi owocami.

Dżemy z cukinii będzie również pasował do deserów. Możesz na przykład przełożyć nim ciasto, świetnie będzie komponować się z biszkoptem oraz kremem śmietankowym. Innym pomysłem na wykorzystanie cukiniowego dżemu, będzie nadzianie nim wnętrza babeczek. W tej formie również będzie smakować pysznie.


Źródła: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Proste sznycelki z panierką. Chrupiące z zewnątrz, soczyste w środku

Te naleśniki dosłownie rozpuszczają się w ustach. Z kremowym dodatkiem to kulinarny sztos

Przepis na kiełbasę morawską mam od sąsiada. Nie wierzyłam, że uda mi się zrobić takie delicje

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przetwory