Reklama
Reklama

Co roku robię zapas octu z nawłoci. Wspomaga pracę nerek, usuwa nadmiar wody z organizmu

Przygotowywanie domowych octów z jabłek, malin, śliwek, czy czerwonej porzeczki staje się coraz bardziej popularne. Podkręcają smak sosu do sałatki, marynat do mięsa, można stosować je również jako naturalny suplement diety. Dziś sprawdzimy, jak zrobić ocet z nawłoci, okazuje się, że ma on bardzo szerokie działanie prozdrowotne. Polecany jest między innymi osobom, które mają problemu z zatrzymywaniem wody w organizmie.


Obrzęki, uczucie ciężkości i opuchnięcia to powszechny problem, który pojawia się w szczególności podczas upałów. Wśród sposobów na pozbycie się tych nieprzyjemnych dolegliwości wymienia się między innymi picie dużej ilości wody, ograniczenie spożycia soli w diecie, stosowanie bardzo zimnych pryszniców, a także sięgnięcie po napoje, które wspomogą usuwanie nadmiaru wody z organizmu. Właśnie takie działanie ma ocet z nawłoci. Na co pomaga, oraz jak go stosować? Podpowiadamy.

Sprawdź także: Wreszcie poczujesz się lekka i waga zacznie spadać. Napar przygotujesz w mniej niż minutę

Na co pomaga ocet z nawłoci?

Nawłoć (zwana także złotnikiem, złotą rózgą lub polską mimozą) to roślina z rodziny astrowatych, charakteryzują ją drobne, żółte kwiaty. Podczas spaceru najczęściej można spotkać nawłoć kanadyjską, która należy do roślin miododajnych. Występuje pospolicie na terenie całego kraju.

Ocet z nawłoci znany jest ze swojego działania moczopędnego, przyczynia się do wsparcia pracy nerek, a tym samym usuwania szkodliwym produktów przemiany materii. Pomaga także przy problemach takich jak kamica nerkowa, czy zapalenie dróg moczowych, czy nerek. Stosowanie octu z nawłoci to sposób na pozbycie się problemu nadmiernego gromadzenia wody przez organizm, który najczęściej skutkuje opuchnięciem, czy obrzękami nóg i dłoni.

Wykazuje działanie bakteriobójcze oraz pomaga zbić gorączkę, dlatego poleca się ją do stosowania w przypadku infekcji, przeziębienia i grypy. Ma także właściwości  przeciwzapalne, ściągające, przeciwbólowe i przeciwzapalne. Może być pomocna w przypadku wystąpienia problemów trawiennych, takich jak biegunka. Nawłoć działa także przeciwgrzybiczo, można stosować ją zewnętrznie przy różnych chorobach i problemach skórnych.  

Nawłociowy ocet to także doskonały produkt dla osób, które chcą zadbać o układ krążenia, ma działanie wzmacniające naczynia krwionośne, a także pomaga regulować ciśnienie krwi.

Jak zrobić ocet z nawłoci?

Do przygotowania octu z nawłoci potrzebne są jej kwiatostany, można zbierać je w okresie od lipca do października. Zebrane kwiaty rozłóż na płasko na przykład na gazecie, w suchym, przewiewnym miejscu, aby upuściły je wszystkie żyjątka. Oprócz tego, będziesz potrzebować dużego słoika, wody, cukru oraz odrobiny octu jabłkowego.

Kwiatostany nawłoci możesz pociąć na mniejsze części za pomocą nożyczek, następnie wrzuć je do dużego, czystego i wyparzonego do około ¾ wysokości słoika. Lekko je upchnij. Całość zalej przefiltrowaną wodą, tak aby całkowicie zakryła składniki. Następnie dodaj cukier, w proporcjach na każdy 1 litr 4 łyżki cukru. Na koniec wlej ocet jabłkowy, ok. 15-20 ml na każdy litr. Wszystko wymieszaj za pomocą drewnianej łyżki. Słoik przykryj ręcznikiem papierowym, zabezpiecz gumką recepturką i odstaw w ciemne miejsce. Pamiętaj, aby ocet mieszać raz dziennie. Będzie gotowy, kiedy wsad opadnie na dno, lub kiedy wytworzy się matka octowa, zajmie to kilka tygodni. Kiedy ocet będzie gotowy, odcedź go i przelej do mniejszych słoików, ponownie zakryj ręcznikiem papierowym i gumką, odczekaj kolejne kilka tygodni, aż będzie klarowny. Na koniec przelej go do czystych butelek, przechowuj w chłodnym miejscu.

Jak stosować ocet z nawłoci?

Ocet z nawłoci można stosować jako suplement do picia, wystarczy łyżkę octu wlać do szklanki wody, a następnie wypić.

Można także przygotować z niego tonik do skóry lub płukankę włosów, wystarczy rozcieńczyć go w proporcjach 1:6 (octu do wody), a następnie przemyć nim skórę lub przepłukać włosy.


Źródła: hajduczeknaturalnie.pl, youtube.com/@perma-kultura, gemini.pl , terazgotuje.pl

Zobacz też:

Najlepsze smarowidło do chleba jakie jadłam. Jako dip też świetnie się sprawdza

Wystarczy łyżeczka dziennie, by zahamować apetyt. Pomaga też na wysoki cukier i cholesterol

Kurczak smakuje wybornie, ale kawa z tą przyprawą to petarda. Smaczna i do tego odchudza

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przetwory