Delikatna, chrupiąca, ma niewiele kalorii. Warto jeść na dobre trawienie i gładką skórę
Delikatna w smaku, przyjemnie chrupiąca i wyjątkowo lekka – brzmi jak idealna warzywna przekąska. Co więcej, to prawdziwy sprzymierzeniec zdrowia i urody. Ma mało kalorii, a przy tym wspiera trawienie, nawadnia organizm i korzystnie wpływa na wygląd skóry. A to nadal nie wszystko. Jakie jeszcze właściwości kryje w sobie fioletowa kalarepa? Może zaskoczyć nie tylko wyglądem.
Kalarepa w ostatnich latach znów powróciła na salony, ale jej kolorowa siostra nadal nie cieszy się dużą popularnością. Powinno się po nią sięgnąć w szczególności, jeśli klasyczna odmiana warzywa nie odpowiada nam smakiem, a nadal chcemy korzystać z jego właściwości dla zdrowia.
Jasnozielona kalarepa jest słodkawa z wyraźną orzechową nutą. Może przypominać połączenie młodej kapusty i rzodkiewki. Smak fioletowej kalarepy jest od niej delikatniejszy. Lżejsza zarówno jest słodycz, jak i orzechowy aromat.
Różnice są też zauważalne na pierwszy rzut oka. Fioletowa kalarepa ma nietypowy, jak sama nazwa skazuje fioletowy kolor. Dzięki intensywnej barwie warzywo jest atrakcyjniejsze, a przez to chętniej po nie sięgniemy. Motywacją do zajadania się taką kalarepą powinien być także jej skład.
Fioletową kalarepę warto jeść, gdyż to prosta forma dostarczenia najważniejszych witamin i minerałów. Między innymi uzupełni zapotrzebowanie na:
- witaminę C,
- witaminę K,
- witaminy z grupy B (B6, B9),
- potas,
- miedź,
- mangan,
- fosfor,
- magnez,
- wapń,
- żelazo.
Ze składników aktywnych znajdą się w niej polifenole, karotenoidy, antocyjany. Fioletowa kalarepa obfituje również w glukozynolany, czyli siarkowe glikozydy. Tak obfita zawartość istotnych dla zdrowia elementów, korzystnie wpłynie na cały organizm.
W efekcie fioletowa kalarepa to właściwości takie jak:
- poprawa trawienia - błonnik wesprze prawidłowe trawienie i przemianę materii; poprawi perystaltykę jelit, regulując rytm wypróżnień i zapobiegając zaparciom;
- wsparcie odchudzania - przyspieszy metabolizm i ułatwi spalanie tłuszczu, do tego nasyci na długie godziny niewielką ilością kalorii - w 100 g ma jedynie 27 kcal;
- zapewnienie zdrowej cery - kalarepa pomoże w walce ze stanami zapalnymi, także tymi skórnymi; nawodni od środka, co przełoży się na zmniejszenie widoczności zmarszczek i rozświetlenie skóry;
- ochrona przed nowotworami - siarkowe glikozydy nadają kalarepie właściwości antynowotworowych, zahamuje i zapobiegnie rozwojowi komórek rakowych, w szczególności tych rozwijających się w przewodzie pokarmowym;
- zapobieganie cukrzycy - fioletowe warzywo z powodzeniem zmniejszy ryzyko zachorowania na cukrzycę typu II; może być zarazem włączone do diety diabetyków, gdyż ma niski indeks glikemiczny równy 20.
Fioletową kalarepę możemy podawać w ten sam sposób, co klasyczną, zieloną odmianę. Doskonale więc sprawdzi się na surowo np. w postaci chrupiącej przekąski w ciągu dnia. Będzie też kolorowym i smacznym dodatkiem do sałatek warzywnych. Na surowo wykorzystamy ją do warzywnych soków lub smoothie.
Poza tym fioletową kalarepę można piec, dusić, gotować. Urozmaicimy nią zupy krem. W pieczonej wersji zastąpi ziemniaki do dań głównych, zapiekanek.
Źródło: doz.pl, terazgotuje.pl
Zobacz też:
Zalej wodą i odczekaj 15 minut. Działa lepiej niż siemię lniane, czyści jelita jak odkurzacz
Obniża ciśnienie i czyści tętnice z tłuszczu. Łyżka dziennie wystarczy, by chronić serce i wątrobę