Reklama
Reklama

Co zrobić, gdy awokado jest twarde? Prosty trik i szybko będzie jak masełko

Zdarza się, że wybór awokado w sklepie jest mocno problematyczny. Szukasz odpowiedniego, przeglądasz sztuka po sztuce, a wszystkie są twarde. Czy wiesz, że nie musisz rezygnować z zakupu? Na szczęście istnieją proste triki, dzięki którym w domu sprawisz, że awokado szybko stanie się miękkie.

Awokado to owoc, który wykorzystasz w kuchni na wiele różnych sposobów. Świetnie sprawdzi się do kanapek, sałatek, w połączeniu z jajkiem czy nawet w deserach, chociażby jako składnik zdrowszej wersji kremu czekoladowego. Już dziś włącz go do diety swojej i całej rodziny, ponieważ ma ono także mnóstwo właściwości prozdrowotnych.

Choć znajdziemy je w większości sklepów, niekiedy pojawia się problem z wyborem odpowiedniego owocu, idealnego do spożycia.

Co zrobić, gdy awokado jest twarde?

Istnieje kilka sposobów na to, aby awokado było miękkie. 

Jeśli potrzebujesz jak najszybciej wykorzystać awokado w kuchni, piekarnik rozgrzej do temperatury 100 stopni Celsjusza. Owoc owiń szczelnie w aluminiową folię i połóż na blaszce na 10 minut. Po tym czasie odłóż w bezpiecznym miejscu. Po ostygnięciu awokado będzie gotowe do spożycia.

Gdy z kolei owoc będzie ci potrzebny dopiero za kilka dni, możesz umieścić go w szczelnie zamykanej papierowej torebce lub owinąć gazetą. W ten sposób zamknięte awokado pozostaw w dowolnym miejscu, w temperaturze pokojowej. Owoc zmięknie za sprawą naturalnie wytwarzanego gazu etylenowego.

Aby jeszcze przyspieszyć ten proces, do torby możesz włożyć też inne owoce, na przykład jabłka. Po 2-3 dniach twoje awokado będzie miękkie i zdatne do spożycia.

Jak sprawdzić, czy awokado jest dojrzałe?

Gdy wybierasz w sklepie awokado, chcesz mieć pewność, że jest ono dojrzałe. Jak to sprawdzić? 

W zależności od odmiany, zwróć uwagę na kolor owocu. Skórka dojrzałego awokado Hass będzie miała ciemnofioletowy odcień, awokado Fuerte - intensywnie zielony. Weź owoc w dłoń i sprawdź także delikatnie jego miękkość - idealnie dojrzałe awokado będzie właśnie lekko miękkie, ale sprężyste. Gdy zdecydujesz się na twardy okaz, licz się z tym, że prawdopodobnie dojrzeje dopiero za kilka dni.

Wiele na temat dojrzałości owocu mówi także jego końcówka. Jeżeli jest zielona, awokado jest niedojrzałe. Lekko żółta oznacza owoc gotowy do spożycia. Nie wybieraj awokado z brązową lub czarną końcówką - ten owoc prawdopodobnie jest już nieświeży.

Czy można jeść twarde awokado?

Wiele osób zadaje sobie pytanie, czy można jeść twarde awokado? Zdecydowanie lepiej to sobie odpuścić. Przede wszystkim takie twarde, niedojrzałe awokado nie przyda się do zrobienia żadnej potrawy. Trudno oderwać od niego pestkę, pokroić, a rozgniecenie jest już wyjątkowym wyzwaniem. Poza tym twarde awokado jest po prostu niesmaczne, niemalże gorzkie. 

Jedzenie twardego awokado może mieć także przykre konsekwencje zdrowotne - jedząc taki owoc, narażamy się na niestrawność.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Ma niski indeks glikemiczny, zmniejsza uczucie głodu. Makaron idealny dla cukrzyków i dbających o serce

Smakuje jak mango i intensywnie pachnie. Kryje w sobie pokłady witamin, dobrze działa na serce, poprawia jędrność skóry

Podczas diety redukcyjnej działa cuda, poprawia trawienie i koi nerwy. Często mylimy go ze słynną "siostrą"

INTERIA.PL