Reklama
Reklama

Wystarczy garstka dziennie, by mózg lepiej pracował. Dbają też o serce, jelita i poprawiają metabolizm

Delikatny, obłędnie maślany smak i mnóstwo prozdrowotnych właściwości - tym charakteryzują się orzechy pekan. Już niewielka ilość jedzona regularnie może wesprzeć nasze serce i mózg w prawidłowym funkcjonowaniu. To także bardzo dobry produkt dla każdego, kto chce zadbać o trawienie i lepszy metabolizm.

Orzechy z Ameryki Północnej

Orzechy pekan są nasionami rosnącego w Ameryce Północnej i Meksyku pekanowca, inaczej nazywanego orzesznikiem jadalnym. To wysokie na 50 metrów drzewo wytwarza owoce nawet przez 300 lat. Pekan oznacza "zbyt twardy do zgniecenia dłonią" - taką nazwę nadali mu Indianie. Co ciekawe, pierwsze wzmianki o tym orzechu w Europie pochodzą z XVI w. 

Chociaż nieco przypominają orzechy włoskie, mają dłuższą i gładszą skorupkę. Orzechy pekan wyróżniają się wyjątkowo delikatnym, maślanym smakiem. Są lekko słodkie i kremowe, idealne do deserów, ale nie tylko.

Reklama

Aktualnie bez większego problemu kupimy orzechy pekan, są dostępne zarówno w sprzedaży stacjonarnej, jak i internetowej. Jeżeli nie znajdziesz tego produktu w sklepie wielkopowierzchniowym, zajrzyj do punktu ze zdrową żywnością.

Jakie właściwości mają orzechy pekan?

Jakie właściwości mają orzechy pekan? Nie każdy wie, jak bardzo są zdrowe - na przykład, wśród wszystkich orzechów odznaczają się największą zawartością związków o właściwościach przeciwutleniających. 

Ponadto orzechy pekan to źródło m.in. witaminy E, selenu, wapnia czy magnezu. Zawierają również polifenole i flawonoidy, składniki o silnych właściwościach przeciwutleniających. To także dobre źródło błonnika pokarmowego. Regularne sięganie po orzechy pekan ma mnóstwo korzyści, ponieważ ten niepozorny składnik:

  • wspiera pracę mózgu i dobrze wpływa na koncentrację,
  • obniża poziom "złego" cholesterolu",
  • wzmacnia układ krwionośny,
  • usprawnia metabolizm,
  • dobrze wpływa na trawienie,
  • dba o prawidłową florę jelitową.

Kto nie powinien jeść orzechów pekan? Oczywistym przeciwwskazaniem jest alergia pokarmowa, która w przypadku orzechów często jest związana z reakcjami anafilaktycznymi, co prowadzi do bezpośredniego zagrożenia życia. 

Ile orzechów pekan można zjeść dziennie?

Ile orzechów pekan można zjeść dziennie? Najbezpieczniejsza ilość to około 30-40 gramów, co odpowiada jednej garści. 

Do czego je wykorzystać? Wiele osób je ten składnik po prostu, na surowo, jako zdrową przekąskę. W tym przypadku przed jedzeniem należy je namoczyć, bo skórka może być ciężkostrawna. Doskonale smakują także solone czy prażone, bywają także składnikiem pralin czy masła orzechowego.

Orzechy pekan doskonale sprawdzają się także m.in. jako dodatek do sałatki, owsianki, pesto czy ciast. Jeżeli chodzi o słodkości, orzechy pekan są bardzo popularne w Stanach Zjednoczonych. Jednym z ulubionych deserów Amerykanów jest pecan pie, przygotowywane na wiele sposobów, w zależności od indywidualnych preferencji.

Źródła: terazgotuje.pl, dietetycy.org.pl

Zobacz też:

Jest zdrowszy od oliwy, ale rzadko używamy. Pij na czczo, będziesz mieć serce jak dzwon i cukier w normie

Seniorzy powinni włączyć do diety. Ma moc żelaza i kwasu foliowego, wspiera krążenie, pamięć i zdrowie kości

Przypomina ogórka szklarniowego. Ma niewiele kalorii, poprawia trawienie, oczyszcza i działa przeciwzapalnie

INTERIA.PL