Aromatyczna, pełna witamin roślina, którą można barwić potrawy. Ma dobry wpływ na serce i kości
Wygląda niepozornie, a w Polsce nie jest szczególnie znany. Pandan to tradycyjny składnik kuchni azjatyckiej, który wykorzystuje się tam do wielu potraw. Działa przeciwzapalnie, przeciwcukrzycowo i antywirusowo. Dodaje więcej smaku daniom, a wypiekom - pięknego zielonego koloru. Co to jest pandan i jak go jeść?
Pandan to roślina, której używa się na co dzień w kuchni azjatyckiej. Przede wszystkim wykorzystuje się jego liście, które nadają potrawom i napojom bogatego aromatu. Pandan ma też liczne prozdrowotne właściwości, dlatego warto włączyć go od czasu do czasu do swojej diety.
Pandan uprawiany jest w Azji Południowo-Wschodniej, głównie dla aromatycznych, zielonych liści i dla owoców. Choć wyróżnia się ponad 600 gatunków tej rośliny, to najpopularniejszym jest pandan wonny hodowany przy wybrzeżasz Indii.
Liście niewielkiego drzewa mierzą do 40 cm długości, są wąskie i płaskie. Charakteryzują się wyrazistym zapachem, porównywanym najczęściej do zapachu róży, migdału, kokosu i wanilii (nazywane są nawet azjatycką wanilią). Mają lekko słodki smak, najbardziej wyczuwalny w soku, który można z nich wycisnąć. Napój jest stosowany najczęściej jako barwnik.
Owoce pandanu również są jadalne. To pestkowce, które wyglądem łudząco przypominają ananasa. W konsystencji są jak daktyle, mają nieco orzechowy posmak.
Roślina wykorzystywana jest w Azji w wielu celach - do budowy dachów i koszy, ale też do aromatyzowania potraw. Z liści można również pozyskać m.in. esencję pandanową, czyli koncentrat o intensywnie zielonej barwie, dodawany potem m.in. do wypieków czy lodów.
Gdzie kupić pandan? Na targach w Azji oraz przez internet można nabyć świeżą roślinę. Natomiast na całym świecie jego liście sprzedaje się w formie suszonych ziół, intensywnie zielonej pasty lub esencji w płynie. Stacjonarnie dostępne są w polskich sklepach z produktami azjatyckimi lub w hipermarketach. Bez problemu można je też zamówić przez internet.
Pandan można zastosować w kuchni na naprawdę wiele sposobów. Zanim jednak się o tym dowiesz, powinieneś odkryć jeszcze jego wartości odżywcze. Od wieków był uznawany za roślinę leczniczą w niektórych regionach Azji. To właśnie z nich wynika szereg prozdrowotnych właściwości pandanu.
Roślina dostarcza organizmowi witamin (A, C, E, K), które działają antyoksydacyjnie, wzmacniają odporność oraz poprawiają kondycję skóry i narządu wzroku. To także skarbnica minerałów, a dokładnie potasu, żelaza, wapnia, magnezu i manganu. Częste spożywanie liści ma dobry wpływ na kości, układ nerwowy i krążenia. W pandanie kryje się też sporo błonnika, usprawniającego pracę układu pokarmowego. Reguluje trawienie i cukier, zapobiega szybkiemu tyciu. W składzie rośliny znajdują się też przeciwutleniacze, które hamują starzenie się organizmu, poprawiają funkcjonowanie serca i wykazują działanie antynowotworowe oraz przeciwzapalne.
Esencja pandanowa to także naturalny środek antybakteryjny i przeciwwirusowy. Co ciekawe, ekstrakt może też łagodzić uciążliwe objawy alergii, jak katar czy swędzenie. Pandan cechuje się właściwościami uspokajającymi - redukuje poziom stresu, zmęczenia czy lęku i pomaga przy bezsenności.
Przeczytaj także: Najlepsze zupy na odchudzanie. Metabolizm przyspieszy, apetyt będzie mniejszy
Do czego wykorzystać pandan w kuchni? Jeśli nigdy nie miałeś z nim styczności, na początku możesz zainspirować się kuchniami południowoazjatyckimi, np. tajską, malajską czy indonezyjską, które bardzo często używają tego składnika. Owoce pandanu wonnego je się na surowo lub po ugotowaniu. W Azji często przygotowuje się z nich pastę, którą łączy się ze śmietanką lub mlekiem kokosowym.
Liście pandanu w formie ziół są z kolei ważną przyprawą kuchni azjatyckiej. Najczęściej stosowane do aromatyzowania ryżu lub jako składnik potraw warzywnych i dań mięsnych (np. pilafu, curry). Roślina trafia też często do deserów, szczególnie na bazie czekolady. Można nią również barwić wypieki na zielony kolor. Co ciekawe, liście nieraz stają się też naturalnymi opakowaniami dla żywności (plecie się zawiniątka, do których chowa się ryż, mięso czy warzywa).
Jak jeść pandan? Dodany do zup, ciast, galaretek, lodów, placuszków, muffinek czy napojów (np. herbaty, naparów, koktajli, smakowej wody) podkręci ich smak. Aromatyzuj nim potrawy, twórz z niego apetyczne marynaty albo parz liście, aby tworzyć ciepłe czy zimne napary. Pandan to także świetna baza do przetworów, np. dżemów, konfitur czy syropów.
Źródło: terazgotuje.pl, ekologia.pl
Zobacz też:
To prawdziwy superfood - mają mniej cholesterolu i ogrom witamin. Jaja od tej kury są najzdrowsze
Pogromca chorób, opiekun serca. Owoc, który może zastąpić mięso
Ryba gorsza od pangi, karmiona resztkami. Zbyt często gości na naszych stołach