Broda mnicha jest chrupka i soczysta. Obniża poziom cukru, chroni wątrobę i oczyszcza organizm
Agretti, broda mnicha - brzmi tajemniczo? Pewnie tak, ponieważ ta roślina nie jest w Polsce zbyt dobrze znana. Rośnie dziko w rejonie Morza Śródziemnego, smakuje wyjątkowo i jest bardzo zdrowa. Sprawdź, jak zastosować ją w kuchni.
To jeden z tych składników, które nie cieszą się w naszym kraju popularnością, ale to może się wkrótce zmienić. Gdy każdy dowie się, jak zdrowe jest agretti, z pewnością więcej osób będzie chciało używać go w kuchni.
Agretti - ta nazwa dla wielu osób brzmi dość tajemniczo. Jest to jednoroczna śródziemnomorska krzewinka, zwykle spotykana w rejonach przybrzeżnych, nawadniania słoną wodą. Ma charakterystyczny wygląd - zwraca uwagę swoimi długimi, cienkimi intensywnie zielonymi łodyżkami oraz igiełkowatymi listkami o lekko ostrym, wyraźnie morskim słonawym smaku.
Nazywane też brodą mnicha, wciąż w naszym kraju nie jest zbyt znane. Warto jednak dowiedzieć się na ten temat nieco więcej, ponieważ ta roślina ma wiele prozdrowotnych właściwości.
Zobacz także: Zdrowsze od rzeżuchy. Jak wyhodować kiełki czerwonej kapusty?
Agretti stanowi bardzo dobre źródło witamin (z grupy B, A, K, C) i soli mineralnych. Zawiera m.in. flawonoidy, kwasy fenolowe, kumaryny, triterpeny czy związki glikozydowe.
Największa zaleta tej rośliny to bez wątpienia skuteczne działanie przeciwzapalne i detoksykujące - warto sięgać po brodę mnicha przede wszystkim po to, aby wspomóc swój organizm w oczyszczeniu z toksyn i produktów przemiany materii.
Agretti ma także udowodnione naukowo działanie przeciwgorączkowe i immunostymulujące, przeciwdziała również cukrzycy. Działa także moczopędnie, wspiera dobrą pracę nerek. Dodatkowo obniża ciśnienie krwi i chroni wątrobę.
W zielarstwie roślina ta ma zastosowanie przy stanach zapalnych, cukrzycy czy nadciśnieniu.
Jak stosować agretti w kuchni? To bardzo proste - przede wszystkim te soczyste pędy można jeść po prostu na surowo. Świetnie sprawdzą się jako skladnik sałatek, dodatek do jajek czy kanapek.
Niektórzy chętnie używają ich także do dań z makaronu, ryżu czy różnego rodzaju omletów. Broda mnicha wspaniale smakuje także podsmażona czy blanszowana. Tak naprawdę to od ciebie zależy, do czego ją dodasz - warto zarówno ze względu na walory smakowe, jak i na zdrowie.
Gdzie kupić agretti? Nasiona są dostępne w Internecie, warto więc rozpocząć swoją uprawę i korzystać z dobrodziejstw tej rośliny na co dzień.
Źródło: sekrety-zdrowia.org, terazgotuje.pl
Zobacz też:
Tego warzywa mamy pod dostatkiem. Ma mało kalorii, wzmacnia kości i poprawia trawienie
O niebo zdrowsza od ziemniaków. Ma dużo białka, syci na długo i pomaga kontrolować wagę
Znany był już od czasów biblijnych. Napar działa jak balsam na serce, dodaje witalności