Zrobisz je szybko, wszyscy będą się zajadać. Przepyszne oponki serowe
Pączki już ci się przejadły i szukasz nowego przepisu na karnawałowy przysmak? Ta propozycja powinna ci się spodobać - przepyszne oponki serowe zrobisz szybko, przepis jest niezwykle prosty. Posmakują każdemu!
Oponki serowe to doskonała alternatywa dla pączków na karnawałową imprezę. Ciasto z twarogiem, w odróżnieniu od drożdżowego, nie musi wyrastać. Przygotowuje się je bardzo szybko i bezproblemowo. Oponki serowe w niczym nie ustępują smakiem klasycznym pączkom, a mają nad nimi tę przewagę, że dłużej zachowują świeżość.
Do wykonania tego przepisu potrzebne są następujące składniki:
- 500 kg twarogu półtłustego,
- 4 jajka,
- 3 łyżki cukru,
- około 300 g mąki tortowej,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 1 łyżeczka spirytusu,
- olej (do smażenia),
- cukier puder (do dekoracji).
Zmiel dwukrotnie twaróg w maszynce do mięsa – przez sitko o małych oczkach. Ogrzej jajka do temperatury pokojowej. Utrzyj z cukrem.
Przesiej do jajek mąkę i sodę. Wymieszaj. Połącz z twarogiem i zagnieć na jednolite ciasto. Pod koniec zagniatania dodaj do ciasta spirytus. Ciasto może się nieco kleić, ale powinno być zwarte. Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto na gruby (1,5-2 cm) placek. Szklanką (także oprószoną mąką lub natłuszczoną, by nie przyklejała się do ciasta) wytnij z ciasta kółka. W każdym zrób na wylot otwór (np. trzonkiem drewnianej łyżki). Ciasto, które pozostało po wykrojeniu oponek, ponownie zagnieć i rozwałkuj. Wycinaj pączki do wyczerpania ciasta.
Smaż oponki serowe partiami na głębokim oleju rozgrzanym do około 180°C. Wysmaż po obu stronach na złocisty kolor.
Usmażone oponki odkładaj na ręcznik papierowy, by wchłonął nadmiar tłuszczu. Gdy oponki przestygną, oprósz je cukrem pudrem.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Najlepsze ciasto na świecie. Karpatka, której nie sposób się oprzeć
Staropolska zupa o wyjątkowym smaku. Szkoda, że zapomniana, bo jest bardzo zdrowa
Przepyszne zakręcone pączki. Przepis jest bardzo prosty, rodzina zje do ostatniego okruszka