Do naleśników i gofrów jest niezastąpiona. Najlepsze dżemy i musy mogą się schować
Właśnie trwa sezon na polskie winogrona. Rzeczone owoce nie tylko smakują wspaniale, ale również zawierają mnóstwo cennych składników odżywczych. Możemy wykorzystywać je do przyrządzenia rozmaitych przetworów. Mowa tutaj między innymi o galaretce. Jak ją przygotować i do czego można jej używać? Odpowiadamy.
Od sierpnia do października trwa sezon na winogrona. Rzeczone owoce zwykle są uprawiane w szklarniach, choć uprawa odmian odporniejszych na zimno odbywa się także poza osłonami (przeważnie w nieco cieplejszych rejonach naszego kraju – głównie na południu). Z winogron przygotowuje się rozmaite przetwory – od dżemów i musów, po kompoty i soki. Rzecz jasna, owoce te służą także do przyrządzania domowej roboty wina.
Jednym z wartych uwagi przetworów jest galaretka z domowych winogron. To prawdziwy hit – nie dość, że jest smaczna, to jeszcze stanowi świetne źródło witamin i składników mineralnych. Chodzi tutaj między innymi o witaminę C, witaminy z grupy B, witaminę A, potas, magnez, fosfor czy wapń.
Przepis na galaretkę z domowych winogron jest banalnie prosty. Na 1 kg owoców potrzebne będzie nieco wody oraz około połowy szklanki cukru (możemy pominąć). Nie jest potrzebna żelatyna, ponieważ pektyny zawarte w winogronach stanowią naturalną substancję żelującą.
Opłukane winogrona wrzucamy do garnka, polewamy niewielką ilością wody (około połowy szklanki), przykrywamy pokrywką i podgrzewamy, póki nie pojawi się para. Następnie zdejmujemy pokrywkę i redukujemy całość do 1/3 objętości. Potem przecieramy wszystko przez sitko, dodajemy cukier, mieszamy i umieszczamy w słoikach, które na sam koniec poddajemy pasteryzacji.
Przeczytaj też: Babcia robiła z nich przetwory na specjalne okazje. Mają ogrom witaminy C, wzmacniają odporność i wyciszają
Galaretkę z domowych winogron można wykorzystać do różnej maści deserów. Idealnie smakuje z lodami bądź wypiekami. Mowa tutaj między innymi o cieście lub babeczkach z winogronami w galaretce. Wspomniany przetwór doskonale nada się do przygotowania pysznej tarty z owocami, która z pewnością zaskoczy poczęstowanych nią gości. Galaretka w tym wydaniu jest także niezastąpiona do naleśników i gofrów.
Co ciekawe, galaretki z domowych winogron można również używać w daniach wytrawnych. Ciekawie komponuje się z serami oraz wędlinami. Można ją wykorzystać także do przyrządzenia oryginalnej wariacji na temat angielskiego sosu Cumberland. Rzeczony sos rewelacyjnie smakuje w towarzystwie dziczyzny, cielęciny, drobiu lub wołowiny. Może być także serwowany z jajkami, wędlinami, serami lub pasztetami. Poszukując ciekawych smaków, z całą pewnością warto go spróbować.
Źródła: terazgotuje.pl, smaker.pl
Zobacz też: