Reklama
Reklama

Gdy rodzina się zjedzie, poczęstuję tą sałatką. Najlepszy przepis na Wszystkich Świętych

Kiedy rodzina zjeżdża się do mnie na Wszystkich Świętych, zawsze mam przygotowany sycący obiad: kotlety, schab czy bigos. Zwykle jednak lubimy posiedzieć nieco dłużej, bo mamy tak mało okazji do spotkań. Tym razem przygotuję więc też pyszną sałatkę warstwową. To tylko kilka składników, a zawsze będzie przynajmniej coś więcej do przegryzienia.

To już rodzinna tradycja, że wszyscy po wizycie na cmentarzu spotykamy się u mnie. Z samego rana wstanę, będę szykować coś sycącego i pysznego, chociażby schab w sosie. Uznałam jednak, że przyda się także kolorowa sałatka - właśnie taka jak ta.

Sałatka na Wszystkich Świętych - lista składników

  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym, 
  • 4 jajka, 
  • 2 cebule, 
  • 3 marchewki, 
  • 1 pęczek natki pietruszki,
  • 170 ml majonezu, 
  • sól, pieprz, pieprz ziołowy (do smaku).

Sałatka na Wszystkich Świętych - przepis

Obierz marchewkę i ugotuj do miękkości. Przestudź. Zetrzyj na grubych oczkach tarki. 

Ugotuj jajka na twardo. Włóż do rondelka z letnią wodą i gotuj 8-10 minut od chwili, gdy woda zawrze. Po ugotowaniu schłodź jajka w zimnej wodzie i obierz ze skorupek. Oddziel białka od żółtek. Białka pokrój w kostkę, a żółtka posiekaj. 

Reklama

Obierz cebule i pokrój w kosteczkę.  

Odcedź tuńczyka z zalewy i rozdrobnij (chyba, że korzystasz z już rozdrobnionego).  

Posiekaj natkę pietruszki. 

Na spodzie dużej salaterki (możesz użyć przezroczystej – sałatka będzie się wówczas efektowniej prezentować na stole) ułóż warstwę z tuńczyka. Następnie układaj warstwami białko, cebulę, część pietruszki, żółtka, marchewkę. Kolejne warstwy sałatki przekładaj majonezem i doprawiaj solą, pieprzem i pieprzem ziołowym. Całość posyp resztą pietruszki.  

Wstaw sałatkę na co najmniej godzinę do lodówki, by przegryzły się smaki. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Szefowie kuchni rzadko zdradzają ten patent. Kurczak ma super chrupiąca skórkę i soczyste mięso

Złocista i chrupiąca babka ziemniaczana. Tak smakuje przysmak z Podlasia

Najlepsze ciasto na pierogi robi moja babcia, delikatne, mięciutkie jak puch. To zasługa jednego dodatku

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: sałatki