Reklama
Reklama

Seniorzy powinni włączyć do diety. Ma moc żelaza i kwasu foliowego, wspiera krążenie, pamięć i zdrowie kości

Jest delikatny w smaku i kryje w sobie mnóstwo wartości odżywczych. Szpinak baby to warzywo, które zdecydowanie warto włączyć do codziennej diety, zwłaszcza po 50. roku życia. Wspiera pamięć, układ krążenia i zdrowie kości, a dzięki obecności żelaza i kwasu foliowego pomaga zachować energię i dobrą kondycję. Co więcej, można go jeść na naprawdę wiele sposobów.

Szpinak baby można nazwać młodszą wersją klasycznego szpinaku, który zdobył ogromną popularność w ostatnich latach. Jego małe, jędrne listki są delikatne w smaku i nie mają goryczki typowej dla dojrzałych liści. Idealnie nadają się do sałatek, kanapek, ale też do potraw na ciepło. To warzywo, które nie wymaga skomplikowanego przygotowania - wystarczy je przepłukać przed spożyciem. Szpinak baby to nie tylko źródło żelaza, magnezu i witamin z grupy B, ale też ważny element profilaktyki zdrowotnej, zwłaszcza dla seniorów.

Reklama

Zbiera się go, gdy jest jeszcze mały

Szpinak baby to po prostu młode liście szpinaku zwyczajnego, które zbiera się na wczesnym etapie wzrostu (zanim roślina w pełni się rozwinie). To właśnie dzięki temu szpinak baby ma wyjątkowo delikatne, soczyste i pozbawione goryczy listki, które pojawiają się w starszych okazach. Mają one intensywny, zielony kolor, cienkie ogonki i lekko błyszczącą powierzchnię. W dotyku są miękkie, a w smaku - subtelne, z nieco orzechową nutą.

Uprawa szpinaku baby jest zbliżona do hodowli tego klasycznego. Jedynie okres wegetacji jest znacznie krótszy - zwykle trwa około 30-40 dni. Dzięki temu roślina zachowuje więcej witamin i składników mineralnych. Najczęściej zbiera się ją wiosną i jesienią, kiedy temperatury są umiarkowane, a słońce nie pali liści. To warzywo doskonale znosi chłód i wilgoć, dlatego świetnie sprawdza się w polskim klimacie.

W kuchni szpinak baby ceni się przede wszystkim za uniwersalność - można go dodać niemal do wszystkiego. Świetnie komponuje się zarówno z jajkami i serami, jak i owocami, orzechami lub rybami. Nic dziwnego, że stał się obowiązkowym składnikiem zdrowych sałatek, zielonych smoothie i dań kuchni śródziemnomorskiej.

Jakie właściwości ma szpinak baby?

Szpinak baby to prawdziwa skarbnica wartości odżywczych. Jak podaje serwis zdrowie.interia.pl młode liście szpinaku "zawierają w sobie o wiele więcej cennych składników (niż w klasycznym) - znajduje się w nich więcej witamin i pierwiastków, które mają korzystny wpływ na organizm".

Są niskokaloryczne, bo porcja 100 gramów to tylko 23 kcal. Mają też niski indeks glikemiczny (IG = 15), więc są bardzo korzystne dla osób z cukrzycą. Nie powodują gwałtownych skoków cukru, a dodatkowo - dzięki wysokiej zawartości błonnika i wody, wspomagają kontrolę poziomu glukozy i zwiększają uczucie sytości. 

Szpinak baby zawiera sporo witaminy K, odpowiedzialnej za zdrowe kości i prawidłową krzepliwość krwi. Jest także źródłem kwasu foliowego, potrzebnego do regeneracji komórek i produkcji czerwonych krwinek. Dla seniorów ma to szczególne znaczenie - regularne spożywanie warzywa może wspierać układ krążenia, koncentrację i odporność.

