Reklama
Reklama

Żywieckie prażuchy podbiły serca domowników. Podaję je ze skwarkami z boczku

Co zrobić na obiad, gdy lodówka świeci pustkami? W tym przypadku zawsze robię nietypowe prażuchy żywieckie. Do ich przygotowania potrzebujesz tylko dwóch składników. Sprawdź dokładny przepis i zaserwuj rodzinie to proste danie obiadowe. Na pewno podbije ich serca.

Prażuchy są daniem obiadowym należącym do kuchni ludowej. Tej nazwy używa się w Małopolsce, we wschodniej Wielkopolsce i na Kurpiach. Z kolei w Świętokrzyskim mieszkańcy nazywają te kluski prażakami, prażonkami lub prazokami. 

Do przygotowania potrawy używa się mąki i ziemniaków, jednak ja robię prażuchy żywieckie, nieco inne niż te tradycyjne. W tym artykule znajdziesz uproszczony przepis. 

Żywieckie prażuchy inne niż wszystkie

Żywieckie prażuchy są inne niż te tradycyjne, ponieważ nie używam do ich przygotowania ziemniaków. Robię je z mąki żytniej lub razowej, a także z wody. 

Mąka ma w tym przypadku duże znaczenie. Dzięki żytniej lub razowej uzyskują specyficzny smak. Można użyć też mąki pszennej, jednak nie będą one aż tak wyraziste. 

W trakcie przygotowania żywieckich prażuchów należy zwrócić uwagę na ilość wody, a dokładniej osolonego wrzątku. Jeśli wlejemy za dużo płynu, to powstanie pseudozupa, natomiast za mała ilość wody spowoduje, że uzyskamy nie kluski, a suche grudki.

Przepis na żywieckie prażuchy

Składniki:

  • 500 g mąki żytniej lub razowej,
  • 500 ml osolonego wrzątku.

Przygotowanie:

Żeby zrobić prażuchy żywieckie, na początek wsyp do garnka mąkę i praż ją przez 20-30 minut, cały czas mieszając łyżką. Pamiętaj, że musi uzyskać złoty kolor, nie może się przypalić. 

Gdy mąka się upraży, to wlewaj do niej partiami osolony wrzątek i ciągle mieszaj całość. W końcu powstaną kluski o nieregularnych kształtach, czyli żywieckie prażuchy

Z czym jeść prażuchy?

Żywieckie prażuchy podaję ze skwarkami z boczku. Możesz też jeść je z podsmażoną na patelni, pokrojoną w kostkę kiełbasą. 

Prażuchy warto podawać także w bezmięsnej wersji. W tym przypadku jem je z prażoną cebulką. Wspaniale smakują z kefirem albo maślanką. Możesz również jeść te kluski z ciepłym mlekiem jako zupę mleczną. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Szakszuka inaczej od Strzelczyka. Kucharz dodaje typowo polski składnik

Tort chlebowy to danie popisowe na imprezę. Znika z patery do ostatniego okruszka

Nie wiesz, jakie ciasto zrobić na weekend? Wypróbuj przepis na Dzikuska

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania obiadowe