Reklama
Reklama

Zupa Milion Dolarów jak z wykwintnej restauracji. Podasz na wystawny obiad, wstydu nie będzie

Oto zupa, która wyróżnia się luksusowym smakiem, jak z najlepszej restauracji. Sekretem jest tu wyjątkowy bulion oraz kompozycja składników takich jak bekon czy karmelizowane cebule. Kiedy pierwszy raz sięgnęłam do tego przepisu, od razu wiedziałam, że to będzie coś pysznego. Nie myliłam się.

Zupa Milion Dolarów jak dobrej restauracji

Zupy to ważny element diety - nie każdy je docenia, ale naprawdę warto robić je jak najczęściej. Mogą być pyszne i sycące, a do tego dostarczać mnóstwa cennych składników. Zdarza się także, że chcemy zrobić zupę, która naprawdę zrobi wrażenie. Jest tak zwłaszcza w przypadku rodzinnych obiadów czy imprez. Chyba mam przepis idealny dla kogoś, kto potrzebuje dokładnie takiej zupy. 

Skąd nazwa zupy Milion Dolarów? To proste - smakuje tak doskonale, jakby dokładnie tyle była warta. Inna interpretacja dotyczy tego, że jest to danie na bogato, z mnóstwem pysznych składników. 

Reklama

Jest niezwykle sycąca, aromatyczna i idealnie skomponowana. Połączenie składników takich jak m.in. bekon, karmelizowana cebula, ser cheddar czy gnocchi samo w sobie brzmi obłędnie, a smakuje jeszcze lepiej. Warto się o tym przekonać.

Zupa Milion Dolarów - przepis i wykonanie

Lista składników: 

  • 3 słodkie cebule,
  • 8 plasterków bekonu (usmażonych i pokrojonych w kostkę),
  • 500 g (jedno opakowanie) gnocchi ziemniaczanego,
  • kurczak gotowany lub pieczony, np. udko (ok 250 g),
  • 100 g posiekanego jarmużu,
  • 1 łodyga selera naciowego,
  • 3 posiekane ząbki czosnku,
  • 1 szklanka startego sera cheddar,
  • bulion drobiowy (1,5 litra),
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • 1 szklanka śmietanki kremówki,
  • pół szklanki białego wina,
  • 4 łyżki masła,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • przyprawy: sól, pieprz, tymianek, pieprz cayenne,
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej,
  • bułka tarta panko,
  • parmezan.

Zacznij od karmelizowania cebuli. Podsmaż warzywo na oliwie i maśle, następnie duś pod przykryciem, aż będzie miękka, brązowa i słodka. Odstaw.

Zrób posypkę z bułki tartej - wymieszaj panko, parmezan i roztopione masło. Rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, ustaw piekarnik na 180 stopni Celsjusza i podpiekaj przez 10 minut. 

Na oliwie i maśle podsmaż pokrojony w kostkę seler, następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Odstaw.

Do tego samego garnka wlej wino, dodaj cebulę, bulion, jarmuż, wcześniej podsmażony i pokrojony w kawałeczki bekon, sos sojowy i przyprawy. Całość zagotuj, duś pod przykryciem około 10 minut.

Następnie dodaj poszarpany kawałek kurczaka oraz gnocchi. Gotuj przez kilka minut, aż kluseczki wypłyną na powierzchnię wody.

Wsyp cheddar i wymieszaj. Powoli wlewaj śmietankę z dodatkiem pieprzu cayenne. 

Na koniec dodaj mieszankę 2 łyżek skrobi kukurydzianej i 3 łyżek zimnej wody.

Zupę Milion Dolarów podawaj posypaną bekonem i posypką z panko i parmezanu. Możesz także posypać szczypiorkiem.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Zaskocz bliskich nowym daniem. Ten szybki obiad na piątek zaskoczy całą rodzinę

Na zewnątrz chrupiące, a w środku soczyste i aksamitne. Takie mielone wychodzą tylko z jednego rodzaju mięsa

Gotuję jajka, kroję pieczarki i paprykę, dodaję majonez. Imprezowa sałatka z kilku składników

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zupa