Zupełnie nowy przepis na kotlety. Teraz królują mielone po bałkańsku
Sycące pulpety z dodatkiem aromatycznego sosu to jeden z ulubionych obiadów wielu Polaków. Mięso wychodzi soczyste i delikatne, a potrawa jest naprawdę treściwa. Zachęcamy cię tym razem do spróbowania nieco innego przepisu - na mielone po bałkańsku. Są zupełnie inne niż tradycyjne polskie kotlety, ale równie pyszne.
Polacy uwielbiają mielone na obiad, bo są proste w przygotowaniu i bardzo sycące. Równie wspaniałą propozycją na danie główne są kotlety mielone po bałkańsku. Dobrze doprawione i miękkie pulpety przypadną do gustu niemal każdemu. Przekonaj się sam.
Mielone po bałkańsku w niczym nie przypominają naszych rodzimych. Są już bardziej podobne do pulpetów duszonych w pysznym sosie pomidorowo-paprykowym. Danie jest pełne smaku i aromatu, a także przyjemnej ziołowej nutki natki pietruszki. Będzie stanowić świetną alternatywę dla codziennego, klasycznego obiadu.
Składniki:
- 150 g mięsa mielonego wołowego
- 150 g mięsa mielonego wieprzowego
- 50 g ryżu
- jajko
- 50 g bułki tartej
- cebula
- 500 ml passaty pomidorowej
- 200 ml bulionu warzywnego
- duża czerwona papryka
- 3 łyżki oleju
- łyżeczka siekanej natki pietruszki
- łyżeczka słodkiej papryki
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
- szczypta gałki muszkatołowej
Sposób wykonania:
Ryż gotuj przez 8 minut - w połowie wskazanej na opakowaniu ilości wody. Powinien być jedynie w połowie ugotowany. Odstaw do przestudzenia.
Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i dodaj posiekaną drobno cebulę. Smaż do zeszklenia, a następnie zdejmij ją i ostudź.
Do miski przełóż: ryż, cebulę, oba rodzaje mięsa. Wstępnie wymieszaj. Następnie dodaj jajko, wszystkie przyprawy i połowę natki pietruszki. Wymieszaj. Wsypuj stopniowo bułkę tartą, by wchłonęła cały płyn, uważając na konsystencję mielonych - nie powinny się kruszyć i rozpadać. Uformuj z masy mięsnej niewielkie kotleciki. Wstaw je do lodówki na ok. 30 minut.
Paprykę pokrój w niewielką kostkę. Na patelni po smażeniu cebuli rozgrzej pozostałe 2 łyżki oleju. Podsmaż kotlety z każdej strony do zrumienienia i dodaj paprykę. Smaż całość przez kolejną minutę. Wlej na patelnię passatę pomidorową, bulion i resztę natki pietruszki. Dopraw solą i pieprzem.
Duś całość przez ok. 40 minut pod przykryciem. Następnie zdejmij pokrywkę i zredukuj sos do uzyskania pożądanej gęstości. Mielone po bałkańsku świetnie pasują z purée ziemniaczanym.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Włoskie gołąbki w wybornym sosie. Ostatnio rodzina nie chce jeść innych
Chleb, który pomaga w odchudzaniu i obniża cholesterol. Zrób go w domu
Kremowa jajecznica po francusku. Po takim śniadaniu zgłodniejesz dopiero w porze obiadowej