Reklama
Reklama

Cudowne owoce ze starożytnego drzewa. Dla seniorów są jak lekarstwo na pamięć

W Polsce drzewo to jest mało znane, podczas, gdy w niektórych zakątkach świata z jego dobrodziejstw korzystano już 7 tysięcy lat p. n. e. Owoce drzewa głożyny pospolitej, znanej również jako jujuba, obecnie powszechnie stosowane są zarówno w medycynie, jak i kuchni chińskiej. Jakie właściwości mają owoce jujuby, oraz co można z nich zrobić? Na te i inne pytania znajdziesz odpowiedzi w poniższym artykule.

Z dobrodziejstw natury ludzie korzystają od zarania dziejów. Słodkie owoce jujuby były używane nie tylko ze względu na ich słodki smak, już w Starożytności sięgano po nie również w celu wsparcia zdrowia. Można spotkać je podczas zagranicznych wycieczek, rosną m.in. na terenie Azji (Chinach, Japonii, czy Indiach), oraz w Południowej Europie (np. w Chorwacji, we Włoszech, czy w Bułgarii). Owoce jujuby posiadają cenne właściwości zarówno w wersji surowej, jak i suszonej - w Polsce dostęp do świeżych owoców jest utrudniony, jednak bez problemu można kupić ich suszoną wersję w internecie. 

Sprawdź także: Jak rozpoznać słodkie i bezpestkowe pomarańcze? Kilka prostych wskazówek, które ułatwią zakupy

Głożyna pospolita - starożytne drzewo

Jujuba, a właściwie głożyna pospolita (Ziziphus jujuba), to starożytne drzewo, którego owoce nazywane są chińskimi daktylami. Faktycznie, podobieństwo dostrzec możemy zarówno w ich wyglądzie, jak i smaku - są słodkie, chrupiące i niewielkie. Charakteryzuje je owalny, nieco podłużny kształt, zazwyczaj mają brązowo-czerwonawy kolor. Mają cienką skórkę, która nie wymaga obierania, przed zjedzeniem, posiadają biały, dosyć suchy miąższ, oraz niewielką pestkę w środku. Można spożywać je podobnie jak nasze, rodzime śliwki. Drzewa jujuby są powszechnie uprawiane w Chinach, ma potencjał kulinarny, jak i zdrowotny. Głożynę pospolitą można spróbować posadzić także we własnym ogrodzie, warto jednak pamiętać, że drzewo to nie jest zbyt odporne na bardzo niskie temperatury.

Jakie właściwości mają owoce jujuby?

Owocom jujuby są skarbnicą witamin i minerałów, warto jeść je zarówno na surowo, jak i w formie suszonej. Obecna jest tu spora dawka witaminy C, która wzmacnia odporność, pomaga dbać o kondycję skóry, a także ma działanie przeciwutleniające. Znajdują się tu również witaminy z grupy B, które są korzystne do prawidłowego działania układu sercowo-naczyniowego, nerwowego i mięśniowego. Dodatkowo znajdujące się tu żelazo, zapobiegające anemii, a także kombinacja wapnia, fosforu i magnezu, które między innymi wzmacniają kości i zęby. W składzie owoców jujuby znajdują się również błonnik oraz cenne antyoksydanty.

Co więcej, owocom tym przypisuje się korzystny wpływ na układ nerwowy, ma właściwości uspokajające, a także przyczynia się do lepszego zapamiętywania. W medycynie chińskiej stosowane są jako sposób na bezsenność. Owoce jujuby mają także zmniejszać ryzyko chorób neurodegeneracyjnych, takich jak Alzheimer. Pomagają także stabilizować poziom cukru oraz cholesterolu we krwi. Ponadto, owoce głożyny można jeść także w celu wsparcia układu pokarmowego, ponieważ korzystnie wpływają na proces trawienia, wspierają perystaltykę jelit, oraz niwelują przykre dolegliwości, takie jak zaparcia i gazy. Dodatkowo wykazują działanie przyczyniające się do zapobiegania rozwoju nowotworów, a także wspierają pracę wątroby.


Co można zrobić z jujuby?

Można jeść je w formie przekąski, na surowo - tak jak nasze śliwki, czy jabłka. W internecie bez trudu kupisz je także w formie suszonej, będą pasować zarówno do owsianki, jogurtu, domowego musli, czy wypieków. Owoce jujuby bardzo często używane są od przygotowania przeróżnych nalewek i likierów. Nadają się także do przyrządzania z nich przetworów, dżemów, syropów, czy soków. W krajach azjatyckich wykorzystuje się je także do deserów oraz słodkich past.


Źródła: terazgotuje.pl, planeta.pl

Zobacz też:

O niebo lepsza ryba niż karp na wigilię. Smaczna, chudziutka i prawie nie ma ości

Najlepsze na zdrowe śniadanie. Czyszczą jelita jak odkurzacz, pomagają schudnąć

Kopalnia antyoksydantów, balsam dla wątroby i serca. W wersji pieczonej smakują lepiej i nie tracą wartości

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: owoce