Reklama
Reklama

Deser z niczego? Pyszny i ekspresowy deser, który zrobisz w mgnieniu oka

Na pewno znasz ten moment, kiedy wpadną niezapowiedziani goście lub nagle najdzie ochota na coś słodkiego, a w lodówce masz przysłowiowe „nic”. Szybki deser z niczego jest idealną alternatywą dla pracochłonnych ciast, a smakuje równie pysznie. Nie masz pomysłu, jak szybko przygotować słodki deser dla swoich bliskich? Sprawdź ten bajecznie prosty przepis.

Aby przygotować słodki deser z niczego, wystarczy kilka minut i trochę kreatywności. Szybki deser z niczego przyrządzisz zaledwie z kilku składników, które z pewnością masz w domu. W przeciwieństwie do ciast nie wymaga pieczenia i jest błyskawiczny w przygotowaniu. Warto wykorzystać składniki, które akurat masz pod ręką, zatem ze swobodą zestawiaj swoje ulubione słodkości.

Czym jest pyszny deser z niczego?

Delikatnie kremowy budyń z chrupiącymi ciasteczkami, a do tego owoc - to połączenie, któremu po prostu nie sposób się oprzeć. Wystarczy mleko, trochę mąki i jakieś schowane dawno temu ciasteczka. W tym przepisie użyto bananów, które często zostają pociemniałe, przez co dzieci zaczynają kręcić na nie nosem. Użyte w tym deserze zyskają nowe życie i zastosowanie. Z powodzeniem jednak możesz użyć także innych owoców - gruszki, jagody, maliny, kiwi. Deser idealnie komponuje się z popołudniową kawą i na pewno zadowoli każde podniebienie.

Deser z niczego - przepis

Składniki:

  • 500 ml zimnego mleka 
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • 2 żółtka 
  • 3 łyżki cukru pudru 
  • 100 g herbatników, biszkoptów lub innych ciasteczek 
  • 4 dojrzałe banany 
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Wykonanie:

Z mleka odlej pół szklanki. Pozostałe wlej do garnka. Do szklanki z mlekiem dodaj mąkę ziemniaczaną i żółtka jajek. Całość wymieszaj na jednolitą masę. Wlej ją do garnka z pozostałym mlekiem. Dodaj cukier do osłodzenia. Postaw garnek na małym ogniu i zagotuj, cały czas mieszając. Na powierzchni budyniu powinny zacząć pojawiać się bąbelki. W tym momencie zdejmij naczynie z palnika i przykryj je ciasno folią spożywczą. 

Przygotuj owoce. Banany obierz i pokrój w plasterki. Kilka z nich odłóż do późniejszej dekoracji. Owoce rozgnieć widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków na gładką masę. Wmieszaj ją do budyniu razem z ekstraktem waniliowym. Ostudź. 

Ciasteczka lub herbatniki drobno pokrusz. Do szklanki lub pucharku wsyp cienką warstwę herbatników. Wlej budyń do ok. ½ wysokości naczynia i posyp kolejną warstwą herbatników. Przykryj je kolejną warstwą budyniu. Posyp wierzch odrobiną kruszonych ciasteczek, a na wierzch połóż po 1-2 plasterki odłożonych wcześniej bananów. 

Przygotuj pozostałe desery do wykończenia składników. Szybki deser z niczego wstaw do lodówki do całkowitego schłodzenia. Podawaj na zimno.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

To jedno z najzdrowszych polskich warzyw. Za mało doceniamy „pomarańcze północy”

Mało kto wie, że ze "świętego owocu Himalajów" robi się olej. Dobrze działa na odporność, krążenie i układ oddechowy

Obłędnie pyszna jajecznica z rydzami. W sezonie nie wychodzi ze śniadaniowego menu

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowie | desery