Reklama
Reklama

Deser z niczego? Pyszny i ekspresowy deser, który zrobisz w mgnieniu oka

Na pewno znasz ten moment, kiedy wpadną niezapowiedziani goście lub nagle najdzie ochota na coś słodkiego, a w lodówce masz przysłowiowe „nic”. Szybki deser z niczego jest idealną alternatywą dla pracochłonnych ciast, a smakuje równie pysznie. Nie masz pomysłu, jak szybko przygotować słodki deser dla swoich bliskich? Sprawdź ten bajecznie prosty przepis.

Aby przygotować słodki deser z niczego, wystarczy kilka minut i trochę kreatywności. Szybki deser z niczego przyrządzisz zaledwie z kilku składników, które z pewnością masz w domu. W przeciwieństwie do ciast nie wymaga pieczenia i jest błyskawiczny w przygotowaniu. Warto wykorzystać składniki, które akurat masz pod ręką, zatem ze swobodą zestawiaj swoje ulubione słodkości.

Czym jest pyszny deser z niczego?

Delikatnie kremowy budyń z chrupiącymi ciasteczkami, a do tego owoc - to połączenie, któremu po prostu nie sposób się oprzeć. Wystarczy mleko, trochę mąki i jakieś schowane dawno temu ciasteczka. W tym przepisie użyto bananów, które często zostają pociemniałe, przez co dzieci zaczynają kręcić na nie nosem. Użyte w tym deserze zyskają nowe życie i zastosowanie. Z powodzeniem jednak możesz użyć także innych owoców - gruszki, jagody, maliny, kiwi. Deser idealnie komponuje się z popołudniową kawą i na pewno zadowoli każde podniebienie.

Deser z niczego - przepis

Składniki:

  • 500 ml zimnego mleka 
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • 2 żółtka 
  • 3 łyżki cukru pudru 
  • 100 g herbatników, biszkoptów lub innych ciasteczek 
  • 4 dojrzałe banany 
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Wykonanie:

Z mleka odlej pół szklanki. Pozostałe wlej do garnka. Do szklanki z mlekiem dodaj mąkę ziemniaczaną i żółtka jajek. Całość wymieszaj na jednolitą masę. Wlej ją do garnka z pozostałym mlekiem. Dodaj cukier do osłodzenia. Postaw garnek na małym ogniu i zagotuj, cały czas mieszając. Na powierzchni budyniu powinny zacząć pojawiać się bąbelki. W tym momencie zdejmij naczynie z palnika i przykryj je ciasno folią spożywczą. 

Przygotuj owoce. Banany obierz i pokrój w plasterki. Kilka z nich odłóż do późniejszej dekoracji. Owoce rozgnieć widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków na gładką masę. Wmieszaj ją do budyniu razem z ekstraktem waniliowym. Ostudź. 

Ciasteczka lub herbatniki drobno pokrusz. Do szklanki lub pucharku wsyp cienką warstwę herbatników. Wlej budyń do ok. ½ wysokości naczynia i posyp kolejną warstwą herbatników. Przykryj je kolejną warstwą budyniu. Posyp wierzch odrobiną kruszonych ciasteczek, a na wierzch połóż po 1-2 plasterki odłożonych wcześniej bananów. 

Przygotuj pozostałe desery do wykończenia składników. Szybki deser z niczego wstaw do lodówki do całkowitego schłodzenia. Podawaj na zimno.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Zdrowsze od brzoskwiń, w sezonie warto jeść codziennie. Knedle wychodzą obłędne

Wiele osób pije tę herbatę na dobre trawienie. Gdy przesadzić, możesz zrujnować wątrobę

Ulubione warzywo Polaków może działać toksycznie. Tej części lepiej unikaj

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowie | desery