Reklama
Reklama

Delikatna, chrupiąca, ma niewiele kalorii. Warto jeść na dobre trawienie i gładką skórę

Delikatna w smaku, przyjemnie chrupiąca i wyjątkowo lekka – brzmi jak idealna warzywna przekąska. Co więcej, to prawdziwy sprzymierzeniec zdrowia i urody. Ma mało kalorii, a przy tym wspiera trawienie, nawadnia organizm i korzystnie wpływa na wygląd skóry. A to nadal nie wszystko. Jakie jeszcze właściwości kryje w sobie fioletowa kalarepa? Może zaskoczyć nie tylko wyglądem.

Fioletowa kalarepa łagodniejsza od zwykłej

Kalarepa w ostatnich latach znów powróciła na salony, ale jej kolorowa siostra nadal nie cieszy się dużą popularnością. Powinno się po nią sięgnąć w szczególności, jeśli klasyczna odmiana warzywa nie odpowiada nam smakiem, a nadal chcemy korzystać z jego właściwości dla zdrowia

Jasnozielona kalarepa jest słodkawa z wyraźną orzechową nutą. Może przypominać połączenie młodej kapusty i rzodkiewki. Smak fioletowej kalarepy jest od niej delikatniejszy. Lżejsza zarówno jest słodycz, jak i orzechowy aromat. 

Różnice są też zauważalne na pierwszy rzut oka. Fioletowa kalarepa ma nietypowy, jak sama nazwa skazuje fioletowy kolor. Dzięki intensywnej barwie warzywo jest atrakcyjniejsze, a przez to chętniej po nie sięgniemy. Motywacją do zajadania się taką kalarepą powinien być także jej skład. 

Reklama

Sprawdź także: Łagodna w smaku, najlepsza do sałatek. Reguluje metabolizm i trawienie, ma dużo witamin

Dlaczego warto jeść fioletową kalarepę?

Fioletową kalarepę warto jeść, gdyż to prosta forma dostarczenia najważniejszych witamin i minerałów. Między innymi uzupełni zapotrzebowanie na: 

  • witaminę C, 
  • witaminę K, 
  • witaminy z grupy B (B6, B9),
  • potas, 
  • miedź, 
  • mangan, 
  • fosfor, 
  • magnez, 
  • wapń, 
  • żelazo. 

Ze składników aktywnych znajdą się w niej polifenole, karotenoidy, antocyjany. Fioletowa kalarepa obfituje również w glukozynolany, czyli siarkowe glikozydy. Tak obfita zawartość istotnych dla zdrowia elementów, korzystnie wpłynie na cały organizm. 

W efekcie fioletowa kalarepa to właściwości takie jak: 

  • poprawa trawienia - błonnik wesprze prawidłowe trawienie i przemianę materii; poprawi perystaltykę jelit, regulując rytm wypróżnień i zapobiegając zaparciom; 
  • wsparcie odchudzania - przyspieszy metabolizm i ułatwi spalanie tłuszczu, do tego nasyci na długie godziny niewielką ilością kalorii - w 100 g ma jedynie 27 kcal; 
  • zapewnienie zdrowej cery - kalarepa pomoże w walce ze stanami zapalnymi, także tymi skórnymi; nawodni od środka, co przełoży się na zmniejszenie widoczności zmarszczek i rozświetlenie skóry; 
  • ochrona przed nowotworami - siarkowe glikozydy nadają kalarepie właściwości antynowotworowych, zahamuje i zapobiegnie rozwojowi komórek rakowych, w szczególności tych rozwijających się w przewodzie pokarmowym; 
  • zapobieganie cukrzycy - fioletowe warzywo z powodzeniem zmniejszy ryzyko zachorowania na cukrzycę typu II; może być zarazem włączone do diety diabetyków, gdyż ma niski indeks glikemiczny równy 20. 

Co zrobić z fioletowej kalarepy?

Fioletową kalarepę możemy podawać w ten sam sposób, co klasyczną, zieloną odmianę. Doskonale więc sprawdzi się na surowo np. w postaci chrupiącej przekąski w ciągu dnia. Będzie też kolorowym i smacznym dodatkiem do sałatek warzywnych. Na surowo wykorzystamy ją do warzywnych soków lub smoothie

Poza tym fioletową kalarepę można piec, dusić, gotować. Urozmaicimy nią zupy krem. W pieczonej wersji zastąpi ziemniaki do dań głównych, zapiekanek

Źródło: doz.pl, terazgotuje.pl

Zobacz też:

Zalej wodą i odczekaj 15 minut. Działa lepiej niż siemię lniane, czyści jelita jak odkurzacz

Obniża ciśnienie i czyści tętnice z tłuszczu. Łyżka dziennie wystarczy, by chronić serce i wątrobę

Serowa sakiewka z niespodzianką w środku, lepsza od mozzarelli. W Biedronce i Lidlu najszybciej znika z półek

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: warzywa