Delikatna w smaku, chuda, prawie nie ma ości. Ryba idealna na wigilijny stół
Grudzień to miesiąc, w którym spośród wszystkich ryb zdecydowanie najpopularniejszy staje się karp. Już kilka tygodni przed Bożym Narodzenia sprawdzamy jego ceny, oraz szukamy przepisów idealnych na wigilijny stół. Oczywiście jedzenie karpia podczas Świąt to dla wielu osób tradycja, którą należy kultywować. Jednak w opozycji są ci, którzy z chęcią w tym roku sięgną po alternatywę. Doskonale sprawdzi się na przykład sandacz. Czy jest zdrowy, i jak go przyrządzić? Podpowiadamy.
Sandacz ma białe mięso o niskiej zawartości tłuszczu, jest delikatne w smaku, a w dodatku, prawie nie ma w nim ości. Chociaż ryba ta nie figuruje na tradycyjnej liście potraw wigilijnych, odpowiednio przyrządzony, będzie pasował tam znakomicie. W poniższym artykule zdradzimy ci, jakie właściwości w sobie kryje, oraz jak przyrządzić sandacza na Wigilię.
Sprawdź także: Ma niewiele ości i tłuszczu, nie śmierdzi tranem. W Lidlu właśnie jest w dobrej cenie
W sandaczu znajduje się selen, który odpowiada za wzmocnienie odporności, wspieranie zdrowia tarczycy oraz układu krążenia, ma także właściwości przeciwutleniające i antynowotworowe. Obecne są tu także wapń i fosfor, które pomogą zadbać o zdrowe i mocne kości i zęby, przyczynią się do zapobiegania próchnicy i osteoporozy. Podobnie jak w innych rybach, w sandaczu obecna jest witamina D, która znana jest ze swoich właściwości wzmacniających układ kostny. Co więcej, przyczynia się do poprawy odporności organizmu, wpływa na prawidłową pracę mózgi i mięśni, a także przypisuje się jej działanie przeciwdepresyjne. Obecne są tu również witaminy z grupy B, które między innymi wspierają układ nerwowy, sercowo-naczyniowy i mięśniowy.
Ryba ta jest dobrym źródłem pełnowartościowego białka. Składnik ten jest niezwykle ważny w naszej diecie, nie tylko sprawia, że po zjedzeniu wysokobiałkowego posiłku dłużej jesteśmy najedzeni, ale i wspiera regenerację organizmu, prawidłową pracę mięśni, oraz kondycję skóry, włosów i paznokci. W mięsie sandacza można znaleźć również bardzo zdrowe nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, które świetnie działają na układ krwionośny, pomagają obniżyć zbyt wysoki cholesterol, działają przeciwmiażdżycowo, wpływają na prawidłową pracę serca. Dodatkowo wspierają pracę mózgu oraz pomagają dbać o ładny wygląd skóry, włosów i paznokci.
Czym charakteryzuje się mięso sandacza? To chuda, niskokaloryczna i lekkostrawna ryba, dlatego będzie idealnym wyborem dla osób, które szukają lekkich dań, mogą zajadać ją zarówno dzieci, jak i osoby starcze. Świetnie sprawdzi się także wówczas, gdy chcesz zredukować masę ciała, w 100 g sandacza jest ok. 93 kcal. Sandacz jest dobrym i zdrowym wyborem żywieniowym. Jego mięso jest odżywcze, ma działanie wspierające odporność, wzmacniające kości i zęby, a także korzystne działające na układ sercowo-naczyniowy i nerwowy.
Warto wspomnieć, że w sandaczu pochodzącym z dobrego źródła, nie powinny znajdować się metale ciężkie takie jak rtęć. Ryba ta może być spożywana przez kobiety w ciąży.
Nie wiesz, w jaki sposób przygotować sandacza? Możesz zrobić to na kilka sposobów, świetnie smakuje zarówno w wersji pieczonej, smażonej na patelni, gotowanej w zupie, jak i w formie różnorakich dań rybnych, np. potrawek, rybnych kotletów, czy pulpetów. Co ciekawe, wiele osób, które rezygnują z przyrządzenia karpia, na Wigilii postanawiają podać właśnie sandacza.
Sandacz na Wigilię
Do przygotowania wigilijnego sandacza, będziesz potrzebować: ok. 500 g filetów z sandacza, ulubionych przypraw, np. suszonej natki pietruszki, majeranku, lubczyku, dwa-trzy ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę, soli i pieprzu. Składniki do panierki: bułka tarta z dodatkiem kilku łyżek zmielonych orzechów włoskich, jedno roztrzepane jajko, mąka.
Rybę oprósz przyprawami, dopraw solą i pieprzem, a następnie odstaw do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie możesz ją panierować w mące, jajku i bułce tartej wymieszanej z mielonymi orzechami włoskimi. W zależności od twoich preferencji tak przygotowanego sandacza, możesz usmażyć na złoty kolor na patelni na maśle klarowanym, lub upiec go w piekarniku w 200 stopniach przez około 20-25 minut - w zależności od grubości kawałka.
Sandacz w sosie grzybowym
Mniej dietetyczną, ale pyszną opcją, będzie przygotowanie sandacza w sosie grzybowym. Będziesz potrzebować: 500 g filetów z sandacza, 200 g mrożonych grzybów leśnych, np. borowików, 150 ml śmietany 18 proc., 1 cebulę, łyżeczkę majeranku, soli i pieprzu czarnego do smaku, odrobiny soku z cytryny, ok. 3-4 łyżek masła klarowane do smażenia.
Filety z sandacza oprócz solą i pieprzem, wyciśnij także odrobinę soku z cytryny. Wszystko delikatnie wymieszaj. Odstaw rybę do lodówki na godzinę. W tym czasie na łyżce masła klarowanego podsmaż pokrojone grzyby wraz z posiekaną cebulą. Dodaj majeranek, sól i pieprz do smaku, oraz zahartowaną śmietanę, wszystko przez chwilę podduś, aż sos się zredukuje. Rybę usmaż na maśle klarowanym na złoty kolor. Podawaj z sosem grzybowym.
Źródła: terazgotuje.pl, fit.poradnikzdrowie.pl
Zobacz też:
Czy karp to zdrowa ryba? Co zamiast karpia na wigilię?
Przekąska na zdrowe kości, dobrą pracę serca i odporność. Szkoda, że tak rzadko jemy
Hamuje apetyt, pomaga się skoncentrować. Wystarczy dodać ¼ łyżeczki do porannej kawy