Znajduje się w nim też żelazo, magnez, wapń i potas. To cenne źródło witamin A, C i E oraz tych z grupy B. Wszystkie te składniki działają ochronnie na serce, naczynia krwionośne (obniżając zbyt wysokie ciśnienie) i układ nerwowy. Żelazo pomaga leczyć anemię. Warto jednak wspomnieć, że żelazo zawarte w szpinaku, jest tym tzw. niehemowym, które organizm gorzej przyswaja. Aby zwiększyć jego wchłanianie, dobrze łączyć szpinak baby z produktami bogatymi w witaminę C (np. papryką, cytryną, natką pietruszki, granatem, pomarańczami czy pomidorami).

Zawarte w szpinaku baby przeciwutleniacze opóźniają procesy starzenia się komórek, wykazują potencjał antynowotworowy i chronią wzrok. Błonnik pomaga zapewnić prawidłowe trawienie, obniża zbyt wysoki poziom cholesterolu, wspiera pracę jelit i utrzymanie zdrowej wagi. Regularne spożywanie warzywa dodatkowo detoksykuje organizm. Włączenie go do codziennej diety może mieć dobry wpływ na witalność i samopoczucie.

Choć szpinak baby jest bardzo zdrowy, nie każdy niestety może korzystać z jego prozdrowotnego działania. W dużych ilościach nie powinny go jeść osoby chore na dnę moczanową lub kamicę nerkową, bo zawiera szczawiany (choć jest ich mniej niż w przypadku szpinaku zwyczajnego). Muszą też go omijać wszyscy, którzy na stałe przyjmują leki przeciwzakrzepowe, zawierające warfarynę. Co więcej, roślina może zaburzać wchłanianie jodu, dlatego osoby z chorobami tarczycy powinny również na niego uważać. Zawarte w szpinaku baby histaminy mogą z kolei uczulać i wywoływać reakcję - wysypkę czy świąd, dlatego alergicy także powinni podchodzić do niego z większą ostrożnością.

Z czym jeść szpinak baby?

Szpinak baby można jeść zarówno na surowo, jak i po delikatnej obróbce cieplnej. Surowy idealnie nadaje się do sałatek. Wystarczy tylko dodać trochę oliwy, sok z cytryny, orzechy, ser feta lub grillowany kurczak, żeby stworzyć pełnowartościowy posiłek. 

W wersji śniadaniowej świetnie smakuje z jajkiem sadzonym, awokado i pomidorem. Zblendowany z bananem, kiwi i jogurtem naturalnym tworzy pełen witamin zielony koktajl.

Po lekkim podduszeniu szpinak baby staje się doskonałą bazą do sosów, farszów i makaronów. Pasuje do wszelkiego rodzaju zapiekanek, naleśników, omletów, quiche i risotto. W kuchni włoskiej często dodaje się go też do ravioli z ricottą, a miłośnicy orientalnych smaków mogą wrzucić go do curry lub stir-fry. 

Jest też wspaniałym dodatkiem do zup kremów. Dzięki delikatnemu smakowi nie dominuje potrawy, a jednocześnie wzbogaca ją o cenne mikroelementy. Warto pamiętać, najlepiej spożywać go na świeżo - przy dłuższym przechowywaniu traci jędrność, część witamin i swojego aromatu. 

Szpinak baby to jeden z najzdrowszych, a przy tym najbardziej uniwersalnych warzyw. Lekki i wypełniony wartościami odżywczymi wspiera serce, kości, wzrok i układ nerwowy. Dobrze komponuje się z wieloma potrawami, więc łatwo włączyć go do codziennego menu. Warto sięgać po niego regularnie, szczególnie w dojrzalszym wieku, by w naturalny sposób zadbać o zdrowie, samopoczucie i dobrą kondycję.

Źródło: terazgotuje.pl, iodieta.pl

Zobacz też:

Wystarczy garstka dziennie, by mózg lepiej pracował. Dbają też o serce, jelita i poprawiają metabolizm

Przypomina ogórka szklarniowego. Ma niewiele kalorii, poprawia trawienie, oczyszcza i działa przeciwzapalnie

Zacznij jeść, gdy tylko się pojawią w sklepach. Wspierają pracę mózgu i czyszczą organizm z toksyn

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: szpinak | warzywa | zdrowie