Reklama
Reklama

Chrupiąca przekąska o lekko orzechowym smaku. Ma niewiele kalorii, pomaga przy zaparciach

Fioletowa kalarepa to coś zupełnie innego niż kalarepa, którą znamy. Zachwyca swoim nietypowym kolorem i lekko orzechowym smakiem. Przy tym warto ją docenić za małą ilość kalorii. Koniecznie zajadaj się przy odchudzaniu i zaparciach. To świetna chrupiąca i odświeżająca przekąska.

Fioletowa kalarepa - słodka i orzechowa

Można wyróżnić dwie główne odmiany kalarepy - dobrze znaną jasnozieloną oraz mniej popularną fioletową. W sklepach najczęściej spotkamy pierwszą z nich. Na następnych zakupach jednak dobrze jest poszukać jej fioletowej siostry. 

Fioletowa kalarepa należy do rodziny kapustowatych. Wyróżnia się swoim nietypowym, bardzo intensywnym fioletowym kolorem. Po przekrojeniu ukazuje się jasny, wręcz biały miąższ. W konsystencji jest twardy, chrupiący i soczysty. W smaku za to jest słodkawy, ale zarazem wyczuć można delikatny orzechowy aromat

Reklama

Unikalny kolorowy wygląd to zdecydowanie atut tego warzywa. Prawdziwe zalety fioletowa kalarepa kryje w swoim składzie. Chrupiącemu miąższowi towarzyszy moc witamin. 

Jakie właściwości ma fioletowa kalarepa?

Fioletowa odmiana kalarepy dostarczy do organizmu istotnych witamin i minerałów. Z witamin uzupełni witaminę C, B6, B9, a z pierwiastków potas, fosfor, magnez, mangan, wapń, żelazo. Poza tym to skarbnica błonnika i związków antyoksydacyjnych, czyli polifenole, karotenoidy, antocyjany. 

Należy pamiętać, że fioletowa kalarepa jest niskokaloryczna. 100 g miąższu to tylko 27 kcal. W surowej postaci jej indeks glikemiczny wynosi 20, a ładunek glikemiczny jest równy 2. W efekcie warzywo może być bezpiecznie spożywane przez pacjentów z cukrzycą i insulinoopornością. 

Fioletowa kalarepa zadziała pozytywnie na niemalże cały organizm. Wykazuje właściwości: 

  • przeciwzapalne i przeciwwirusowe - zahamuje występujące stany zapalne i ograniczy powstawanie następnych; 
  • wspierające odporność - zredukuje ilość zachorowań, pomoże powrócić do zdrowia; 
  • dla układu pokarmowego - przyspieszy perystaltykę jelit, zapobiegając zaparciom i regulując rytm wypróżnień; 
  • chroniące układ krążenia - kalarepa obniży poziom cholesterolu LDL, ciśnienie tętnicze, tym samym zmniejszy ryzyko chorób serca (miażdżycy, niewydolności); 
  • odchudzające - nasyci na długo małą ilością kalorii, ułatwi trawienie i spalanie tkanki tłuszczowej. 

Jak jeść fioletową kalarepę?

Jedzenie fioletowej kalarepy może odbywać się zarówno na surowo, jak i po obróbce termicznej. Na świeżo będzie bardzo dobrą chrupiącą przekąską. Można ją zajadać w ciągu dnia w pracy, na imprezie, zamiast niezdrowych chipsów do oglądania filmu czy grania w gry.  

Poza tym można ją wykorzystać jako dodatek do surówek lub śniadaniowego twarożku. Dobrze skomponuje się z jabłkiem, rzodkiewką, cebulą czy szczypiorkiem. 

Na ciepło kolorową bulwę można podać po duszeniu, gotowaniu, pieczeniu, smażeniu czy grillowaniu. Z fioletowej kalarepy można zrobić bulion, zupę, zapiekankę, sos. Wykorzystamy ją również jako dodatek do dań głównych z mięsem lub rybą.

Źródło: doz.pl, terazgotuje.pl

Zobacz też:

To jedna z najzdrowszych zup. „Zielony krem” książkowo oczyszcza organizm

Już jest w warzywniakach. Niezastąpiona, gdy masz dużo stresu, wysokie ciśnienie i słabą odporność

W ogrodzie traktujemy jako chwast i tępimy. Jej liście można jeść jak szpinak, pomagają obniżyć ciśnienie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: warzywa