Gdy rodzina się zjedzie, poczęstuję tą sałatką. Najlepszy przepis na Wszystkich Świętych
Kiedy rodzina zjeżdża się do mnie na Wszystkich Świętych, zawsze mam przygotowany sycący obiad: kotlety, schab czy bigos. Zwykle jednak lubimy posiedzieć nieco dłużej, bo mamy tak mało okazji do spotkań. Tym razem przygotuję więc też pyszną sałatkę warstwową. To tylko kilka składników, a zawsze będzie przynajmniej coś więcej do przegryzienia.
To już rodzinna tradycja, że wszyscy po wizycie na cmentarzu spotykamy się u mnie. Z samego rana wstanę, będę szykować coś sycącego i pysznego, chociażby schab w sosie. Uznałam jednak, że przyda się także kolorowa sałatka - właśnie taka jak ta.
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym,
- 4 jajka,
- 2 cebule,
- 3 marchewki,
- 1 pęczek natki pietruszki,
- 170 ml majonezu,
- sól, pieprz, pieprz ziołowy (do smaku).
Obierz marchewkę i ugotuj do miękkości. Przestudź. Zetrzyj na grubych oczkach tarki.
Ugotuj jajka na twardo. Włóż do rondelka z letnią wodą i gotuj 8-10 minut od chwili, gdy woda zawrze. Po ugotowaniu schłodź jajka w zimnej wodzie i obierz ze skorupek. Oddziel białka od żółtek. Białka pokrój w kostkę, a żółtka posiekaj.
Obierz cebule i pokrój w kosteczkę.
Odcedź tuńczyka z zalewy i rozdrobnij (chyba, że korzystasz z już rozdrobnionego).
Posiekaj natkę pietruszki.
Na spodzie dużej salaterki (możesz użyć przezroczystej – sałatka będzie się wówczas efektowniej prezentować na stole) ułóż warstwę z tuńczyka. Następnie układaj warstwami białko, cebulę, część pietruszki, żółtka, marchewkę. Kolejne warstwy sałatki przekładaj majonezem i doprawiaj solą, pieprzem i pieprzem ziołowym. Całość posyp resztą pietruszki.
Wstaw sałatkę na co najmniej godzinę do lodówki, by przegryzły się smaki.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Szefowie kuchni rzadko zdradzają ten patent. Kurczak ma super chrupiąca skórkę i soczyste mięso
Złocista i chrupiąca babka ziemniaczana. Tak smakuje przysmak z Podlasia