Reklama
Reklama

Zupełnie nowy przepis na kotlety. Teraz królują mielone po bałkańsku

Sycące pulpety z dodatkiem aromatycznego sosu to jeden z ulubionych obiadów wielu Polaków. Mięso wychodzi soczyste i delikatne, a potrawa jest naprawdę treściwa. Zachęcamy cię tym razem do spróbowania nieco innego przepisu - na mielone po bałkańsku. Są zupełnie inne niż tradycyjne polskie kotlety, ale równie pyszne.

Polacy uwielbiają mielone na obiad, bo są proste w przygotowaniu i bardzo sycące. Równie wspaniałą propozycją na danie główne są kotlety mielone po bałkańsku. Dobrze doprawione i miękkie pulpety przypadną do gustu niemal każdemu. Przekonaj się sam.

Mielone po bałkańsku - co to za danie?

Mielone po bałkańsku w niczym nie przypominają naszych rodzimych. Są już bardziej podobne do pulpetów duszonych w pysznym sosie pomidorowo-paprykowym. Danie jest pełne smaku i aromatu, a także przyjemnej ziołowej nutki natki pietruszki. Będzie stanowić świetną alternatywę dla codziennego, klasycznego obiadu. 

Mielone po bałkańsku - przepis

Składniki:

  • 150 g mięsa mielonego wołowego 
  • 150 g mięsa mielonego wieprzowego 
  • 50 g ryżu 
  • jajko 
  • 50 g bułki tartej 
  • cebula 
  • 500 ml passaty pomidorowej 
  • 200 ml bulionu warzywnego 
  • duża czerwona papryka 
  • 3 łyżki oleju 
  • łyżeczka siekanej natki pietruszki 
  • łyżeczka słodkiej papryki 
  • 1/4 łyżeczki soli 
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu 
  • szczypta gałki muszkatołowej 

Sposób wykonania:

Ryż gotuj przez 8 minut - w połowie wskazanej na opakowaniu ilości wody. Powinien być jedynie w połowie ugotowany. Odstaw do przestudzenia. 

Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i dodaj posiekaną drobno cebulę. Smaż do zeszklenia, a następnie zdejmij ją i ostudź. 

Do miski przełóż: ryż, cebulę, oba rodzaje mięsa. Wstępnie wymieszaj. Następnie dodaj jajko, wszystkie przyprawy i połowę natki pietruszki. Wymieszaj. Wsypuj stopniowo bułkę tartą, by wchłonęła cały płyn, uważając na konsystencję mielonych - nie powinny się kruszyć i rozpadać. Uformuj z masy mięsnej niewielkie kotleciki. Wstaw je do lodówki na ok. 30 minut. 

Paprykę pokrój w niewielką kostkę. Na patelni po smażeniu cebuli rozgrzej pozostałe 2 łyżki oleju. Podsmaż kotlety z każdej strony do zrumienienia i dodaj paprykę. Smaż całość przez kolejną minutę. Wlej na patelnię passatę pomidorową, bulion i resztę natki pietruszki. Dopraw solą i pieprzem. 

Duś całość przez ok. 40 minut pod przykryciem. Następnie zdejmij pokrywkę i zredukuj sos do uzyskania pożądanej gęstości. Mielone po bałkańsku świetnie pasują z purée ziemniaczanym. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Smak dzieciństwa na talerzu. Mięciutkie i soczyste pyzy ze śliwkami

Wytrawni kucharze dodają do kremu z dyni sok. Zupa zyskuje niepowtarzalny smak

Co kurkuma robi z ciałem? Stosuj ją codziennie, efekty są spektakularne

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: kotlety | mięso | danie główne