Anglicy nie mogą się bez niej obejść, my zapomnieliśmy. Dostarcza potasu, witaminy D, ale jest kaloryczna
Połączenie herbaty i mleka jest nieczęsto spotykane w naszym kraju. Jednak w innych rejonach świata, na przykład w Anglii, tego rodzaju napój jest niezwykle ceniony. Herbata z mlekiem, zwana również "bawarką" zawiera wiele cennych składników odżywczych, choć może być również kaloryczna.
Bawarka to nazwa napoju, który składa się z dwóch składników – herbaty oraz mleka. Nierzadko dodaje się do niej również cukier bądź miód, istnieją również warianty uwzględniające dodatki takie jak cynamon, imbir lub wanilia.
Herbata z mlekiem jest ceniona w Wielkiej Brytanii – raczą się nią w szczególności Anglicy oraz Szkoci. Pije się ją również w innych regionach świata, na przykład w Indiach, Kanadzie czy w Hong Kongu. Kiedyś była popularna również w Polsce, jednak zdawać by się mogło, że o niej zapomnieliśmy. A szkoda.
Bawarkę zazwyczaj przygotowuje się z herbaty czarnej, choć do jej przyrządzenia można użyć również herbaty czerwonej lub smakowej. Do naparu najczęściej dolewa się zwykłe, gorące mleko, jednak osoby nietolerujące laktozy często wykorzystują napój roślinny (na przykład mleko owsiane).
Herbata, czyli główny składnik bawarki, jest bogata w wiele cennych dla organizmu związków. To między innymi witaminy z grupy B czy składniki mineralne takie jak potas czy magnez. W składzie herbaty znajdują się także polifenole wykazujące działanie antyoksydacyjne. Z kolei mleko to dobre źródło wapnia oraz fosforu, zawiera również pewne ilości witaminy D, która odpowiada między innymi za prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego.
Przeczytaj też: Pij codziennie dwie łyżki lub dodawaj do sałatek. Przestaniesz podjadać, cholesterol będzie idealny
Herbata z mlekiem może być jednak kaloryczna – szczególnie wtedy, gdy słodzimy ją cukrem bądź miodem. Osoby, które dbają o linię i kontrolują podaż kalorii w swojej diecie powinny sięgać po bawarkę bez wspomnianych składników lub z dodatkiem mniej kalorycznych słodzików takich jak stewia czy ksylitol.
Niektóre osoby mogą zastanawiać się nad tym, ile herbat z mlekiem dziennie można wypić. Okazuje się, że nie ma sztywnych limitów, choć trzeba sobie zdawać sprawę z tego, że częste spożycie sporych ilości tego napoju może przyczynić się do problemów ze snem. Wynika to z faktu, że herbata zawiera pobudzającą kofeinę (teinę), której nadmiar może spowodować problemy z zasypianiem.
Dodatkowo, picie bawarki bez umiaru może poskutkować wzdęciami. Taki efekt nie powinien nastąpić przy spożyciu maksymalnie 1-2 filiżanek bawarki dziennie, jednak, jak już zostało wcześniej wspomniane, nie jest to sztywny limit – wiele zależy od tego, jak nasz organizm reaguje na kofeinę. Warto wspomnieć o tym, że osoby nietolerujące laktozy powinny zastąpić mleko napojem roślinnym.
Źródła: terazgotuje.pl, medonet.pl
Zobacz też:
Przysmak z Grecji można kupić w Polsce, a nawet samemu wyhodować. Owoc dla cukrzyka i sercowca