Reklama
Reklama

Biegnę do Lidla, gdy tylko mają promocję. Ta zdrowa ryba jest najlepsza w sosie koperkowym

Ryby należy jeść regularnie i nie ma co do tego wątpliwości. Nie ma też wątpliwości co do tego, że zwykle są one drogie. Z tego powodu, gdy tylko widzę, że dorsz trafia na promocję w Lidlu, od razu biegnę do sklepu. Z sosem koperkowym z mojego przepisu jest wybitny.

Czym różni się dorsz atlantycki od bałtyckiego?

Jak się okazuje, dorsz dorszowi nierówny i nie zawsze to ryba atlantycka. Ma on wiele swoich podgatunków lub gatunków spokrewnionych, jednak w polskich sklepach najczęściej możemy trafić na dorsza atlantyckiego lub bałtyckiego. Okazuje się, że to wcale nie ta sama ryba.

Dorsz bałtycki to podgatunek dorsza atlantyckiego. Wyławiany jest on tylko na Bałtyku, w przeciwieństwie do odmiany atlantyckiej, której połów odbywa się na Morzu Północnym i Barentsa. Miejsce połowu sprawia, że odróżnia je również jakość mięsa.

Mięso dorsza atlantyckiego jest o wiele bogatszy w cenne składniki odżywcze, witaminy i minerały od mięsa z dorsza bałtyckiego. Jest zarazem sprężystsze i jest go więcej. To sprawia, że może być ono nawet dwukrotnie droższe od bałtyckiego podgatunku.

Jakie właściwości ma dorsz atlantycki?

Dorsz atlantycki obfituje w witaminę D, A, B6 oraz B12. Regularne jedzenie go także uzupełni fosfor, selen, potas i niezbędne kwasy tłuszczowe omega-3. Nie można też zapomnieć o tym, że w 100 g ma on aż 20 g białka, a przy tym zaledwie 79 kcal.

Taki skład skutkuje tym, że jedzenie dorsza atlantyckiego obniży poziom złego cholesterolu. Tym samym obniży się ciśnienie tętnicze krwi. W ten sposób organizm zostanie ochroniony przed rozwojem chorób układu sercowo-naczyniowego takich jak miażdżyca, niewydolność serca.

Regularne jedzenie dorsza atlantyckiego pozytywnie wpłynie na układ nerwowy. Może poprawić nastrój i zmniejszyć ryzyko wystąpienia stanów depresyjnych, a przy tym rozwoju depresji. Poprawione zostaną funkcje poznawcze, nauka czy pamięć.

Dodatkowo wykazuje właściwości przeciwzapalne. Dorsz powinien być więc spożywany przez osoby, które cierpią na zapalenia stawów czy te, które przechodzą przez przeziębienia. Wzmocni odporność i zapobiegnie rozwojowi następnych stanów zapalnych.

Przepis na dorsza atlantyckiego w sosie koperkowym

Gdy tylko widzę, że dorsz jest na promocji w Lidlu, koniecznie biegnę go kupić. Robię go na obiad w sosie koperkowym, a cała rodzina jest zachwycona. Potrzeba naprawdę niewiele, a smak jest powalający.

Składniki:

  • 500 g dorsza atlantyckiego
  • 250 ml śmietany 18%
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 60 ml wody
  • 1/2 cytryny
  • świeży koperek
  • sól i pieprz do smaku.

Filet z dorsza podziel na mniejsze kawałki, oprósz je solą oraz pieprzem i natrzyj. Dodatkowo możesz rybę skropić sokiem z połówki cytryny. Teraz odstaw ją na godzinę.

Po tym czasie dorsza włóż do naczynia żaroodpornego. W osobnym naczyniu wymieszaj śmietanę, wodę, posiekany koperek i mąkę. W razie potrzeby sos dopraw solą i pieprzem.

Rybę w naczyniu zalej przygotowanym sosem koperkowo śmietanowym. Całość wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz przez około 30-40 minut. Upieczonego dorsza atlantyckiego podawaj z ziemniakami i ulubioną surówką.

Źródło: dietetycy.org.pl, terazgotuje.pl

Zobacz też:

Nazywany jest najzdrowszym grzybem świata. Możesz zrobić zupę lub wyborne pierożki

Czym różni się dżem od konfitur? Co jest lepsze i zdrowsze?

Jest smaczniejsza i zdrowsza od łososia, ale i tak ją omijamy. Do tego delikatne mięso, brak tłuszczu i ości

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania główne | ryby