Dawka potasu lepsza niż z apteki. Mało znane owoce są zdrowsze od borówek
Ciemnoniebieskie owoce świdośliwy najczęściej mylone są z czarną porzeczką lub borówką amerykańską. Choć w Polsce rzadko hoduje się tę roślinę, warto to robić - jej owoce są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Małe kuleczki mają mnóstwo wartości odżywczych, które korzystnie wpłyną na naszą kondycję.
Świdośliwa należy do rodziny różowatych i rzadko uprawiana jest w Polsce. Do Europy trafiła najprawdopodobniej z Kanady, ale popularna dziś jest także w Stanach Zjednoczonych i Finlandii. Występuje ok. 25 gatunków rośliny. Kwitnie ona wczesną wiosną - widoczne są wtedy jej piękne, białe kwiaty. Pierwsze owoce pojawiają się w czerwcu - są odporne na niskie temperatury, dlatego niestraszne im majowe przymrozki. Dlaczego warto je jeść?
Owoce świdośliwy przypominają wyglądem borówki amerykańskie. Dojrzewają jednak wcześniej i mają siedem razy więcej witaminy C. W ich składzie znajduje się też sporo witaminy A i B2 oraz minerałów, m.in. wapnia, potasu, magnezu i żelaza. Ich regularne spożywanie zapewni właściwą porcję błonnika pokarmowego, który wpływa na prawidłową perystaltykę jelit, syci na dłużej i przeciwdziała zaparciom.
Za ich niebiesko-fioletową barwę odpowiadają antocyjany, które wykazują właściwości antyoksydacyjne. Substancje chronią przed stresem oksydacyjnym, rozwojem chorób cywilizacyjnych (jak nowotwory), łagodzą stany zapalne i opóźniają procesy starzenia się organizmu. Przeciwutleniacze obecne w owocach świdośliwy obniżają wysoki poziom cholesterolu i regulują stężenie glukozy we krwi. Właśnie dlatego mogą być stosowane w profilaktyce cukrzycy i miażdżycy.
Duże dawki witaminy C wesprą układ odpornościowy w trakcie i pomiędzy infekcjami. Witamina A zapewni prawidłowe widzenie, a witamina B2 - wpłynie pozytywnie na układ sercowo-naczyniowy. Minerały, jak magnez czy wapń, wzmocnią kości i zęby, a potas - wyreguluje zbyt wysokie ciśnienie krwi.
Przekonałeś się do spróbowania świdośliwy? Jej owoce mogą być pyszną samodzielną przekąską, ale mają znacznie więcej zastosowań w kuchni. Dodaj ciemnoniebieskie kuleczki do zdrowego koktajlu, owsianek czy jogurtu - będą pysznym śniadaniem lub przegryzką.
W smaku są wyraźnie słodkie, o jagodowo-porzeczkowym aromacie, dlatego świetnie sprawdzą się jako składnik lub dekoracja deseru.
Co jeszcze zrobić z owoców świdośliwy? Miłośnicy domowych przetworów powinni postawić na dżemy, konfitury, syropy lub soki. Małe kulki można też suszyć lub zamrażać i spożywać w późniejszym czasie.
Źródło: terazgotuje.pl, smaker.pl, poradnikzdrowie.pl
Zobacz też:
Nie musisz moczyć fasoli przez całą noc. Wypróbuj prosty patent kucharzy
Na świecie doceniania, w Polsce omijana. Tańsza i o wiele zdrowsza od dorsza ryba
Potrójna siła natury. Herbata na przeziębienie, odporność i dobre trawienie