Reklama
Reklama

Broda mnicha jest chrupka i soczysta. Obniża poziom cukru, chroni wątrobę i oczyszcza organizm

Agretti, broda mnicha - brzmi tajemniczo? Pewnie tak, ponieważ ta roślina nie jest w Polsce zbyt dobrze znana. Rośnie dziko w rejonie Morza Śródziemnego, smakuje wyjątkowo i jest bardzo zdrowa. Sprawdź, jak zastosować ją w kuchni.

To jeden z tych składników, które nie cieszą się w naszym kraju popularnością, ale to może się wkrótce zmienić. Gdy każdy dowie się, jak zdrowe jest agretti, z pewnością więcej osób będzie chciało używać go w kuchni.

Agretti, broda mnicha (solanka sodowa)

Agretti - ta nazwa dla wielu osób brzmi dość tajemniczo. Jest to jednoroczna śródziemnomorska krzewinka, zwykle spotykana w rejonach przybrzeżnych, nawadniania słoną wodą. Ma charakterystyczny wygląd - zwraca uwagę swoimi długimi, cienkimi intensywnie zielonymi łodyżkami oraz igiełkowatymi listkami o lekko ostrym, wyraźnie morskim słonawym smaku. 

Reklama

Nazywane też brodą mnicha, wciąż w naszym kraju nie jest zbyt znane. Warto jednak dowiedzieć się na ten temat nieco więcej, ponieważ ta roślina ma wiele prozdrowotnych właściwości. 

Zobacz także: Zdrowsze od rzeżuchy. Jak wyhodować kiełki czerwonej kapusty?

Jakie właściwości ma broda mnicha?

Agretti stanowi bardzo dobre źródło witamin (z grupy B, A, K, C) i soli mineralnych. Zawiera m.in. flawonoidy, kwasy fenolowe, kumaryny, triterpeny czy związki glikozydowe.

Największa zaleta tej rośliny to bez wątpienia skuteczne działanie przeciwzapalne i detoksykujące - warto sięgać po brodę mnicha przede wszystkim po to, aby wspomóc swój organizm w oczyszczeniu z toksyn i produktów przemiany materii. 

Agretti ma także udowodnione naukowo działanie przeciwgorączkowe i immunostymulujące, przeciwdziała również cukrzycy. Działa także moczopędnie, wspiera dobrą pracę nerek. Dodatkowo obniża ciśnienie krwi i chroni wątrobę.

W zielarstwie roślina ta ma zastosowanie przy stanach zapalnych, cukrzycy czy nadciśnieniu.

Agretti, broda mnicha - zastosowanie w kuchni

Jak stosować agretti w kuchni? To bardzo proste - przede wszystkim te soczyste pędy można jeść po prostu na surowo. Świetnie sprawdzą się jako skladnik sałatek, dodatek do jajek czy kanapek.

Niektórzy chętnie używają ich także do dań z makaronu, ryżu czy różnego rodzaju omletów. Broda mnicha wspaniale smakuje także podsmażona czy blanszowana. Tak naprawdę to od ciebie zależy, do czego ją dodasz - warto zarówno ze względu na walory smakowe, jak i na zdrowie.

Gdzie kupić agretti? Nasiona są dostępne w Internecie, warto więc rozpocząć swoją uprawę i korzystać z dobrodziejstw tej rośliny na co dzień. 

Źródło: sekrety-zdrowia.org, terazgotuje.pl

Zobacz też:

Tego warzywa mamy pod dostatkiem. Ma mało kalorii, wzmacnia kości i poprawia trawienie

O niebo zdrowsza od ziemniaków. Ma dużo białka, syci na długo i pomaga kontrolować wagę

Znany był już od czasów biblijnych. Napar działa jak balsam na serce, dodaje witalności

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: kuchnia śródziemnomorska