Domowy kolagen za grosze z przepisu dietetyka. Pomaga na stawy, poprawia wygląd skóry
Kolagen poprawia nawilżenie i ujędrnienie skóry, wzmacnia włosy oraz dba o prawidłową pracę jelit. Właśnie dlatego staje się coraz popularniejszym suplementem w codziennej diecie. Choć na rynku pojawiają się specyfiki z kolagenem, to są drogie. Tańszy sposób poleca znany dietetyk, który przygotował napój kolagenowy z 3 składników.
Dietetyk dr Bartek Kulczyński , który na swoim kanale w mediach społecznościowych opowiada, jak powinna wyglądać zdrowa dieta, wyjaśnia, czy warto stosować tabletki z kolagenem. W opinii specjalisty to dobre rozwiązanie, jednak drogie. Znacznie tańszą opcją jest przyjmowanie kolagenu zawartego w naturalnych produktach spożywczych, np. prostym do zrobienia napoju.
Dr Kulczyński dzieli się przepisem na napój kolagenowy, który każdy bez problemu i za grosze może przyrządzić w domu. Trzeba przygotować zaledwie trzy składniki i zmieszać je ze sobą, aby cieszyć się korzyściami prozdrowotnymi mikstury kolagenowej.
Składniki:
- 1-2 łyżki żelatyny,
- 1/4 szklanki zimnej wody,
- 1,5 szklanki soku pomarańczowego (lub innego, zawierającego witaminę C).
Sposób wykonania:
Żelatynę wsyp do wody, przemieszaj i odstaw na około 5 minut, aby spęczniała. Gdy żelatyna wchłonie wodę, przełóż ją do rondelka i lekko podgrzej do całkowitego rozpuszczenia. Wtedy przelej ją do soku pomarańczowego i dobrze wymieszaj. Wypij od razu, żeby żelatyna nie zaczęła powrotnie gęstnieć.
Sok pomarańczowy można zamienić na inny, pod warunkiem, że zawiera witaminę C. Warto użyć więc zamiennie soku z czarnej porzeczki, truskawkowego, grejpfrutowego, z gujawy, a nawet soku z kiszonej kapusty.
Najważniejsza w napoju kolagenowym jest żelatyna, czyli białko zwierzęce, które dostarcza organizmowi porcję aminokwasów, przekształacających się później w ciele w kolagen. To dzięki temu składnikowi mikstura działa tak pozytywnie na zdrowie. Nie może jednak zabraknąć soku z witaminą C, bo właśnie ta substancja zdecydowanie przyspiesza produkcję kolagenu.
Jakie właściwości ma domowy kolagen? Przede wszystkim zapewnia sprężystość i elastyczność skóry oraz wzmacnia włosy. Wraz z wiekiem produkcja kolagenu zaczyna maleć, co prowadzi do zwiotczenia skóry, pojawienia się zmarszczek i wypadania włosów. Regularne przyjmowanie kolagenu opóźnia naturalne procesy starzenia.
Napój sprawdzi się też w przypadku problemów ze stawami, np. zwyrodnień. Kolagen stanowi aż 70-80 proc. struktury chrząstki stawowej, która pełni rolę amortyzatora, zapewniając płynność ruchu i absorbując wstrząsy. Stosowanie napoju zmniejszy lub ochroni przed nadmierną sztywnością stawów.
Mikstura z 3 składników przyda się też kobietom po menopauzie. Ze względu na spadek estrogenów dochodzi wówczas do znacznego osłabienia kości. Właśnie wtedy warto sięgnąć po napój, aby spowolnić proces starzenia się kości. Kolagen pomoże również przy osłabieniu mięśni - wzmocni je i zredukuje liczbę urazów.
Z właściwości prozdrowotnych mogą też skorzystać wszyscy z chorobami sercowo-naczyniowymi. Podawanie kolagenu powoduje zmniejszenie sztywności tętnic, a to z kolei poprawia krążenie. Aminokwasy kolagenowe wzmacniają także barierę jelitową, co zapobiega przewlekłemu stanowi zapalnemu i przedostawaniu się szkodliwych substancji do organizmu.
Napój kolagenowy warto pić profilaktycznie, żeby dostarczyć organizmowi odpowiednich dawek aminokwasów, z których powstanie kolagen. Można go przyjmować nawet codziennie (szczególnie gdy doskwiera nam problem zdrowotny, np. ze stawami) lub co kilka dni (jeśli chcemy np. poprawić jędrność skóry).
Nie wszyscy jednak skorzystają z właściwości napoju. Jakie są przeciwwskazania do stosowania kolagenu? Przede wszystkim alergia na ten składnik lub produkt, z którego go pozyskano (np. wieprzowinę). Także wszyscy chorujący na tzw. kolagenozę, czyli grupę przewlekłych układowych chorób tkanki łącznej (np. toczeń rumieniowy układowy, reumatoidalne zapalenie stawów czy zapalenie naczyń krwionośnych), powinni - przed zastosowaniem napoju - skontaktować się z lekarzem. Napój nie jest także zalecany m.in. przy przewlekłych chorobach wątroby, nerek, żołądkowo-jelitowych, skóry oraz podczas ciąży i karmienia piersią.
Źródło: terazgotuje.pl, YouTube @drbartekpl
Zobacz też:
Jedz codziennie, unikniesz cukrzycy. Do tego ochronisz serce i poprawisz pracę mózgu
Japoński sposób na odchudzanie. Schudniesz bez katowania się dietami
W smaku przypomina suszoną śliwkę. Ma dużo magnezu i wapnia, obniża cukier, wspomaga wątrobę