Reklama
Reklama

Zrobisz je szybko, wszyscy będą się zajadać. Przepyszne oponki serowe

Pączki już ci się przejadły i szukasz nowego przepisu na karnawałowy przysmak? Ta propozycja powinna ci się spodobać - przepyszne oponki serowe zrobisz szybko, przepis jest niezwykle prosty. Posmakują każdemu!

Oponki serowe to doskonała alternatywa dla pączków na karnawałową imprezę. Ciasto z twarogiem, w odróżnieniu od drożdżowego, nie musi wyrastać. Przygotowuje się je bardzo szybko i bezproblemowo. Oponki serowe w niczym nie ustępują smakiem klasycznym pączkom, a mają nad nimi tę przewagę, że dłużej zachowują świeżość. 

Oponki serowe - lista składników

Do wykonania tego przepisu potrzebne są następujące składniki:

  • 500 kg twarogu półtłustego,
  • 4 jajka,
  • 3 łyżki cukru,
  • około 300 g mąki tortowej, 
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 
  • 1 łyżeczka spirytusu, 
  • olej (do smażenia), 
  • cukier puder (do dekoracji).

Oponki serowe - przepis

Zmiel dwukrotnie twaróg w maszynce do mięsa – przez sitko o małych oczkach.  Ogrzej jajka do temperatury pokojowej. Utrzyj z cukrem. 

Przesiej do jajek mąkę i sodę. Wymieszaj. Połącz z twarogiem i zagnieć na jednolite ciasto. Pod koniec zagniatania dodaj do ciasta spirytus. Ciasto może się nieco kleić, ale powinno być zwarte. Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto na gruby (1,5-2 cm) placek. Szklanką (także oprószoną mąką lub natłuszczoną, by nie przyklejała się do ciasta) wytnij z ciasta kółka. W każdym zrób na wylot otwór (np. trzonkiem drewnianej łyżki). Ciasto, które pozostało po wykrojeniu oponek, ponownie zagnieć i rozwałkuj. Wycinaj pączki do wyczerpania ciasta. 

Smaż oponki serowe partiami na głębokim oleju rozgrzanym do około 180°C. Wysmaż po obu stronach na złocisty kolor. 

Usmażone oponki odkładaj na ręcznik papierowy, by wchłonął nadmiar tłuszczu. Gdy oponki przestygną, oprósz je cukrem pudrem. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Najlepsze ciasto na świecie. Karpatka, której nie sposób się oprzeć

Staropolska zupa o wyjątkowym smaku. Szkoda, że zapomniana, bo jest bardzo zdrowa

Przepyszne zakręcone pączki. Przepis jest bardzo prosty, rodzina zje do ostatniego okruszka

INTERIA.PL