Reklama
Reklama

Zrobiłam słynny cytrynowy dżem z cukinii według przepisu Kuby Kuronia. Jest rewelacyjny

Sezon na przygotowanie przetworów z cukinii trwa w najlepsze. W sklepach i na targowiskach można dostać to zielone warzywo w naprawdę korzystnych cenach. Niektórzy szczęśliwcy spore ilości pokaźnych okazów mają także we własnych ogródkach. Nie pozostaje więc nic innego jak zabrać się za przygotowanie przetworów na zimę z cukinii. Oprócz sałatek, czy keczupu, możesz zrobić z nich genialny cytrynowy dżem.

Uniwersalny smak cukinii sprawia, że można ją przemycić w naprawdę wielu przepisach. Świetnie sprawdza się w formie pieczonej, gotowanej, czy smażonej. Najczęściej dodajemy ją do dań wytrawnych, kiedy można także przygotować z niej pyszne przepisy na słodko, takie jak ciasta, gofry, czy babeczki. Mało kto decyduje się również na zrobienie dżemu z cukinii, podczas gdy do jego przygotowania będziesz potrzebować jedynie trzech łatwo dostępnych i tanich składników, które znajdziesz w każdym sklepie.

Dodatkowo warto wspomnieć, że cukinia to także bardzo zdrowe warzywo, ma sporo witamin, minerałów, oraz błonnika pokarmowego, który bardzo dobrze wpływa na trawienie, wspiera przemianę materii, a także wpływa na sytość posiłków. Co więcej, spożywanie cukinii to także sposób na to, aby zadbać o zdrowie oczu, reguluje ciśnienie krwi, a także działa odkwaszająco na organizm.

Sprawdź także: Słodka, delikatna i jedna z najzdrowszych śliwek. Robię z nich wyśmienity dżem do ciasta i naleśników

Cytrynowy dżem z cukinii Kuby Kuronia - przepis

Przepisem na cukiniowy dżem podzielił się kucharz Jakub Kuroń na swojej stronie. Do jego przygotowania, będziesz potrzebować następujących składników:

  • 5 kg cukinii,
  • 1,5 kg cukru,
  • sok z 3 cytryn.

Zacznij od dokładnego umycia cukinii, jeżeli masz wyjątkowo duże warzywa o grubej skórce, możesz je obrać. Następnie za pomocą łyżki wydrąż z nich pestki i zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Tak przygotowaną cukinię wrzuć do garnka, gotuj na małym ogniu, pamiętaj, aby co jakiś czas wszystko wymieszać. Wlej cytrynowy sok, a także wsyp cukier, wymieszaj i gotuj całość przez minimum 10 minut. Gotowy gorący dżem wlej do słoików, zakręć wieczka, a następnie pasteryzuj przez ok 10 minut.

Z czym jeść cytrynowy dżem z cukinii?

Taki dżem może z powodzeniem zastąpić inne znane nam owocowe przetwory, jest orzeźwiający, dlatego idealnie sprawdzi się do letnich przepisów. Dżem z cukinii w smaku będzie przypominać nieco ten z ananasa. Świetnie sprawdzi się jako smarowidło do świeżego pieczywa, tostów, placuszków na słodko, czy naleśników. Możesz także dorzucić go do jogurtu lub serka wiejskiego podanego z granolą i świeżymi owocami.

Dżemy z cukinii będzie również pasował do deserów. Możesz na przykład przełożyć nim ciasto, świetnie będzie komponować się z biszkoptem oraz kremem śmietankowym. Innym pomysłem na wykorzystanie cukiniowego dżemu, będzie nadzianie nim wnętrza babeczek. W tej formie również będzie smakować pysznie.


Źródła: terazgotuje.pl

Zobacz też:

5 nalewek, które warto zrobić na koniec lata

Dodaję do marynowania zamiast tradycyjnego octu. Papryka na zimę wychodzi najlepsza

Genialna szarlotka bez spodu. Nieoczywisty dodatek dodaje jej wyjątkowości

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przetwory