Reklama
Reklama

Babcia nauczyła mnie, jak robić ogórki, żeby nie były puste w środku

Sezon na ogórki trwa, przez co na potęgę przygotowujemy domowe przetwory. Niestety czasami zdarza się, że pomimo dobrego przepisu, ogórki są miękkie i puste w środku. Może się okazać, że nie jest to wina danej receptury, a warzyw, które wykorzystaliśmy. Dlatego podpowiadamy, co mogło pójść nie tak, jeśli ogórki są nieapetyczne. Dowiedz się, co zrobić, aby mieć pewność, że domowe kiszone wyjdą pyszne i jędrne.

Ogórki kiszone to zdrowa przekąska, którą warto włączyć do swojej diety. Domowe przetwory są pyszne, o ile wykonamy je z dobrych składników. Babcia pokazała mi, jakie ogórki wybierać, aby zawsze mieć pewność, że będą jędrne i pyszne. 

Dlaczego ogórki kiszone są puste w środku?

Do zrobienia ogórków kiszonych nie potrzeba wybitnych umiejętności, ani drogich składników. Wykonanie ich jest szybkie i poradzi sobie z nim nawet początkujący kucharz. Z tego powodu wiele osób może być sfrustrowanych, jeśli ogórki wychodzą miękkie i puste w środku. Najczęstszą przyczyną tego zjawiska jest użycie zbyt dużych ogórków. Przerośnięte egzemplarze mają tendencję do gromadzenia w sobie płynu i szybko mogą robić się miękkie i nieapetyczne.

Reklama

Innym powodem może być zbyt długie zwlekanie z przetworzeniem tych warzyw. Ogórki w dużej mierze składają się z wody, a wraz z upływem czasu więdną, tracą swoją masę i nie nadają się do zamykania w słoikach. Takich ogórków nie powinno się przetwarzać.

Ważne jest też, jakie ogórki kupiliśmy w sklepie czy na rynku. Szczególnie warto zwrócić uwagę na ich kolor. Problemy mogą sprawiać ogórki o ciemnym kolorze skórki. Takie egzemplarze prawdopodobnie były uprawiane ze sporym dodatkiem nawozów sztucznych, które mogą wpływać na smak oraz strukturę kiszonych ogórków.

Zobacz także: Nie jadłam lepszych ogórków niż z przepisu mojej mamy. Robi najlepsze krokodylki pod słońcem

Jak kisić ogórki, żeby nie były puste w środku?

Najprostszym sposobem na uniknięcie miękkich i pustych w środku ogórków kiszonych, jest kupienie świeżych i ładnych warzyw. Ogórki warto pozyskiwać ze sprawdzonego źródła. Jeśli nie mamy takiej możliwości, wybierajmy drobne i jasne warzywa. To one są najlepsze do przetworów. Unikajmy za to ciemnych, uszkodzonych i przerośniętych ogórków. Nie dość, że będą wyglądać nieapetycznie, ich struktura może popsuć ich smak.

Ważny jest również sposób, w jaki kisimy ogórki. Powinny być one ściśle umieszczone w słoiku. Przed zamknięciem ich w przetworach ogórki warto porządnie wymoczyć w zimnej wodzie. Jest to doskonały sposób na zapewnienie im jędrności, ale także pozbycie się goryczy oraz resztek nawozów, które mogły pozostać po uprawie. Gotowe przetwory powinniśmy za to przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu. Światło również ma niebagatelny wpływ na jakość przetworów. Ograniczenie jego wpływu może pomóc w zachowaniu przetworów w dobrej kondycji przez dłuższy czas.

Źródło: smaker.pl

Zobacz też:

Jest w nim najwięcej życiodajnej witaminy. Jedz, by poprawić pamięć, chronić serce i stawy

Alternatywa dla serka wiejskiego. Ma więcej białka, dla seniorów obowiązkowy

Już dojrzewają na drzewach. Mają delikatny miąższ, są soczyste, bez kwaśnych nut, na mus do naleśników idealne

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ogórki | ogórki kiszone