Reklama
Reklama

Często krytykowany, ale dobry tłuszcz do smażenia. Potrawy nie nasiąkają, są zdrowsze

Olej kokosowy to tłuszcz, wokół którego krąży wiele mitów. Początkowo uznawany za jeden ze zdrowszych zamienników oliwy czy oleju, szybko stracił swoją renomę. Z tego powodu sprawdzamy, czy rzeczywiście jest źródłem niezdrowych tłuszczów nasyconych i jaki wpływ ma na nasz organizm. Przekonaj się, czy warto włączyć go do swojej diety.

Olej kokosowy to tłuszcz w formie stałej, który charakteryzuje się delikatnym smakiem o aromacie kokosa. Sprawdzamy, jak działa na nasz organizm.   

Jakie właściwości ma olej kokosowy?

Olej kokosowy już od lat jest przedmiotem licznych badań naukowych, które badają jego właściwości zdrowotne. Okazuje się, że ma ich całkiem sporo.

Przede wszystkim wykazuje działanie przeciwzapalne. Wynika ono z zawartości kwasów tłuszczowych, takich jak kwas laurynowy czy kaprylowy. Dzięki nim zmniejsza stany zapalne w naszym organizmie, tym samym chroniąc nas przed rozwojem wielu chorób przewlekłych.

W jego składzie znajdziemy witaminy z grupy B, witaminę C i E oraz minerały jak cynk, fosfor, magnez, potas czy wapń. Olej kokosowy może również poprawić przyswajanie innych składników odżywczych z pożywienia, a także regulować gospodarkę hormonalną.

Pomimo zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych wykazuje pozytywny wpływ na zdrowie serca i całego organizmu. Zapobiega odkładaniu się tkanki tłuszczowej wokół narządów wewnętrznych oraz pomaga utrzymać stabilny poziom dobrego cholesterolu i trójglicerydów.

Dodatkowo zapobiega infekcjom układu pokarmowego przez swoje działanie przeciwzapalne, antybakteryjne oraz antywirusowe. Wspiera również układ odpornościowy i chroni przed łapaniem infekcji.

Wykazuje także pozytywny wpływ na skórę. Wspiera jej zdrowy i ładny wygląd, a także może być pomocny w walce z trądzikiem.

Zobacz także: Dla seniorów jest jak naturalne lekarstwo. Olej, który chroni serce, pomaga w zasypianiu i poprawia pamięć

Czy olej kokosowy jest zdrowy do smażenia?

Jedną z głównych zalet oleju kokosowego jest jego wysoka temperatura dymienia. Minimalna temperatura smażenia przekracza 100 st. C, a dochodzić może nawet do 200 st. C. Dopiero po osiągnięciu tego punktu tłuszcz rozkłada się na wolne kwasy tłuszczowe i glicerol, a później na substancje rakotwórcze. Stawia go to na podium pośród innych tłuszczy do smażenia, które palą się w niższych temperaturach. Olej kokosowy przewyższa tym samym masło ghee oraz nierafinowane oleje roślinne, których temperatura dymienia wynosi w przypadku oleju słonecznikowego 107 st. C, a rzepakowego 130 st. C.

Olej kokosowy w kuchni - wady i zalety stosowania

Podczas stosowania oleju kokosowego w kuchni należy pamiętać o umiarze. Wynika to z jego wysokiej kaloryczności oraz zawartości tłuszczów nasyconych. Spożywanie go w nadmiarze może prowadzić do negatywnych konsekwencji, takich jak wzrost poziomu złego cholesterolu we krwi czy przybieranie na wadze.

Olej kokosowy może jednak nieść również pozytywne skutki. Używając go do smażenia, będziemy mieć pewność, że nie przyjmujemy rakotwórczych substancji. Bogactwo składników odżywczych może również wzmocnić nasze zdrowie.

Na oleju kokosowym możemy usmażyć praktycznie wszystko. Jego delikatny aromat oraz neutralny smak sprawia, że nie będzie wyczuwalny w potrawach. Z tego powodu możemy używać go do przygotowania jajek, ryb, mięsa, omletów i naleśników czy warzyw.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Znienawidzone warzywo wraca na polskie stoły. Dobrze, bo ma mnóstwo witamin i oczyszcza organizm

Powinna być w kuchni każdego seniora i osób chorych na serce. Skarbnica potasu, magnezu i wapnia

Jedz, aby mieć lepszą pamięć i zdrowe kości. To bardzo niedoceniane warzywo

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowie | dodatki | kokos